Lumina ultravioletă, cea mai viabilă și rentabilă soluție pentru siguranța spaților educaționale în fața agenților patogeni?

Criza pandemică din ultimii doi ani și jumătate a generat eforturi fără precedent, la nivel global, în vederea rapidei identificări a unor modalități sigure și eficiente de eliminare a agenților patogeni din unitățile de învățământ, conducerile acestora și autoritățile căutând mijloace eficiente care să permită desfășurarea activității educaționale în condiții de siguranță și cât mai aproape de normalitate,  menite să protejeze, în egală măsură,  elevii personalul din învățământ.

Deși contestată la începutul pandemiei, metoda dezinfecției prin intermediul luminii ultraviolete UV-C pare să reprezinte, totuși, cea mai viabilă și rentabilă soluție pentru siguranța spaților educaționale în fața agenților patogeni, în mod special a cornavirusului. Potrivit celor de la Edumanager, dezinfecția bazată pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C se utilizează după aplicarea protocoalelor standard de curățenie și adaugă un strat suplimentar de protecție.

Mai precis, lumina ultravioletă UV-C cu lungimea de undă de 253,7 nm distruge ADN-ul agenţilor patogeni (inclusiv SARS-CoV-2), aceștia fiind rapid dezactivați (în câteva secunde, maxim câteva minute). De menționat că această tehnologie revoluționară nu emite ozon sau alți compuși secundari (dispozitivele sunt produse de compania românească BIOCOMP).

Potrivit sursei citate, dispozitivele se montează la o înălțime de cel puțin  2,4 m și emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul, folosind convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperea în care au fost montate.

Atenție, însă, acestea se folosesc doar în absența persoanelor, sunt special proiectate pentru a se adapta oricărui tip de spațiu și acționează pentru a crea un sistem activ de protecție împotriva contaminărilor. Nu în ultimul rând, ele  pot fi programate să realizeze dezinfecția în timpul pauzelor sau în afara orelor de curs, pentru a nu interfera cu activitățile zilnice.

Distribuie acest articol!