Premii deosebite pentru rezultate excepționale la olimpiadele internaționale

În condițiile unor rezultate mari, ieșite din comun, nu condescendent apreciate (cum se tot întâmpla de ceva timp), obținute în această vară de tineri ai noștri în competiții sportive și în competiții ale științei de carte, Executivul este nevoit să-și revizuiască normele de acordare a premiilor în bani și să mărească sumele.

Cu ocazia începerii anului școlar, guvernul a dezbătut în primă lectură un proiect de hotărâre prin care este mărit semnificativ cuantumul premiilor elevilor „care au obținut rezultate excepționale în acest an, în mod deosebit, la olimpiadele internaționale”. Făcând această subliniere, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu semnalează că sunt „rezultate care merg, de multe ori, până la locul II mondial sau locul V mondial, de foarte multe ori pe primul loc la nivel european”, oferind câteva exemple: fizică – locul II mondial și primul loc european detașat; matematică – locul V mondial și primul loc detașat; limba germană – medalie de aur, premiul I.

Ministrul educației spune că „aceste premii nu aveau o valoare pe care guvernul să o considere conformă cu rezultatele acestor tineri excepționali”, condiții în care premiile cresc astfel: „Pentru premiul întâi, aur absolut (este vorba de punctaj maxim), premiul va fi de 20.000 de elevi. Acest premiu este primit atât de elev, cât și de școala din care provine acel elev. Deci, fiecare dintre cei doi, școala care a contribuit la formarea elevului primește 20.000 de lei, iar elevul primește 20.000 de lei. Până acum, premiul era de 12.250 de lei. Premiile doi, trei și mențiune au valori, de asemenea, crescute semnificativ, respective, de până la 15.000 de lei, 12.000 de lei, 10.000 de lei și 6.000 de lei mențiune. Pentru olimpiadele regionale și europene, premiul întâi este de 7.500 de lei. Pentru că, în momentul de față, pentru o echipă de 20 de elevi, spre exemplu, care ia premiul întâi la nivel național, legislația actuală, hotărârea de guvern din anul 2016, prevede o valoare a premiului de 22 de lei per elev (deci, care a luat premiul întâi la nivel național), Ministerul Educației și Guvernul României au considerat inacceptabilă această situație, iar propunerile sunt de creștere până la 600 de lei pentru fiecare elev din echipă. Se multiplică, evident, cu numărul de premii. Primirea olimpicilor internaționali se va face la Guvernul României. Premierul României, pentru a recunoaște rezultatele acestor elevi absolut excepționali, a decis să organizeze o sesiune extraordinară de primire a tuturor acestor elevi la Guvernul României. Era oportună actualizarea acestor premii.”

Foto: Medaliații României la Olimpiada Internațională de Geografie 2022

Distribuie acest articol!