Greva s-a declanșat, Ministerul Educației lucrează, în sfârșit, la salarizarea personalului nedidactic conform grilelor în vigoare

Greva s-a declanșat, Ministerul Educației lucrează, în sfârșit, la salarizarea personalului nedidactic conform grilelor în vigoareÎn prima zi de grevă din sistemul national de învățământ, Ministerul Educației anunță că se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislație, care ar însemna o creștere cu 9% a salariilor. În plus, mai anunță ministerul, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanți și pentru cei care predau în zone defavorizate.

Mai exact, în urma discuției cu ușile închise purtate duminică, 21 mai, la Palatul Victoria, cu liderii celor trei mari federații sindicale din învățământul preuniversitar și din cel superior, s-au luat mai multe decizii.  „Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022”, se anunță într-un comunicat de presă al Ministerului Educație.

Potrivit ministerului, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la  90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior.

În plus, anunță Ministerul Educației, se lucrează la acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți și a unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unitățile de învățământ din zone defavorizate. „Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii Învățământului Preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României” a mai transmis Ministerul Educației, care a ținut să reitereze faptul că educația este prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare (Sic! – n.r.).

Sindicatele au anunțat declanșarea grevei săptămâna trecută și au avut două runde de negocieri cu reprezentanții Guvernului, care nu s-au încheiat cu un acord.  În total, potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura și personalul nedidactic din școli. De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment și în învățământul superior.