În plin sezon al cursurilor internaționale de vară ale marilor noastre universități, se desfășoară Școala de vară internațională de la Facultatea de Construcții din a Universității Politehnica Timișoara, sub egida Erasmus. Tema ediției este „3D Modelling for Civil Engineering Work”. Sunt abordate subiecte precum culegerea datelor geospațiale, scanarea cu laser terestru, drone, fotogrammetrie, modelare 3D prin cursuri și ateliere teoretice și, mai ales, aplicative, în teren.
Participă universitățile partenere: Obuda University din Szekesfehervar, Ungaria – profesor Peter Udvardy, împreună cu 5 studenți; Szechenyi Istvan University din Gyor, Ungaria – 15 studenți de la toate ciclurile de studii (licență, masterat, doctorat); CESI Ecole d’Ingénieurs, Franța – 4 studenți; Universitatea Politehnica Timișoara – 4 studenți de la programul de studii Măsuratori terestre și cadastru, anul III.
Coordonatorii programului sunt conf. dr. ing. ec. Clara-Beatrice Vîlceanu și prof. dr. ing. Sorin Herban. Alte cadre didactice implicate în activități sunt conf. dr. ing. Simon Pescari și ș.l. dr. ing. Crișan Andrei, de la Facultatea de Construcții, precum și conf. dr. Adina Ramona Palea, de la Facultatea de Științe ale Comunicării.
La activitățile practice de modelare 3D a obiectivelor care vor fi studiate, culegând datele geospațiale în teren cu tehnologii moderne din dotarea programului de studii Măsurători terestre și cadastru, precum scannerul laser terestru Z&F, drona DJI Phantom 4Pro, fotogrammetrie la scurtă distanță, au participat și doctoranzii ing. Zdrenghea Paul, ing. Alexandru Isaincu și masterand Gherasă Răzvan (program de studii Cadastru și evaluarea bunurilor imobile). La activitatea practică de la Muzeul Satului Bănățean, cursanții au desfășurat activități precum localizarea geospațială, filmarea cu drona, fotografierea 360 de grade, scanarea 3D, iar ulterior, cu ajutorul datelor culese și introduce în programe specializate, modelarea 3D, pentru promovarea turistică și nu numai.
Prof. dr. ing. Sorin Herban, prodecan al Facultății de Construcții a UPT: „Este prima ediție organizată de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu universitățile partenere, domeniul pe care îl abordăm fiind cel al modelării 3D pentru restaurare și turism virtual, pentru clădirile din patrimoniul cultural. Vom organiza campanii de măsurători, iar în acest sens avem un parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, obiectul pe care îl vom studia fiind biserica de lemn din incintă.”
Conf. dr. ing. ec. Clara-Beatrice Vîlceanu, coordonator al programului: „Un avantaj major pe care școala de vară îl oferă studenților este deprinderea lucrului în echipă și în medii multiculturale. Cele 13 zile de activități față în față, care includ cursuri teoretice și practice, ateliere și vizite în laboratoare, reprezintă o experiență care îmbogățește experiența interculturală, prin combinarea tradițiilor din țara gazdă cu interacțiunea dintre studenți, profesori și reprezentanți ai sectorului întreprinderilor private.”