O ediţie de excepţie a taberei francofoniei organizate la Buzău

Tabara francofonieiCea de-a patra ediţie a taberei francofoniei, organizată de Centrul Cultural Francofon Buzău, în perioada 12-27 iulie 2013, la Sărata Monteoru, a fost una de excepţie, reușind să înscrie definitiv Buzăul ca un punct de reper pe harta francofoniei în România, cât și la nivel internaţional. Parteneri în acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Consiliul Judeţean Buzău, Centrul Judeţean de Cultură și Artă Buzău, Delegaţia Wallonie – Bruxelles, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din București, Ambasada Canadei în România, Asociaţia belgiană Tineri pentru România, Agenţia Universitară a Francofoniei, Palatul Copiilor Buzău, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Şcoala Gimnazială Nicolae Titulescu, Şcoala Gimnazială Merei, ANTREC Buzău, Asociaţia Cele mai frumoase sate din România, Carrefour Buzău, Galleria Mall Buzău.
Considerăm că succesul acestui proiect unic în România se datorează mai multor coordonate. ~n primul rând, colaborarea și prezenţa în timpul taberei, pentru prima dată, a unor reprezentanţi ai partenerilor internaţionali au confirmat faptul că proiectul este unul de importanţă majoră pentru promovarea valorilor francofone în rândul elevilor și al tinerilor din România și nu numai. Prin urmare, conferinţele susţinute de către dl David Bongardsi Viviane Bonga din partea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (22 iulie 2013), de Roxana Turcanu, director de relaţii internaţionale și comunicare la Agenţia Universitară a Franco­foniei (21 iulie), și de Mariama Diallo, atașat pentru drepturile copilului la Ambasada Franţei în România (26 iulie 2013), au contribuit la promo­varea instituţiilor francofone și a valorilor franco­foniei.
~n plus, dl Benoît Rutten, delegatul Wallonie – Bruxelles în România și președinte al Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor și Instituţiilor Franco­fone din România, a fost prezent pe data de 22 iulie 2013 la tabăra francofoniei pentru a transmite susţinerea din partea organizaţiei pe care o prezi­dează, deoarece acest proiect se dovedește a fi unul foarte important, prin care limba franceză devine un mijloc puternic de promovare a unor valori majore, precum respectul faţă de ceilalţi, solidari­tatea responsabilă și diversi­tatea culturală. De asemenea, în calitate de delegat Wallonie – Bruxelles le-a mulţumit celor 22 de tineri voluntari belgieni din Bruxelles și din orașul Ande­nne care au coordonat cu deosebită responsabilitate și implicare atelierele în limba franceză.
Pe de altă parte, cei 176 de elevi și profesori din peste 20 de orașe ale României au fost foarte motivaţi pentru a-și perfecţiona competenţele de comunicare în limba franceză, participând cu entuziasm la atelierele de bricolaj, de muzică și dans, de teatru, de jurnalism și scriere creativă, de wood-craft și de muzică francofonă din Africa. ~n fiecare seară, s-au organizat activităţi de divertis­ment în limba franceză: karaoke, carnaval, superstar francofon și vizionarea unui film francez. Ca urmare a rezultatelor deosebite obţinute în tim­pul concursurilor organizate, câștigă­torii au primit diplome și premii, medalii și, bineînţeles, încă de la început, toţi participanţii s-au bucu­rat de tricourile, șepcuţele, pixurile și rucsacurile cu simbolurile francofoniei și ale institu­ţiilor parte­nere. ~n urma completării chestio­narelor primite la finalul taberei, 98% dintre parti­ci­panţi au declarat că motivaţia pentru perfecţio­narea compe­tenţelor de limba franceză este mai puternică, având în vedere diversitatea activităţilor de limba franceză și valorile francofone pe care le-au descoperit în tabără.
Toţi participanţii, români și belgieni, au admirat și au apreciat patrimoniul natural și cultural din judeţul Buzău pe care le-au descoperit în timpul excursiei la Mănăstirea Ciolanu, la Tabăra de Sculptură de la Măgura, la Mănăstirea Rătești, la Vulcanii Noroioși și în orașul Buzău, cât și în cadrul atelierelor de meșteșuguri populare și spectacol folcloric, prezen­tate de elevi și profesori de la Palatul Copiilor Buzău, de la Şcoala Gimnazială Merei și de la Centrul Judeţean de Cultură și Artă Buzău. Zona turistică Sărata Monteoru a fost promovată în cadrul unei drumeţii coordonate de reprezentanţi ai Asociaţiei Cercetașilor Militari în rezervă și în retragere, pentru a aplica pe teren tehnicile de supravieţuire în natură prezentate în cadrul unor ateliere de lucru.
Echipa Centrului Cultural Francofon Buzău le mulţumește sincer tuturor partenerilor în acest pro­iect, cât și participanţilor, elevi, profesori, animatori, care au reușit să-și unească eforturile pentru a face din proiectul taberei francofoniei, singurul de acest fel din România, aflat la a patra ediţie, unul dintre cele mai importante evenimente educative și culturale din ţară, cu ecouri dintre cele mai favorabile la nivel internaţional. Pornind de la rezultatele foarte bune ale acestui proiect, Centrul Cultural Francofon Buzău și partenerii în acest proiect vor organiza și sesiuni de diseminare, cât și proiecte educaţionale, urmărind ca în anul 2014 să se realizeze o ediţie a taberei francofoniei cu elevi de liceu din Europa Centrală și Orientală.
 
Prof. drd. Maria-Monalisa PLEŞEA,
Dir. adj. Palatul Copiilor Buzău,
Președintele Centrului Cultural Francofon Buzău