Învățământul superior, beneficiar al rectificării bugetului

Finanțarea de bază a instituțiilor de învățământ superior este una dintre direcțiile rectificării bugetare aprobate de Executiv prin Ordonanța pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că este o „rectificare pozitivă și finanțează continuarea măsurilor guvernamentale de protejare a cetățenilor, a economiei românești și atragerea unui volum cât mai mare de fonduri europene. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 30.366,6 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 33.016,0 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat se menține ca procent în PIB la același nivel în bugetul inițial, respectiv 5,84% din PIB. Cheltuielile pentru investiții cresc cu 3,4 miliarde de lei, ajungând la 93,1 miliarde de lei, în creștere cu 0,1 puncte procentuale de la 6,7% din PIB la 6,8% din PIB”.

Enumerând ministerele beneficiare de sume prin rectificare, ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a anunțat că Ministerul Educației primește „un plus de 64 de milioane de lei per sold, prin majorarea cheltuielilor de personal cu 140 de milioane de lei, a transferurilor între unitățile administrației publice – un plus de 30 de milioane de lei și creșterea cheltuielilor efectuate din venituri proprii cu 1,58 miliarde de lei, pentru investiții și realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, derulate de investițiile de învățământ superior”.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale beneficiază de o suplimentare per sold cu 5,25 miliarde de lei. Pentru familii și copii, 7,3 miliarde de lei sunt destinate drepturilor de asistență socială, sumelor pentru compensarea plăților la energie, indemnizațiilor și drepturilor cu caracter reparatoriu ca efect al măsurilor aprobate în acest an.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitațizării primește 203 milioane de lei, în special pentru achitarea contribuțiilor restante ale României la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene.

Foto: Guvernul României

Distribuie acest articol!