Inaugurarea unui depozit automatizat la fabrica de snacks PepsiCo România din Popești-Leordeni a oferit inclusiv contextul pentru reafirmarea parteneriatului dintre companie și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București. Participant la momentul inaugural, prim-ministrul Marcel Ciolacu a remarcat șansa prezenței celor de azi „într-o fabrică a viitorului”, aparținând „unui mare angajator, care își construiește viitorul prin parteneriatul cu un actor-cheie din educația românească, Politehnica București”.
PepsiCo România asigură derularea unor programe de practică pentru studenți din ani terminali de studii, cu perspective de extindere a ariei de acoperire în direcții economice de interes.
Totodată, dotările tehnologice de vârf ale noului depozit au necesitat formarea profesională adecvată a personalului care lucrase până atunci. Calificarea profesională a fost asigurată și este asigurată în continuare, după necesități, de companie printr-un program intensiv, cu durata de un an.
Odată cu construirea depozitului automat, fabricii de snacks i-au fost adăugate a trei linii de producție operaționale. Fabrica are în prezent o capacitate de producție anuală de 39.000 de tone și deservește 17 țări: România, Bulgaria, Moldova, Grecia, Cipru, Albania, Muntenegru, Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Cehia și Slovacia.
După cum subliniază realizatorii, „investiția în depozitul automatizat de ultimă generație a fost de 33.5 milioane de dolari, iar construcția a durat un an. Construcția s-a desfășurat pe o suprafață de 32.500 metri pătrați, având în centru un depozit de tip high bay cu o înălțime de 34 metri. Capacitatea totală a depozitului este de 23.500 de paleți, iar capacitatea totală de procesare este de 320 de paleți pe oră.
Depozitul este proiectat pentru a fi autonom din punct de vedere energetic, fiind alimentat de un sistem de panouri solare cu o capacitate instalată de 700 kWp. Acesta asigură un control mai eficient al inventarului și garantează integritatea paleților prin reducerea punctelor de manipulare.
Investiția în noul depozit automatizat face parte din eforturile PepsiCo de atingere a obiectivelor pe termen lung din cadrul agendei pep+ și va contribui la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, de aproape 500 de tone în total. Pe parcursul unui an, depozitul va contribui la eliminarea a peste 9.000 de camioane de transfer și va reduce amprenta de carbon a unui palet depozitat de cinci ori”.
Radu Berevoescu, General Manager & Senior Commercial Director East Balkans PepsiCo România: „Finalizarea acestei investiții reprezintă un pas important în centralizarea tuturor operațiunilor noastre într-un singur punct, transformând fabrica noastră într-un centru regional strategic pentru Europa Centrală și de Sud-Est. Beneficiind de o capacitate de producție și depozitare impresionantă, acesta va asigura un control eficient al inventarului, reducând în același timp emisiile de carbon și costurile operaționale.”