Ce ne-a motivat să devenim parte componentă a acestui proiect internațional?
Motivația noastră a fost de fapt dorința de a ne exterioriza, de a împărtăși cu ceilalți resursele inepuizabile de idei, performanțe, dovezi de profesionalism și vocație, talent, aspirații, forme de frumusețe interioară, toate ingredientele necesare pentru a ajuta atât micul nostru univers intitulat „Zaharia Stancu”, cât și pentru ca marele nostru univers, de care suntem mândri și care poartă numele de „România”, să iasă din colțul de umbră în care stăteau de prea mulți ani deja.
Noi, colectivul de cadre didactice și de elevi ai Școlii Gimnaziale Zaharia Stancu și bogățiile inestimabile ale României suntem precum o femeie orientală a cărei broboadă obscură dezvăluie atât de puțin, dar ascunde atât de multe taine minunate, dorințe și vise care așteaptă să iasă la lumină pentru a ne împărtăși cu ceilalți din această lumină.
Și iată cum o nouă geneză s-a produs, iar școala noastră s-a „lepădat” de întuneric, de starea de incognito în care zăcea, și s-a învăluit în lumină, respectiv în lumina descoperirii altor culturi, dar și a autodescoperirii propriilor posibilități culturale, umane, educa­țio­nale și, de ce nu, chiar financiare. Și astfel am demonstrat și ne-am demonstrat că, dacă ne unim forțele, putem să creăm o lume mai frumoasă pentru noi, cadrele didactice și pentru elevii noștri, subliniind încă o dată că replica personajului lui Ernest Hemingway din „Bătrânul și marea” ne caracterizează în totalitate, fiindcă „omul poate fi distrus, dar nu poate fi învins”.
Chiar dacă au existat obstacole, ne-am mobilizat forțele, cunoștințele, ambițiile și am depășit toate impedimentele, poate chiar dovedind uneori un strop de avânt inconștient.
Astfel, în perioada 28 mai – 1 iunie 2015, Școala Gimnazială Zaharia Stancu, din Roșiorii de Vede, județul Teleorman, a fost gazda unei întâlniri transnaționale în cadrul proiectului Erasmus+ Share Play, proiect finanțat în cadrul Programului Erasmus+ finanțat de Uniunea Europeană, conform contractului 2014-1-NO01-KA201-000331_6 proiect ce cuprinde 8 țări partenere: România, Germania, Turcia, Polonia, Portugalia, Estonia, Letonia și Norvegia, și care vizează abilități de învățare pentru cadre didactice și elevi pe tema jocului.
La reuniunea de proiect au participat 20 de profesori din țările partenere, dintre care profesorii coordonatori din fiecare țară și alți membri ai echipei de proiect.
Care a fost impactul acestui proiect pe cele trei nivele – cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Zaharia Stancu, elevii noștri, dar și oaspeții veniți din cele șapte colțuri ale Europei?________________________________________________________
Cu referire la cadrele didactice implicate, am putea spune că au dobândit și vor continua să dobândească următoarele aspecte benefice pentru dezvoltarea profesională, dar și pentru latura umană: experientă, cunoștințe nu doar de specialitate, ci și lingvistice, deoarece își perfecționează competențele de exprimare orală și scrisă în limba engleză, dar și în alte limbi străine; abilități sociale prin stabilirea de durată a unor contacte personale cu profesori din școlile partenere; disponibilitatea de a lucra în echipe multiculturale și interculturale; îmbunătățirea motivației, creșterea încrederii în propria persoană, încurajarea spiritului de toleranță față de culturi și tradiții diferite, uneori disonante comparativ cu propria cultură.
Elevii au intrat în contact cu o altă perspectivă educațională și anume, cea nonformală, înțelegând mai bine sensul activităților extrașcolare. Pornind de la această viziune, elevii și-au dezvoltat aptitudini fizice, intelectuale și artistice minunate; și-au îmbunătățit capacitatea de exprimare în limba engleză, în forme scrise sau orale; au devenit mai responsabili fiindcă le-au fost trasate sarcini, reguli, deadline-uri, le-au fost oferite materialele și spațiul necesare pentru a crea jocuri noi; au înțeles importanța lucrului în echipă, dar și în competiție, cu elevi din propria școală, dar și cu elevi din școlile partenere; au învățat să conștientizeze și să respecte diversitatea modelelor de mentalitate, comportament sau obiceiuri.
În ceea ce îi privește pe parteneri, nu putem să nu constatăm un impact emoțional puternic: au fost încântați de faptul că în țara noastră s-au simțit ca acasă, precum semenii noștri, și nu ca oaspeți străini, și, astfel, am reușit să le diminuăm dorul de casă, lăsându-i cu dorința de a se reîntoarce pentru a descoperi noi comori naționale.
Care a fost programul activităților?
În prima zi de activități, vineri 29 mai 2015, oaspeții au fost întâmpinați cu tradiționala pâine cu sare și cu tradiționalul „Bun venit!” și au fost invitați să facă un tur al școlii noastre pentru a lua contact cu cadrele didactice și cu elevii noștri deopotrivă. Au participat la o multitudine de activități interactive, menite să faciliteze intercunoașterea partenerilor, la care a fost invitată și doamna inspector Alina Cepan, din partea ISJTR.
Au vizitat Liceul Tehnologic Virgil Madgearu, fabrica de dulciuri TECSA BUSINESS SRL, iar seara au asistat la un spectacol impresionant la restaurantul „Mon Jardin”, din Roșiorii de Vede, unde elevii au dansat polka și vals și au pregătit o scenetă cu tema proiectului Share Play, iar personajele au purtat costume specifice țărilor partenere.
A doua zi, 30 mai 2015, au surprins câteva dintre principalele obiective turistice pe care Bucureștiul le poate oferi, respectiv: Parlamentul, Palatul Cotroceni, Catedrala Patriarhală și Centrul vechi.
În cea de-a treia zi, 31 mai 2015, s-au delectat cu o escapadă la munte, unde au savurat din priviri Castelul Bran, Castelul Peleș, Peștera Dâmbovicioara, Cetatea Râșnov, Rezervația Naturală Piatra Craiului și centrul Brașovului (cu Piața Sfatului și Biserica Neagră).
Ziua de luni, 1 iunie, a fost dedicată unui nou ciclu de activități în școală, dar au mers în vizită și la atelierul de olărit de la Măldăieni, unde s-au preocupat și de latura spirituală a acestui voiaj, achiziționând diverse suveniruri pentru cei dragi. Nici seara nu a fost lipsită de spiritul jovial, cald, al românilor, deoarece au fost invitați la un picnic, unde au învățat dansuri tradiționale și s-au bucurat de mâncăruri cu specific românesc.
Care sunt planurile de viitor pentru proiectul Share Play, Erasmus+?
Pentrul anul următor, s-au stabilit termenele pentru activitățile planificate în proiect: crearea unui colț intitulat „Erasmus Gardens”, noi întâlniri ale elevilor din școala noastră cu elevi din școlile partenere pe Skype, vizite în țările partenere (Norvegia, Estonia, Germania, Turcia, Polonia), pregătirea unei prezentări în Power Point cu referire la orașul nostru și la Școala Gimnazială Zaharia Stancu, înregistrări video cu jocurile copiilor, pregătirea unui colț cu informații variate despre o celebritate din țara noastră, realizarea unor felicitări cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau cu ocazia sărbătorilor pascale, precum și compunerea unui imn dedicat proiectului.
Echipa de proiect Share Play, Școala Zaharia Stancu, Roșiorii de Vede, Teleorman
 

Distribuie acest articol!