
Foto: Guvernul României
Securitatea la incendiu a clădirilor în care funcționează unități de învățământ, paza unităților, circulația rutieră în siguranță sunt aspectele asupra cărora ministrul de interne Lucian Bode le-a atras atenția prefecților în contextual pregătirilor pentru noul an școlar.
Ministrul Lucian Bode a anunțat că, „din punctul de vedere al securității la incendiu, dintr-un total de 25.606 clădiri aparținând unităților de învățământ preuniversitar de stat și private, 17.117 construcții nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu. Pentru 4.706 construcții au fost emise autorizațiile de securitate la incendiu, iar 3.783 clădiri funcționează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”.
Adresându-se autorităților locale, ministrul de interne a spus: „Împreună cu conducerile unităților școlare și cu autoritățile locale, vă îndemn să accelerați procesul de autorizare și, în paralel, să luați toate măsurile tehnice și organizatorice menite să prevină producerea de incidente nefericite, astfel încât copiii să fie în siguranță la școală.
O altă prioritate este reprezentată de prevenirea traficului și consumului de substanțe interzise în mediul școlar. Astfel, la nivelul fiecărui județ, vă solicit să stabiliți direcții clare de acțiune și activități concrete care să conducă la creșterea rezilienței instituțiilor de învățământ față de acest flagel și să faceți demersurile necesare pentru conștientizarea efectelor nocive ale consumului de droguri. Amintesc aici că, pe linia combaterii, în anul 2021, ca să înțelegem dimensiunea acestui flagel, am avut peste 7.000 de dosare penale de consum și deținere de droguri, am destructurat peste 50 de grupări infracționale și am trimis în judecată peste 1.600 de persoane, 2,8 tone de droguri fiind confiscate anul trecut. Ne confruntăm, așadar, cu un un flagel care distruge vieți și, din păcate, tinerii sunt în continuare cei mai expuși.
În ceea ce privește siguranța unităților de învățământ, știu că multe dintre școli au pază proprie și sisteme de supraveghere electronică. Totuși, din cele 17.872 unități de învățământ preuniversitar evaluate la nivel național, 57% nu sunt încă asigurate cu pază, iar 43% unități de învățământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăți specializate de pază sau în format mixt. În această privință, vă cer să luați cu prioritate toate măsurile necesare și să vă asigurați de respectarea cadrului legal specific.
Atenție deosebită trebuie să acordați gestionării traficului rutier în preajma unităților de învățământ. Mă refer aici la traficul rutier, dar și la elevii care nu sunt deprinși să respecte regulile de circulație. În această privință, trebuie să derulați activități de conștientizare și de prevenire concrete, concentrate și punctuale. Pentru că a fost adus în discuție traficul rutier, trebuie să acordați atenție deosebită transportului de persoane. Mă refer, pe de o parte, la autobuzele și microbuzele școlare, care trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic și să fie conduse de personal adecvat, iar, pe de altă parte, la acțiuni care să vizeze prevenirea și combaterea transportului ilegal de personae, în scopul asigurării condițiilor de siguranță și prevenire a unor evenimente nefericite. Și, pentru că s-a discutat și ați adus în discuție, domnule prim-ministru, domnule ministru, transportul elevilor, vă informez că, pentru transportul elevilor la nivel national, au fost identificate 4.826 de mijloace de transport școlar, din care 330, aproximativ 7%, sunt nefuncționale.
Pe lângă aceste misiuni care vizează siguranța imediată, aș vrea să subliniez și importanța derulării în unitățile școlare a campaniilor de informare și prevenire pe teme de actualitate: antidrog, traficul de persoane, siguranța rutieră sau comportamentul preventiv în situații de urgență. Toate aceste acțiuni au rol determinant în reducerea faptelor ilegale și vă încurajez să implicați în demersurile dumneavoastră nu doar elevii, ci și profesorii, părinții și comunitățile în care acționați.”