Pe data de 20 ianuarie, FSE Spiru Haret a organizat o Conferinţă de presă în cadrul căreia au fost abordate teme de maximă importanţă referitoare la corpţia din învăţământ. În acest context, Federaţia şi-a exprimat în mod ferm poziţia, atât pe parcursul Conferinţei de presă, cât şi prin intermediul documentelor elaborate în acest sens.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, având în vedere campania denigratoare la adresa personalului din învăţământ din ultima lună, recomandă tuturor membrilor de sindicat să refuze din acest moment să mai suporte din salariile lor orice cheltuieli pentru cretă/markere, consumabile (hârtie, toner etc.), dotările pentru cercuri, cluburi, activităţi extracurriculare şi extraşcolare, precum şi alte mijloace de învăţământ necesare în sălile de clasă, laboratoare, biblioteci, ateliere şi săli de sport. În egală măsură, FSE Spiru Haret solicită angajaţilor din învăţământ să nu se mai implice în organizarea activităţilor din cadrul programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, care presupun colectarea de fonduri de la părinţi (vizite la muzee, excursii tematice, ieşiri la spectacole etc.).
 
„De ani de zile învăţământul preuniversitar este subfinanţat şi mai există doar pentru că părinţii şi cadrele didactice susţin financiar desfăşurarea actului educaţional. Am hotărât să facem acest apel către colegii noştri pentru a-i proteja. Cazurile prezentate de mass-media nu pot oferi o privire de ansamblu asupra întregului sistem. Cu toate acestea, prin luările de poziţie, s-a indus ideea că tot învăţământul este corupt – lucru total neadevărat. Le-am recomandat colegilor noştri să nu mai facă apel la părinţi pentru ca aceştia să vină în sprijinul bunei funcţionări a unităţii şi să contribuie financiar la desfăşurarea unui proces instructiv-educativ de calitate (ceea ce, până în prezent, a presupus furnizarea de materiale igienico-sanitare, de cretă/markere, de consumabile şi alte mijloace de învăţământ, asigurarea pazei, ambientarea clasei, dotări pentru cercuri, cluburi şi alte activităţi extracurriculare etc.). Asigurarea acestora este de competenţa autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, iar cadrele didactice trebuie să solicite fondurile necesare, pe bază de referat, consiliului de administraţie al şcolii. Acesta le va centraliza şi le va înainta consiliului local. În plus, solicităm public Ministerului Educaţiei Naţionale să precizeze sursa de finanţare şi procedura de alocare a fondurilor din care se organizează activităţile din cadrul programului Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!, precum şi alte acţiuni pentru care nu există bani la nivelul unităţilor de învăţământ”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE Spiru Haret.
Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret apără interesele economice, sociale şi profesionale ale personalului din sistemul educaţional, militează pentru un învăţământ bazat pe calitate şi performanţă, susţinut financiar corespunzător importanţei sale strategice şi re­cunoaşterii importanţei sociale a meseriei de das­căl. FSE Spiru Haret reprezintă interesele a peste 90.000 de membri de sindicat. (Departamentul Comunicare şi Imagine al FSE Spiru Haret)
Către
Ministerul Educaţiei Naţionale
Domnului Ministru, Remus Pricopie

 
Domnule Ministru,
Având în vedere situaţia creată de eve­nimentul de la Şcoala Gimnazială Maria Rosetti, dar şi luările de poziţie pe acest subiect;
Ţinând cont de dispoziţiile art. 32, alin. (4) din Constituţia României – potrivit cărora „învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii” – şi ale art. 2, alin. (7) din Legea edu­caţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, conform căruia „în România învăţământul constituie prioritate naţională”;
Faţă de nemulţumirile colegilor noştri din şcoli, confruntaţi cu campania denigratoare la adresa personalului de învăţământ derulată în ultima perioadă;
Întrucât, în prezent, la nivelul unităţilor de învăţământ se suportă din salariile cadrelor didactice şi din contribuţiile părinţilor orice cheltuieli pentru cretă/markere, consumabile (hârtie, toner etc.), dotările pentru cercuri, cluburi şi alte mijloace de învăţământ necesare în sălile de clasă, laboratoare, biblioteci ateliere şi săli de sport, precum şi activităţile extra­curriculare şi extraşcolare, inclusiv cele din cadrul programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!“ (vizite la muzee, excursii tematice, ieşiri la spectacole etc.);
Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret vă solicită să emiteţi, în regim de urgenţă, o circulară în care să precizaţi expres care sunt sursele de finanţare pentru cele enumerate la paragraful anterior, precum şi procedurile pe care trebuie să le parcurgă salariaţii unităţii de învăţământ pentru a obţine sumele necesare – nu doar pentru achiziţia de bunuri, ci mai ales pentru activităţile extraşcolare şi extra­curricu­lare (inclusiv din cadrul programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!), dar şi pentru cele din fişa postului, suportate integral de angajaţi.
Apreciem că asemenea precizări – dublate, evident, de alocarea fondurilor necesare – sunt obligatorii pentru desfăşurarea în condiţii corespunzătoare a procesului instructiv-edu­cativ.
 
Preşedinte,
Prof. Marius Ovidiu NISTOR
 

Distribuie acest articol!