Federațiile sindicale din Educație: „AȘA NU SE MAI POATE! ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate!”

Federațiile sindicale din Educație: „AȘA NU SE MAI POATE! ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate!”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, anunță prin intermediul unui comunicat de presă comun că au respins duminică, 21 mai, „așa-zisa” ofertă a Guvernului României.

„NU avem nevoie de ajutoare sociale!  NU suntem asistați social! AVEM nevoie de salarii decente!  NU am decis să facem grevă peste noapte!  NU facem jocuri politice!  ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanților. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE! ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate. Le mulțumim pentru susținere și înțelegere părinților și elevilor!”, se spune în apelul celortefederații reprezentavie din învățământ la nivel national.

Sindicaliștii atrag atenția asupra manipulărilor și dezinformărilor de pe rețelele sociale și asupra celor care apar în spațiul public pe anumite site-uri.

„Facem apel atât la jurnaliști, cât și la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federațiile reprezentative din învățământ! De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest”, mai spun sindicaliștii.

Marile federații sindicale din educație reamintesc faptul că, din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, au fost organizate mai multe acțiuni de protest:

 • 6 decembrie 2021 – au fost depuse la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
 • 20 – 22 decembrie 2021– a fost sediul Guvernului României;
 • 13 ianuarie 2022 – a fost picheta, din nou, sediul Guvernului României;
 • 19 ianuarie 2022 – sindicatele au organizat o grevă de avertisment de două ore;
 • 25 mai 2022 – a fost organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
 • 1 februarie 2023 – sindicatele au pichetat, din nou, sediul Guvernului;
 • 21 februarie 2023 – s-a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, declanșarea grevei generale;
 • 29 martie și 25 – 26 aprilie 2023 – s-a pichetat sediul Guvernului;
 • 10 mai 2023 – sindicatele au organizat un amplu marș de protest în Capitală, la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
 • 17 mai 2023 – sindicatele au organizat o grevă de avertisment de două ore.
 • 22 mai 2023 – în urma negocierilor eșuate de la Guvern, sindicatele declanșează greva generală.

„Atenționăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă“, se precizează  în finalul comunicatului de presă semnat de liderii federațiilor sindicale din Educație.