În pregătirea pentru meseriile viitorului, elevii și profesorii au ocazia să participe la cursuri de imprimare 3D organizate în licee prin campania „Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, organizată de ECDL România și Dedeman, alături de Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), în acord cu Ministerul Educaţiei. Campania reprezintă a patra ediție a proiectului „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”, la care participă:
- Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr București
- Colegiul Naţional B.P. Hasdeu Buzău
- Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ, Neamț
- Colegiul Naţional Cuza Vodă Huşi, Vaslui
- Colegiul Naţional Calistrat Hogaş Tecuci, Iași
- Liceul Teoretic Bolyai Farkas Târgu Mureş, Mureș
- Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian Zalău, Sălaj
- Colegiul Tehnic General Gheorghe Magheru Târgu Jiu, Gorj
- Liceul Ioan Buteanu Gurahonţ, Arad
- Colegiul Tehnic Constantin Brâncuşi Petrila, Hunedoara
Proiectul este definit ca „un demers ce vizează crearea unei baze solide de competențe și de know-how teoretic și practic pentru tineri, care să asigure dezvoltarea învățământului în vederea unei pregătiri mai bune pentru noua piață a muncii”.
Obţinere gratuită a certificării internaționale ECDL 3D Printing
Campania include și concursul național „3DUTECH – Design pentru educație” dedicat elevilor și concursul „Teach for future” dedicat profesorilor. Temele competițiilor din acest an sunt, pentru elevi, „Un design inovativ pentru un prototip al unui obiect sau ansamblu funcțional, ce poate fi folosit ca instrument în procesul educațional”, pentru profesori, un proiect de lecție inovativ care să integreze imprimantele 3D în procesul de învățare pe diverse activități desfășurate în școală. Cele două competiții se desfășoară în perioada ianuarie- mai 2022 și cumulează premii în valoare de 2.000 euro, alături de materiale consumabile din partea iMake3D România.
Inițiatorii subliniază că „prin intermediul campaniei 3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!, mai multe şcoli din România devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare ediție 10 licee din țară sunt dotate cu imprimante 3D performante și consumabile, iar cel puţin 20 de profesori și 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internațional ECDL 3D Printing.
Esențial pentru folosirea tehnologiei la clasă
Lansarea ediției 2022 a proiectului s-a făcut printr-o conferință la care au participat Florian Lixandru – secretar de stat în Ministerul Educației, Florin Pogonaru – președintele AOAR, Georgiana Grigoraș – specialist PR la Dedeman, Marian Staş – președintele Asociației Clubul Liderii Mileniului Trei, prof. univ. dr. ing. Diana Popescu – Universitatea Politehnica din București, Dan Panciu – Co-founder iMake3D România; specialistul în domeniu Mihai Peca a prezentat o demonstrație live ECDL 3D design & printing.
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: „Doresc să salut inițiativa de a derula acest proiect „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”, ajuns la a patra ediție, care a suscitat interesul multor elevi și cadre didactice de la colegii de prestigiu din țară. Ministerul Educației susține orice inițiativă care vine în sprijinul școlii românești și care contribuie puțin câte puțin la procesul de adaptare la tendințele actuale, dar și viitoare ale pieței muncii.”
Gabriel Anastasiu, profesor la Colegiul Național Dragoș Vodă Câmpulung Moldovenesc, profesor 3DUTECH: „Înainte de implicarea în proiect m-am lovit cel mai des de problema componentelor, în special a pieselor mecanice. Primul robot a fost făcut din lemn, dar am descoperit alături de echipa ECDL România tehnologia 3D. Astfel, am încercat să ofer elevilor posibilitatea de a-și construi singuri capacitățile pentru a face un robot.”
Irinuca Văduva, General Manager ECDL România: „Proiectul a evoluat natural de la o ediție la alta, fiind un modul internațional accesibil în toate țările unde există ECDL. Se regăsește a fi esențial pentu școlile din România și pentru profesorii care trebuie să aducă tehnologia în clase, dar și pentru antreprenorii care caută noi competențe digitale la candidați.”
Licee și colegii naționale și tehnologice devenite hub-uri de imprimare 3D
Organizatorii subliniază că până în prezent, prin participare la proiect, 40 de licee și colegii naționale, tehnice și tehnologice din 28 de județe au devenit hub-uri de imprimare 3D, cu sute de profesori și elevi: „Un studiu de impact al tehnologiei 3D Printing realizat de ECDL România, cu sprijinul Ministerului Educației, arată faptul că din rândul elevilor, 90.64% au fost interesați să afle mai multe informații despre imprimarea 3D, considerând util un astfel de curs, iar din rândul profesorilor, 94.49% ar fi interesați să afle mai multe detalii despre imprimarea 3D și ar propune sau ar fi de acord cu introducerea unui astfel de opțional”.