Premii majorate, dar și exigență selectivă pentru performanțe olimpice

Prin „Ordonanța de urgență pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 şi prorogarea unor termene” adoptată de guvern, sunt legiferate inclusiv unele măsuri privind recunoașterea și susținerea performanțelor olimpice ale elevilor. Este vorba despre creșterea și, în același timp, facilitarea susținerii financiare a participării olimpice pe plan național. Se măresc valoarea premiilor și alocarea pentru masă și cazare a tuturor participanților și este creată baza legală ca administrația publică locală să poată contribui la premiere. Pentru performanța internațională, este legiferată posibilitatea acordării unor burse de merit inclusiv olimpicilor elevi din învățământul privat.

Ministrul educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, subliniază recunoașterea la nivelul Executivului a discrepanței între valoarea premiilor pentru participarea la olimpiade internaționale (de la 12.550 lei premiul I la peste 4.000 de lei mențiunea) și valoarea premiilor la etapa națională (de la 65 de lei la 150 de lei). Ca urmare, anunță ministrul, la olimpiadele naționale, „premiul I va fi 1.000 de lei, premiul II – 700 de lei, premiul III – 500 de lei, iar mențiunea – 300 de lei”.

Totodată, este dublată de la 100 de lei la 200 de lei alocația zilnică pentru cazare și masă pentru fiecare participant la olimpiade naționale: elevi, profesori însoțitori, profesori din comisii.

De asemenea, anunță ministrul, „guvernul a adoptat o măsură prin care performanța elevilor la olimpiadele internaționale este recunoscută indiferent de școala de unde provin. Este recunoscută prin alocarea unor burse de performanță, pentru prima oară, în școlile private. Sunt elevi care reprezintă România, sunt elevi care merită recunoașterea statului pentru nivelul înalt la care reprezintă România indiferent că provin din sistemul de învățământ preuniversitar de stat sau din sistemul de învățământ preuniversitar particular”.

O a patra măsură evidențiată „este crearea cadrului legal pentru ca autoritățile locale, dincolo de resursele de la buget care vor fi alocate după cum v-am precizat în primele trei puncte, vor avea posibilitatea legală să contribuie pentru creșterea valorii acestor premii. Valoarea minimă este asigurată de stat, autoritățile locale vor avea bază legală pentru a crește valoarea acestor premii și a acestor burse”.

Necesara mărire a alocărilor pentru olimpiade ar fi bine să fie însoțită de o selecție în ceea ce privește recunoașterea ca olimpiadă, pentru că nu este normal ca orice inițiativă locală, județeană, organizațională etc. să fie considerată olimpiadă națională. La fel, este de reamintit (sau de aflat prima oară) că olimpiadele școlare au fost concepute și au pornit de la originea lor ca întreceri pe discipline de învățământ, întreceri pentru elevii de liceu.

Foto: Guvernul României

Distribuie acest articol!