Un sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii relevă faptul că în 54,7% dintre școlile din țara noastră, în care învață și elevi cu cerințe educaționale speciale (CES), consilierul școlar vine doar săptămânal/ocazional. Sondajul a fost realizat în perioada 1-14 noiembrie pe 192 de respondenți – directori de școli și profesori.
Astfel, potrivit unui comunicat Agerpres, în condițiile în care în aceste școli învață aproximativ 50.000 de elevi, au fost identificați 1.125 de copii cu CES, dintre care au un diagnostic medical 625, iar dintre cei diagnosticați 375 au recomandare de însoțitor. Rezultatele studiului au scosa, însă la iveală faptul că, dintre ei, doar 125 beneficiază de însoțitor (shadow, părinte însoțitor, profesor itinerant, profesor de sprijin etc.). În comunicat se mai menționează faptul că 66,7% dintre școlile cuprinse în anchetă sunt din mediul rural, iar 33,3 % sunt în mediul urban.
În ceea privește resursele pentru incluziunea copiilor cu CES, sondajul realizat de Salvați Copiii mai arată că 88% dintre unitățile de învățământ cuprinse în anchetă au consilier școlar, 36,5% beneficiază de profesor de sprijin și 25,5% beneficiază de profesor itinerant. Un procent de 52,1% beneficiază de logoped.
În ceea ce privește gradul de pregătire a cadrelor didactice din școală pentru activități care necesită competențe necesare de a lucra cu copiii cu CES, 43,2% dintre respondenți consideră că au competențe minime și doar 11,5% dintre respondenți spun că sunt pregătite în foarte mare măsură.
Cercetarea mai scoate în evidență faptul că, în cee ace privește adaptările spațiului fizic pentru persoane cu dizabilități, 70,3% de școli au rampă de access, 0,5% au lift pentru scaun rulant, 5,2% au toalete adaptate pentru persoane cu dizabilități, în vreme ce, în 27,1% dintre unitățile școlare care au participat la sondaj, spațiul fizic nu este adaptat în niciun fel.
În România, elevii cu cerințe educative speciale (CES) și/sau cu dizabilități sunt cuprinși în învățământul special și, o parte dintre ei, în învățământul de masă. Aceștia se regăsesc la toate nivelurile de educație și reprezintă 1,8% din populația școlară cuprinsă în învățământul de masă (53,2 mii de elevi). Distribuția pe categorii este următoarea: 43.063 de elevi cu CES; 9.268 de elevi cu certificat de handicap; 46 de elevi școlarizați în spital; 828 de elevi școlarizați la domiciliu, se precizează în comunicatul de presă amintit.
Pentru sprijinirea copiii cu cerințe educaționale speciale și a copiii ce provin din familii defavorizate socio-economic, Organizația Salvați Copiii derulează , începând din anul 2020, șapte programe locale – în județele Dâmbovița, Dolj, Ilfov, Giurgiu, Vaslui, precum și municipiul București, prin proiectul O școală pentru fiecare.
Potrivit Agerpres, acțiunile din cadrul proiectului amintit care se adresează copiilor cu CES includ: oferirea de sprijin educațional direct, activități de dezvoltare personală realizate de către cadre didactice și consilieri angajați prin proiect, formarea cadrelor didactice și a personalului de sprijin pentru lucrul cu copii din această categorie pe baza metodologiei de intervenție SNAP (Students Needs Action Pack) dezvoltată de Salvați Copiii Internațional și adaptată la contextul românesc.
În 2022-2023 beneficiază de ajutor din partea Salvați Copiii 1.500 de copii și de aparținători și sunt formate 170 de cadre didactice, prin proiectul care beneficiază de un grant de 1.115.000 de euro oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală (www.eeagrants.ro si www.frds.ro), se mai prrecizează în comunicatul emis de Agerpres.