În perioada 9-11 septembrie 2015, la Iaşi, s-a desfăşurat cea de-a XXVI-a Conferinţă Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), cu tema „Biblioteca şi provocările epocii digitale”, eveniment jubiliar care a reunit peste 400 de bibliotecari din toate tipurile de biblioteci din ţară, cadre didactice, specialişti ai domeniului, manageri de structuri infodocumentare, studenţi şi invitaţi din străinătate. Iaşiul, capitală culturală a Moldovei, centru spiritual şi academic, adăposteşte clădiri monumentale ce poartă pecetea unor personalităţi aparţinând unor vremuri demult apuse. Între acestea, Fundaţiunea Universitară „Ferdinand I”, care găzduieşte Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, reprezintă un edificiu-emblemă în urbanistica oraşului. O altă capodoperă arhitecturală este Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, desemnată „cea mai frumoasă bibliotecă din lume”, conform portalului cultural boredpanda.com.
Organizatorii evenimentului au fost Asociaţia Bibliotecarilor din România – Filiala Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”, Casa Corpului Didactic „Spiru Haret”, Biblioteca Academiei Române – Filiala Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Între sponsori s-au numărat: Romdidac S.A., Softlink România, Ex-Lh, Elsevier, iGPublishing, E-nformation, Qulto. Parteneri media au fost: Radio România Iaşi, Ziarul de Iaşi, Suplimentul Cultură, Timpul, Evenimentul – Regional al Moldovei, AltIasi.ro.
Deschiderea oficială a Conferinţei a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, unde au fost rostite cuvinte de salut din partea unor personalităţi ale domeniului şi a autorităţilor locale.
Conf. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, a ţinut să-şi exprime aprecierea faţă de profesia de bibliotecar – „o îndeletnicire nobilă, din păcate puţin apreciată şi vizibilă în spaţiul civic”. Comparându-i pe bibliotecari cu acei eroi care se sacrifică în tăcere pentru naţiune, domnia sa l-a citat pe Winston Churchill: „nicicând în istorie, atâţia oameni nu au datorat atât de mult atâtor de puţini oameni”. S-a pus accentul pe nevoia de schimbare a bibliotecii şi pe vizibilitatea profesiei, cea de-a XXVI-a ediţie a Conferinţei ABR fiind ea însăşi pusă sub semnul schimbării. În finalul discursului său, directorul BCU Iaşi a mulţumit organizatorilor şi le-a urat şedere plăcută participanţilor, succes în activitate şi un viitor bun Asociaţiei.
Prof. univ. dr. Mircea Regneală, Preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România, el însuşi bibliotecar declarat, a mulţumit tuturor pentru organizarea unui eveniment de înaltă ţinută profesională, apreciind că a fost cea mai mare participare din istoria Asociaţiei, ocazionată şi de momentul predării ştafetei de către vechea generaţie de specialişti unei noi generaţii. S-a arătat că, în condiţiile în care biblioteca reprezintă o parte integrantă a procesului de învăţământ şi cercetare, când oamenii de cultură din întreaga lume vorbesc cu admiraţie şi respect despre biblioteci, este nevoie de sprijin pentru instituţia infodocumentară şi pentru profesia de bibliotecar din partea autorităţilor din ţara noastră şi a societăţii civile, de întărirea colaborării dintre bibliotecari şi cadrele didactice, de creşterea solidarităţii de breaslă, de dezvoltarea educaţiei pentru bibliotecă, de conştientizarea rolului şi misiunii bibliotecarului în societatea românească, de profesionişti şi manageri care să sprijine dezvoltarea domeniului. La final de mandat, domnia sa a prezentat raportul unei generaţii – „Un sfert de veac în slujba profesiei” (1990-2015), marcând etapele cele mai importante din istoria şi activitatea Asociaţiei. S-a accentuat faptul că Asociaţia Bibliotecarilor din România este o structură profesională dinamică, un partener important al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru elaborarea politicilor educaţionale şi pentru educaţia utilizatorilor bibliotecilor. Copleşit de emoţia momentului, profesorul Mircea Regneală şi-a încheiat prezentarea cu un vers care a şocat lumea culturală: „Partir c’est mourir en peu” (A pleca înseamnă a muri puţin).
Primarul Municipiului Iaşi, domnul Mihai Chirica, a ţinut să menţioneze că oraşul Iaşi este onorat să găzduiască ediţia jubiliară a Conferinţei ABR şi că Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” constituie un punct de reper şi o emblemă a culturii româneşti, numele său fiind strâns legat de personalitatea Regelui Ferdinand I, de la naşterea căruia s-au împlinit 150 de ani. Domnia sa a vorbit despre menirea patrimonială şi culturală a acestei instituţii infodocumentare, arătând că „biblioteca a rămas un loc ce trebuie mereu cucerit pentru a accede la cultură”, că „cele mai frumoase pagini scrise în istorie au început în bibliotecă”.
În cuvântul său, prof. univ. dr. Vasile Işan, Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a apreciat participarea numeroasă şi faptul că cei mai mulţi dintre participanţi au venit de dragul profesiei: „Distinşi invitaţi, vă mulţumesc că aţi fost de acord să redeveniţi studenţi pentru câteva zile”. S-a accentuat legătura strânsă dintre universitate şi bibliotecă, aşa cum au gândit-o idealiştii germani: dacă universitatea era concepută ca o instituţie de cultură, ca „o ştiinţă totală” („Wissenschaft”), biblioteca era „creierul universităţii”. Referindu-se la provocările erei digitale, domnia sa a vorbit despre rezistenţa şi perenitatea suportului tradiţional versus suportul tehnologic, despre trăinicia cărţilor tipărite, dar şi despre riscurile şi ameninţările noii ere, despre necesitatea educării noii generaţii şi a conştientizării importanţei profesiei. Domnia sa a urat succes lucrărilor Conferinţei şi încredere în sine bibliotecarilor şi în rezultatele muncii nobile pe care o depun.
La rândul său, domnul Bogdan Abalaşei, Subprefectul Municipiului Iaşi, a adresat mulţumiri organizatorilor şi a urat bun venit participanţilor în Iaşi, oraş candidat la titlul de capitală europeană a culturii. Domnia sa a făcut o scurtă prezentare a Bibliotecii Centrale Universiare „Mihai Eminescu” – o adevărată „istorie lucrată în marmură de Carrara şi mozaic veneţian, cărţi şi cultură”, şi a Bibliotecii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, care întregeşte valoarea simbolică şi arhitecturală a Palatului Universitar de pe Dealul Copou, fiind considerată mai spectaculoasă decât biblioteci celebre din Irlanda, Franţa, Olanda, Brazilia sau SUA.
Dr. ing. Neculai Seghedin, Prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, a adresat oaspeţilor salutul corpului profesoral şi administrativ şi al studenţilor Universităţii, aducând un omagiu tuturor celor care slujesc cartea, indiferent de suportul pe care se află. Domnia sa a afirmat că „instituţia de bibliotecă nu va dispărea niciodată” şi că „epoca digitală nu va aduce sfârşitul cărţii”, argumentând că suportul digital reprezintă o alternativă modernă de depozitare a cărţilor tipărite pentru a nu se mai întâmpla drame precum cea a Bibliotecii din Alexandria sau a altor mari biblioteci ale lumii. În opinia sa, bibliotecile sunt repere culturale ale naţiunii şi depozitare ale tuturor producţiilor culturale ale omenirii.
Doamna Rodica Avasiloaie, Directorul Bibliotecii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova şi Preşedinte al Secţiunii Biblioteci Universitare, a adresat cuvântul de salut al Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) şi invitaţia la colaborări viitoare rodnice între cele două asociaţii, în spiritul valorilor profesionale.
La deschiderea oficială a Conferinţei au fost prezenţi manageri de structuri infodocumentare din întreaga ţară. A fost salutată prezenţa la eveniment a domnului Dragoş Neagu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).
Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, Director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, a declarat, referitor la tematica Conferinţei, că „Este vremea unui nou tip de management: modern, creativ şi eficient”. (www.bcub.ro)
Vorbind despre provocările profesiei, doamna Nicoleta Marinescu, specialist în biblioteconomie, manager, evaluator european în infodocumentare şi autoare a numeroase cărţi în domeniu, a arătat că meseria de bibliotecar este una în continuă schimbare. Domnia sa a pus accentul pe importanţa formării profesionale, pe nevoia de fraternitate între bibliotecari şi de cooperare la nivel naţional şi internaţional, precum şi pe necesitatea ca Asociaţia Bibliotecarilor din România să devină mai puternică şi mai modernă.
Pavel Milosevic (Elsevier) a făcut o prezentare a importanţei e-Book-urilor pentru cercetarea academică în România. A fost realizată o trecere în revistă a platformelor ştiinţifice cu profil academic – ScienceDirect, ProQuest Central, Scopus, Ebsco Business Source, Emerald Publishing Group, Sage Journals, Journal Citation Report, incluzând cărţi (monografii, dicţionare, enciclopedii etc.) şi reviste de specialitate cu caracter multidisciplinar, cu text integral sau rezumate, precum şi a facilităţilor oferite de acestea: actualizare periodică, posibilităţi de descărcare, monitorizarea statisticilor de utilizare a conţinutului fiecărei reviste online, posibilitatea de a efectua căutări avansate, informaţii despre recunoaşterea ştiinţifică a articolelor, evaluarea impactului revistelor în mediul academic, acces la bazele de date şi furnizarea de tutoriale privind conţinutul acestora, semnalarea articolelor de interes, acces nelimitat de la distanţă pentru beneficiarii abonaţi şi pentru membrii consorţiului Anelis Plus etc.
Dr. Robert Coravu şi Dragan Nikolic au prezentat Ebsco Information Services, partener ROMDIDAC SA şi unul dintre cei mai mari agregatori de baze de date, care oferă un conţinut robust, soluţii tehnologice de ultimă oră şi servicii superioare pentru comunitatea cercetătorilor din România. S-a arătat că Romdidac reprezintă un grup puternic, cu clienţi diverşi şi puncte de activitate care lucrează nonstop în peste 100 de ţări ale lumii, sub motto-ul „A fi vizibili şi utili”. Serviciile Ebsco Discovery Services (EDS) oferă soluţii de căutare avansată şi regăsire a resurselor electronice multidisciplinare utile cercetării, cea mai mare colecţie de baze de date şi de e-Book-uri din sfera academică, afaceri, şi alte domenii de activitate, social media, acces la aplicaţii video etc. Cu o tradiţie de peste 70 de ani, Ebsco a creat parteneriate puternice cu bibliotecile, editurile şi cu alţi furnizori de informaţie, concentrându-se pe nevoile clienţilor, implementarea ultimelor tehnologii, stimularea creativităţii şi a inovaţiei, furnizarea de servicii de calitate pentru noua generaţie de biblioteci.
Pornind de la proliferarea noilor tehnologii, a provocărilor bibliotecii viitorului şi a expectanţelor utilizatorilor noii ere, Agoston Nemeth, manager ExLibris – Budapesta, a vorbit despre Alma şi Primo, ca soluţii accesibile şi optime pentru reorganizarea proceselor de achiziţie şi de circulaţie a documentelor, catalogare, indexare şi pentru fluidizarea proceselor de căutare, contribuind la creşterea eficienţei structurilor infodocumentare, precum şi a experienţei utilizatorilor în regăsirea informaţiilor de orice fel. ExLibris susţine o bază impresionantă de utilizatori din peste 90 de ţări de pe şase continente.
Iulian }anea, trainer la compania E-nformation, a vorbit despre tehnici, metode şi criterii de formare a formatorilor – „train the trainers”, câţiva paşi pentru o prezentare de succes, despre rolul şi atribuţiile bibliotecarului modern şi despre importanţa diseminării informaţiilor în elaborarea statisticilor. E-nformation este partener al consorţiului Anelis Plus (Asociaţia Universităţilor, Institutelor de Cercetare-Dezvoltare şi Bibliotecilor Centrale Universitare din România), oferind acces mobil la resurse electronice de informare şi documentare, suport şi consultanţă pentru publicarea literaturii ştiinţifice (reviste şi baze de date) şi susţinerea comunităţii româneşti de cercetare, contribuind la creşterea vizibilităţii ştiinţifice.
În ultima parte a primei zile a avut loc întâlnirea diviziunilor celor cinci tipuri de biblioteci (naţionale, universitare, specializate, publice şi şcolare) şi a reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) în vederea discutării propunerilor şi a observaţiilor pentru Proiectul de modificare a Legii Bibliotecilor.
Au fost acordate premiile şi distincţiile ABR, diplomele de fidelitate şi pentru contribuţii remarcabile în domeniul biblioteconomic, precum şi Diploma aniversară „Un sfert de veac în slujba profesiei”. Într-o atmosferă emoţionantă, o veche generaţie de profesionişti a predat ştafeta noii generaţii care urmează să continue vechile proiecte şi să deruleze altele noi. Pentru contribuţia avută la dezvoltarea profesiei şi pentru multiplele realizări în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţelor informării şi documentării, prof. univ. dr. Mircea Regneală i s-a acordat titlul de Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Bibliotecarilor din România, iar membrii vechii echipe au devenit membri de onoare.
Au fost susţinute lucrări pe secţiuni şi dezbateri tematice, urmate de alegeri ale comitetului executiv pentru fiecare diviziune şi secţiune şi prezentarea proiectelor profesionale specifice acestora. În cadrul celor 5 diviziuni şi a celor 13 secţiuni profesionale ale ABR au fost prezentate aproximativ 70 de comunicări ştiinţifice şi proiecte profesionale, urmate de dezbateri. Au fost abordate subiecte de actualitate pentru evoluţia bibliotecilor şi a profesiei: noi oferte şi servicii de comunicare a documentelor, accesul la informaţie şi crearea de conţinut digital, surse de dezvoltare a colecţiilor, servicii inovative pentru comunitate, proiecte de restaurare şi digitizare a documentelor de patrimoniu, valori bibliofile, arhivistice şi muzeale, cercetarea în biblioteci şi nevoile informaţionale, cultura informaţiei şi evaluarea informaţiilor în era Internetului, lectura în viaţa elevilor şi educaţia pentru informaţia digitală, carte vs. e-Book, proiecte educative pentru dezvoltarea competenţelor de lectură, management şi marketing de bibliotecă, criza identitară a bibliotecarului în epoca digitală, formarea profesională şi provocările induse de noile tehnologii, standardizare şi legislaţie de bibliotecă, cenzura în bibliotecile româneşti în perioada comunistă, plagiatul ca provocare a lumii contemporane, multiculturalism şi educaţie interculturală în biblioteci, importanţa cooperării şi a parteneriatelor, dezvoltarea voluntariatului în bibliotecile din România, strategii de promovare a bibliotecii în epoca digitală, prezentarea unor biblioteci şi a unor reviste importante („Familia”, Colecţia „Banatica” etc.), precum şi a unor momente importante din viaţa bibliotecilor româneşti, expoziţii virtuale, studii de caz şi schimburi de bune practici.
În cadrul Diviziunii Biblioteci şcolare a fost prezentat proiectul „Lecturând prin Europa – Bibliotecile şcolare de la Marea Neagră la Marea Nordului”, o campanie iniţiată de Laszlo Kiss, preşedinte ABR – Filiala Covasna, pentru a sensibiliza opinia publică asupra importanţei bibliotecilor. De asemenea, s-a realizat diseminarea Conferinţei Internaţionale a Bibliotecilor şcolare (IASL) de la Maastricht, desfăşurată în perioada 28 iunie – 2 iulie 2015.
A avut loc lansarea volumului de poezii „Vedeniile călătorilor” (Editura Nosa Nostra, Bistriţa, 2015), de Victoria Fătu Nalaţiu, bibliotecar de profesie, scriitoare şi pictoriţă, o personalitate a culturii române, recunoscută internaţional. Volumul este un omagiu adus bibliotecarului şi muncii sale neobosite în slujba cărţii şi a cititorilor săi.
BCU „Mihai Eminescu” din Iaşi a organizat expoziţia documentară „Un sfert de veac în slujba profesiei” (8-18 septembrie 2015) dedicată celei de-a XXVI-a Conferinţe Naţionale ABR.
În ultima zi a Conferinţei au fost validate alegerile pentru Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din România, pentru perioada 2015-2019, pentru comitetul executiv al fiecărei diviziuni şi secţiuni profesionale şi pentru comisia de cenzori.
Toţi participanţii au primit mape conţinând CD-ul cu lucrările Conferinţei, un CD cu un film documentar despre oraşul Iaşi, câte un număr aniversar din revista „Biblos” a filialei ieşene a ABR, broşuri, pliante şi prezentări, într-un cuvânt – o invitaţie la a descoperi colecţiile şi serviciile bibliotecilor organizatoare şi valorile patrimoniului naţional.
Pe parcursul întregii Conferinţe au putut fi vizitate obiective culturale importante din Iaşi: BCU „Mihai Eminescu”, Biblioteca Tehnică „Gheorghe Asachi”, Palatul Culturii, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei, Grădina Botanică, Muzeul Unirii, Muzeul „Mihai Eminescu”, Turnul Goliei, Muzeul Literaturii Române – Bojdeuca Ion Creangă – Casa Dosoftei etc. Au fost organizate două excursii documentare: la Chişinău – Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Biblioteca Publică „B.P. Hasdeu” şi Biblioteca Naţională pentru Copii; şi în Iaşi: Palatul „Al.I. Cuza”, de la Ruginoasa – Cetatea Neamţului – Mănăstirea Agapia – Castelul Sturdza, de la Miclăuşeni.
Concluziile Conferinţei au fost că biblioteca determină evoluţia cunoaşterii conform evoluţiei noilor tehnologii, fiind o forţă a schimbării, cu contribuţii esenţiale în crearea unei societăţi puternice. În acest context, se impune o redefinire, o redimensionare şi o reinventare a bibliotecii secolului XXI, precum şi o accentuare a impactului acesteia în societate. Bibliologul american Steve Coffman arăta că „imperiul bibliotecii” poate fi transformat dacă suntem disponibili să o facem.
Drd. Carmen PESANTEZ,
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Bucureşti,
Secţia Pedagogică „I.C. Petrescu”