Gala olimpicilor41 de olimpici internaționali din Municipiul București au primit vineri, 7 martie, în cadrul Galei Olimpicilor, din partea primarului general, Sorin Oprescu, diplome In Honoris și premii drept „recunoaștere a efortului și a rezultatelor de excepție” obținute de aceștia. Evenimentul, aflat la a cea de-a V-a ediție, le va oferi totodată tinerilor olimpici o excursie la Lisabona, în perioada 11-17 aprilie. Aceasta va constitui pentru ei un prilej excelent de a descoperi civilizația și cultura portugheză, mai ales că programul va include o serie de obiective și puncte de atracție importante din Lisabona. Este al cincilea an consecutiv când elevii bucureșteni care au medalii de aur, argint și bronz la olimpiadele școlare internaționale primesc diploma In Honoris, cea mai înaltă distincție a Municipalității. Totodată, olimpicii internaționali vor avea posibilitatea de a colabora permanent cu echipa Centrului de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive București, structură dedicată copiilor și tinerilor din Capitală.
Dintre toți elevii premiați, 30 sunt de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, patru – de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, câte doi de la școala Internațională București, respectiv Școala Gimnazială Nr. 56 și Colegiul Național Sf. Sava, iar unul – de la Colegiul Economic Viilor.
„Un asemenea eveniment înseamnă o recunoaștere a valorii care există încă în școala românească, în cazul nostru, în școala bucureșteană”, a spus inspectorul școlar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, care a adăugat că un asemenea eveniment „este o dovadă a respectului pe care îl avem față de valori, față de acești copii care duc numele țării peste tot în lume. În acest fel, le mulțumim pentru efortul îndelungat pe care îl depun la școală, acasă, zi și noapte, pentru că o performanță la nivel internațional nu se poate obține în nici un caz ușor. În acest moment, în mare parte, olimpiadele din municipiul București s-au derulat, deja se cunosc calificații la fazele naționale la multe dintre discipline. Nu știu dacă pentru ei un asemenea eveniment poate fi considerat un stimulent, ci mai degrabă poate constitui o recunoaștere a eforturilor depuse. Poate fi, probabil, un bonus pentru perioada de vacanță, când pot beneficia de un timp de relaxare pentru a se putea bucura de excursia pe care Primăria Generală a Capitalei le-a oferit-o în acest an la Lisabona.”
Informatică, dar nu numai…
Pentru mulți sau pentru puțini, este o speranță, dar pentru Smaranda Monica Dinu, elevă în clasa a IX-a, la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, a fost mai mult decât o șansă. Iată ce ne-a declarat aceasta: „Am participat la Balcaniada de Informatică, unde am obținut medalia de argint. Sper că în următorii ani o să mă descurc cel puțin la fel de bine, chiar dacă până acum am participat la juniori, iar acum am trecut la seniori – pot să spun că joc în altă ligă, pentru că m-am calificat la olimpiadă pe când eram încă în clasa a VIII-a, la gimnaziu, iar acum sunt în clasa a IX-a și concurez cu cei de-a XII-a, ceea ce este mult mai greu. Evident, am emoții, pentru că am făcut foarte multe sacrificii – am avut și mai am încă enorm de mult de muncă și riscul este foarte mare. După terminarea liceului îmi propun să mă ocup tot de informatică, pentru că la asta mă pricep și îmi place. Aș vrea totuși să fac studiile în străinătate, dar după aceea îmi doresc să mă întorc în țară pentru că familia și prietenii sunt foarte importanți pentru mine.”
Talentul profesorului naște viitoarele genii
Ne-am întrebat de multe ori cât de buni sunt profesorii. Un bun răspuns la această întrebare îl oferă Dan Mihai Mandric, din clasa a XI-a, de la Colegiul Național Sf. Sava, care a participat la două olimpiade internaționale de Chimie. „La Mendeleev, în Uzbekistan, unde am obținut medalia de bronz, și în Yakuția, unde am obținut medalia de aur. După părerea mea, a fost din ce în ce mai bine. În acest moment, dacă stau bine să mă gândesc, neașteptat, din clasa a VII-a a apărut o pasiune bruscă pentru chimie sau cel puțin în acel moment mi s-a părut frumoasă. Pot să spun că un mare merit l-a avut și doamna profesoară din școala generală, care a fost de-a dreptul excepțională, pentru că ne-a învățat foarte multe lucruri și ne-a coordonat pentru concursuri și olimpiade. Pot să spun că pasiunea pentru chimie mă aprinde ca o scânteie deoarece, uimitor, am suficient timp liber și pentru prieteni, și pentru sport. Cu toate acestea, mă gândesc și la viitor. Îmi doresc foarte mult să fac cercetare în domeniul chimiei – nu știu sigur dacă în țară sau în străinătate, pentru că este o decizie mai grea chiar decât participarea la o olimpiadă internațională”.
Cu capul în nori și cu picioarele pe pământ
„Încă din clasa a IX-a, de când am venit la Liceul Internațional de Informatică, am aflat că se organizează pregătiri în domeniul astronomiei și al astrofizicii și mi-am zis că nu am de ce să nu încerc. Astfel am descoperit că îmi place și am început să particip la olimpiade în domeniu. Cel mai bun rezultat de până acum l-am obținut anul trecut, când am reușit să câștig medalia de aur. Anul acesta nu pot să spun că a fost mai greu, dar la proba observațională am avut ceva probleme și asta m-a tras în jos foarte mult. Sper că anul acesta voi reuși să mai particip la o olimpiadă internațională, la care să mai obțin iarăși o medalie de aur.” Este ceea ce își dorește Ana Cătălina Mirițescu, elevă în clasa a XII-a.
Cristiana MIU
Arta predarii

Distribuie acest articol!