Cum am supraviețuit școlii online

22

 

Cunoașteți vreun copil care să nu se plângă de faptul că este obligat în fiecare zi să meargă la școală? Dacă răspunsul vostru este da, nu ezitați să mă contactați! Aș vrea să-i aflu numărul de telefon și poate am prilejul să-i adresez câteva întrebări. Recunosc, și eu am momente când parcă nu am cheful necesar pentru a merge la școală, dar asta se întâmplă doar când am o perioadă stresantă. Mai pe scurt, multe teme și multe definiții de învățat…, cu toții știm ce înseamnă asta. Și să fim serioși!, fiecare dintre noi avem astfel de momente. Oricât de mult ne-ar plăcea școala.

Dar (acum e momentul când vreau să fiți foarte atenți, toți) oricât de mult ți-ar displăcea școala normală, te asigur că nu ai cum să agreezi școala virtuală, școala online, întru totul. Desigur că are și părți pozitive, dar ar fi bine să nu le omitem și pe cele negative. Și din această cauză, uite-mă aici! Gata să te pregătesc pentru orele online.

Ghid de supraviețuire pentru orele online

Sfatul 1: Spațiul personal

Când ai frați sau surori e greu să rămâi singur în propria cameră. Mai ales când aceștia sunt mai mici decât tine, iar mama îți ordonă să petreci mai mult timp cu ei, doar pentru faptul că sunt mici și nu au cu cine să joace chestiile pentru bebeluși. Și tu o rogi, o implori în genunchi să nu te lase cu ei, dar în zadar. Ordinele se execută, nu se discută, mai ales cele date de mama. Așa că, ai face bine ca atunci când ai orele online să dai drumul și unor lacrimi în fața mamei tale, pentru a fi mai credibil.

Dacă nu poți plânge forțat, gândește-te la spațiul personal de care ai nevoie. De ce ai nevoie de el? Crede-mă că nu vrei ca atunci când ești în apel cu doamna de geografie să se audă sora ta mai mică spunând: Vreau la oliță! E și asta o destinație, dar sunt sigură că nu e cea pe care o așteaptă profesoara de la tine.

Sfatul 2: Mute

Da, ai citit bine. Mute! Dacă știi că nu ți-ai făcut curat în cameră și o să urmeze iar o furtună de-a mamei tale, iar tu știi bine că nu-i este rușine să te certe de față cu alte persoane, ar fi spre binele tău să te dai pe modul mute. Cu siguranță nu vrei să-ți strici iar reputația când știi cât de greu ți-a fost să o recâștigi de la ultima fază (de atunci când perechea ta de short pants ți-a căzut la ora de sport, cred că nu ai uitat ce rușinat ai fost, dar să știi că rămâne între noi). Mai cred și că nu este o mare problemă pentru tine, toți știm că nu ești așa de dornic să răspunzi la ore.

Sfatul 3: Prezent

Pentru a nu rămâne în urmă cu lecțiile, ar fi chiar benefic să participi la orele online. Știu că poate ți se par o prostie și ai vrea să ai mai mult timp pentru tine (e un joc excelent, PUBG, asta în caz că mai rămâne ceva timp și pentru tine), dar toate aceste eforturi cu școala online sunt în folosul tău. Nu cred că vrei să fii singurul din clasă care nu știe ce este acela un pronume demonstrativ de diferențiere sau un adjectiv pronominal interogativ. Dacă vei ajunge un vânzător de cartofi, cu siguranță nu îți vor fi de folos toate aceste denumiri ciudate. Dar dacă vrei să treci clasa, ar fi bine să te pui cu burta pe ele.

Haide, nu te întrista acum. Știu că par multe lucruri de făcut, dar sunt mai simple decât îți poți imagina. Trebuie doar să nu le uiți. Și ca să-ți reapară puțin zâmbetul pe buze, am să-ți spun și câteva secrete. Cred că ți s-a întâmplat măcar o dată să fii plictisit de o oră sau să nu-ți placă de profesorul acelei materii și să chiulești. Bineînțeles că diriginta ta nu a fost așa binedispusă în momentul în care i-ai spus cauza absenței și nu ți-a motivat-o. După aceea te-ai gândit la un nume de clip, „Două secunde excelente prin care poți pierde o bursă!“.

O parte bună a orelor online este faptul că poți să chiulești (deja văd felul în care îți sclipesc ochii numai la auzul acestor 12 cuvinte). Da, poți chiuli oricând vrei tu. Știi de ce? Orele online nu sunt obligatorii și profesorii nu îți pot trece absența!

Materialul integral poate fi citit în numărul 4-5, serie nouă, al revistei Tribuna învățământului