Când se întorc elevii la școală?

Marcela GHEORGHIU

Ministrul Educației, Monica Anisie, despre redeschiderea cursurilor: există două scenarii – anul şcolar va fi prelungit cu o săptămână sau se va termina așa cum a fost programat.

Președintele Federației Naționale de Părinți, Iulian Cristache: ”Primordială este sănătatea copiilor”

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanții Ministerului Educației, în vederea elaborării unui plan privitor la redeschiderea școlilor și revenirea elevilor în unitățile de învățământ. În cadrul întâlnirii care a durat aproximativ două ore, Klaus Iohannis și reprezentanții MEC au discutat un plan de revenire treptată a elevilor la școală.

Potrivit unor surse media, cursurile s-ar putea relua în jurul datei de 1 iunie, dar numai în condiţii speciale, până la această dată, școala urmând să continue online, sub monitorizarea Ministerului Educației, printr-un ordin care conține instrucțiunile pentru desfășurarea lecțiilor în variantă digitală.

”Susținem ca școlile să nu se deschidă mai devreme de 1 iunie”

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți este de părere că cea mai importantă este sănătatea copiilor și apoi situația elevilor din anii terminali, pentru care trebuie să se găsească o soluție în vederea susținerii Evalăurii Naționale și a examenului de Bacalaureat. ”Nu există o dată stabilită pentru reînceperea cursurilor, există câteva scenarii preconizate cu privire la reîntoarcerea copiilor la școală”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. ”Primordială este sănătatea copiilor. În acest moment, noi susținem ca școlile să nu se deschidă mai devreme de 1 iunie. Sănătatea copiilor este tot ceea ce contează în momentul de față. De aceea, nu susținem redeschiderea cursurilor decât pentru anii terminali, deoarece nu există condițiile necesare respectării distanțării de 1,5 metri”. Iulian Cristache mai spune că există clase și cu treizeci și ceva de elevi: ”În aceste situații, chiar și redeschiderea școlilor cu jumătate din efectivul de elevi este un pericol pentru siguranța acestora”. Federația Asociațiilor de părinți susține varianta de închieiere a situației școlare a elevilor din ceilalți ani decât cei terminali, prin revenirea o săptămână la școală și susținerea testării pentru încheierea situației școlare, eșalonat, pe grupe mici de elevi.            

”Alegem varianta cea mai potrivită, numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri”

La rândul ei, Ministrul Educaţiei, Monica Anisie a anunţat că încă nu s-a luat o decizie fermă cu privire la reluarea cursurilor în şcoli, grădiniţe şi universităţi și că aceasta se va lua numai după o consultare cu specialiştii din domeniul sanitar, deoarece se are în vedere, în primul primul rând, grija pentru sănătatea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor. „Trebuie să ne gândim întâi de toate la siguranţa şi sănătatea copiilor noştri. Atunci când vom lua decizia revenirii la cursuri, trebuie să luăm toate măsurile în aşa fel încât copiii să fie în siguranţă.  Această redeschidere a cursurilor trebuie să fie una prudentă, controlată şi treptată, în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi şi pentru profesori, în acelaşi timp”, a spus ministrul educației la un post tv.

Monica Anisie a discutat, de asemenea, cu omologi din alte ţări UE, care i-au atras atenția că, în situația redeschiderii cursurilor, trebuie să se aibă în vedere ca revenirea copiilor la școală ”să nu înrăutăţească situaţia îmbolnăvirilor cu COVID”. Ministrul Educaţiei a mai anunțat că o dată precisă la care s-ar putea redeschide cursurile ar putea fi decisă de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, același organism care a şi decis suspendarea cursurilor ca măsură de prevenire a răspândirii virusului, la începutul lunii martie. Ea a mai  precizat că decizia privind modul în care ar urma să se facă reluarea cursurilor va fi comunicată curând, adăugând că este nevoie să se facă o dezinfecţie de către Direcţiile de Sănătate Publică în fiecare şcoală, astfel încât copiii să nu fie supuşi riscului de contractare a virusului.

„Lucrurile se schimbă de la o zi la alta şi nu putem avea certitudini ce se va întâmpla în scurt timp”, a spus Anisie. În ceea ce privește eventualitatea ca anul şcolar să se prelungească cu perioada în care elevii nu au mers la cursuri, ministrul a spus că există un scenariu potrivit căruia anul şcolar ar putea fi prelungit cu o săptămână, în vreme ce un al doilea al doilea scenariu prevede posibilitatea ca anul şcolar să se termine aşa cum a fost programat. „Toate acestea sunt numai scenarii, vorbim ipotetic. Alegem varianta cea mai potrivită numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri”.

Referitor la examenele naționale, ministrul Educației e de părere că trebuie gândite  calendarele în funcţie de data la care se va reveni la cursuri: ”Dacă este nevoie, vom avea şi calendare diferite, dar numai dacă este nevoie. Examenele naţionale pentru elevii din anii terminali ar putea fi organizate la alte date decât cele stabilite iniţial, numai dacă va fi nevoie”. De asemenea, subliniază că elevii care urmează să susțină aceste examene vor avea de învăţat materia predată până la finalul primului semestru al anului şcolar. Admiterea la universităţi, care se poate face online, va putea fi organizată numai după examenul de Bacalaureat. „Este o decizie pe care am luat-o. Am realizat ordinul de ministru prin care am aprobat noile programe pentru examenele naţionale şi, într-adevăr, materia şi conţinuturile pe care elevii le au de studiat până la examen sunt conţinuturile învăţate până la finalizarea semestrului”.