Vineri, 30 august 2013, Colegiul Naţional Alexandru Papiu Ilarian, din Târgu-Mureș, a fost gazda unui dublu eveniment cultural-știinţific deosebit, organizat împreună cu Universitatea Petru Maior, Despărţământul Central Judeţean Mureș al Astrei și Filiala Mureș al Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”. Este vorba despre lansarea cărţii „Sângeorgiu de Mureș, Septembrie 1940 – Septembrie 1944. Consemnări”, autori fiind publicistul Ilarie Gh. Opriș și profesorul de istorie Constantin Bogoșel, și Simpozionul știinţific intitulat „30 august 1940, o zi de tristă amintire”.
Cartea, cu o tematică interesantă și valoroasă în același timp, a fost prezentată de profesorul de istorie Simion Bui, moderatorul evenimentului, precizând faptul că „lucrarea reprezintă munca de cercetare istorică a autorilor, fiind de fapt un arc peste timp din istoria Sângeorzului de Mureș, analiza istorică axându-se pe perioada 1940-1944. A fost o perioadă istorică dificilă pentru românii transilvăneni, dar și pentru sângeorzeni, având în vedere faptul că etapa studiată este cea de după odiosul Diktat de la Viena, când românii și-au pierdut drepturile, au fost umiliţi, batjocoriţi și, în cele mai multe cazuri, uciși mișelește. Conţinutul volumului reprezintă rodul unei ample cercetări a documentelor de arhivă, a presei și a bibliografiei de specialitate, lucrarea având un caracter istoric, fiind în același timp și o carte de bibliografie pentru viitoarele cercetări istorice. Sângeorzenii, dar și ceilalţi cititori vor găsi între coperţile acestui volum frământările, trăirile, suferinţele părinţilor, bunicilor și străbunicilor lor, care au fost persecutaţi, batjocoriţi datorită faptului că-și iubeau patria și satul natal”.
În cadrul simpozionului au prezentat comunicări jurnalistul și scriitorul Lazăr Ladariu, președintele Despărţământului Central Judeţean Mureș al Astrei – „30 august 1940, vremuri de tristă aducere aminte”; lect. univ. dr. Giordano Altarozzi – „Diktatul de la Viena în context internaţional”, prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop – „Efectele ocupaţiei maghiare în domeniul proprietăţii”; prof. Nicolae Balint – „Acţiuni ale spionajului maghiar în spaţiul românesc, premergătoare anului 1940”; prof. dr. Felician Suciu – „De la Tratatul de alianţă dintre România și aliaţi (4/17 august 1916) la nefaștii ani 1939-1940”. Între cele două părţi ale evenimentului de vineri, 30 august 2013, Gheorghe Vanga, solist de muzică populară, președintele Societăţii Culturale „Mioriţa”, din judeţul Mureș, a interpretat două cântece patriotice răscolitoare, frumoase prin mesajul lor de înaltă trăire sufletească și românească.
Constantin BOGOŞEL,
Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar Spiru Haret, Mureș