Universitatea din București, locul I național în domeniul cercetare în RUR World University Rankings

Universitatea din București, locul I național în domeniul cercetare în RUR World University RankingsUniversitatea din București (UB) anunță că, în ediția din acest an a clasamentului Round University Ranking (RUR) World University Rankings, „ocupă prima poziție pe plan național în ceea ce privește cercetarea. Prezentă în clasamentul RUR World University Rankings încă din 2010, de la lansarea acestuia, Universitatea din București este poziționată, la nivel internațional, în ceea ce privește cercetarea, pe locul 540”.

După cum precizează UB, „clasamentul din 2024, acreditat de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, evaluează performanțele a peste 1.100 de universități, având la bază 20 de indicatori grupați în 4 domenii-cheie ale activității universitare: predare, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară. Rankingul se adresează atât comunității academice, cât și reprezentanților angajatorilor sau factorilor de decizie politică.

În clasamentul general, Universitatea din București este precedată de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și de Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca și urmată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu-Mureș”.

UB subliniază că „principalele domenii evaluate de clasament sunt predarea (40%) și cercetarea (40%), urmate de diversitatea internațională (10%) și de sustenabilitatea financiară (10%), care sunt considerate domenii auxiliare, așa cum se precizează în metodologia de realizare a RUR World University Rankings. Pentru fiecare domeniu, clasamentul urmărește o serie de indicatori, printre care pregătirea și reputația internațională a cadrelor didactice, numărul de citări ale publicațiilor personalului didactic și de cercetare, reputația internațională a cercetărilor realizate în universități, numărul de studenți și de membri ai personalului administrativ care beneficiază de stagii internaționale, dar și veniturile instituționale pentru personalul academic sau pentru studenți. Clasamentul complet și metodologia de realizare a acestuia pot fi accesate aici și, respectiv, aici“.