Ziua de 15 ianuarie 2015 a reprezentat, pentru slujitorii școlii brăilene, un moment aniversar, prin împlinirea a 25 de ani de la înființarea Sindicatului Învățământ „Corneliu Gheorghe Caranica”. Evenimentul s-a desfășurat în Cubul Progresul, acolo unde, în urmă cu un sfert de secol, a luat ființă primul sindicat din Brăila al cadrelor didactice și totodată primul din țară din domeniul educației. Conferința aniversară a fost onorată de primarul municipiului Brăila, ing. Aurel Simionescu, președintele interimar al CJ Brăila, prof. dr. Viorel Mortu, inspectorul școlar general adjunct, prof. Carmen Pârlog, inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Dumitru Văduva, directorul Casei Corpului Didactic Brăila, prof. dr. Cristina Anton și președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, prof. Marius Ovidiu Nistor.
Președintele SIB, prof. Valeriu Partene, a deschis lucrările conferinței aniversare cu un cuvânt de mulțumire adus celor prezenți și de omagiere a fondatorilor. Conducerea SIB a acordat diplome de excelență și plachete personalizate. De asemenea, au fost acordate și diplome in memoriam pentru dascălii fondatori care au trecut la cele veșnice. S-a reamintit, în acest context, ceea ce spunea fondatorul sindicatului, profesorul Gheorghe Caranica, că „un lider adevărat simte mereu în spate miile de salariați ale căror interese le reprezintă”. Participanții la acest eveniment au scos în evidență activitatea depusă în această perioadă și dăruirea cu care au luptat până acum pentru drepturile angajaților din sistemul educațional. S-a avut în vedere faptul că membrii SIB au fost pionierii mișcării sindicale postdecembriste, fiind primii, în ianuarie 1990, care s-au unit și au pus bazele sindicalismului românesc modern. Și nu numai că au fost primii care au inițiat această mișcare, dar au și dezvoltat-o, ajungând la ceea ce este astăzi, o organizație puternică și respectată. „Nu trebuie uitat că, alături de alți colegi din țară, în iunie 1995, membrii SIB au fost printre promotorii organizației care astăzi poartă numele de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret. Această organizație, plecând de la valorile promovate de către cel care a fost și rămâne cel mai bun ministru al Educației, Spiru Haret, a devenit una dintre cele mai importante forțe sindicale ale școlii românești. Aș dori, de asemenea, să aduc un omagiu și celui care a fost prof. Corneliu Gheorghe Caranica, inițiatorul mișcării sindicale din învățământul brăilean și primul președinte ales al Federației Spiru Haret, a subliniat prof. Marius Ovidiu Nistor, președinte al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Primarul municipiului Brăila, ing. Aurel Simionescu, a remarcat că întotdeauna a avut o relație partenerială foarte bună cu sindicatul din educație și că „viața ne-a dovedit că dialogul, înțelegerea, modul în care reușim să ne rezolvăm lucrurile, sunt mai importante decât o permanentă șicanare a unora sau a altora. Cred eu că ceea ce s-a realizat la Brăila, și pentru care felicit mișcarea sindicală, se datorează capacității de dialog, înțelegere și rezolvare a problemelor dascălilor”. Prof. dr. Viorel Mortu, președinte interimar al Consiliului Județean Brăila, a spus, în alocuțiunea sa, că este un semn de înțelepciune, putere și responsabilitate ca, în acești ani tulburi, să poți rămâne constant, coerent în toate acțiunile și să fii unitar. „Am urmărit destinele celor care atunci și-au asumat răspunderea și am observat că, pentru câțiva din ei, putem vorbi de jertfire, ceea ce este un element de istorie a învățământului brăilean. Cred că, după 25 ani, sindicatul trebuie să-și asume răspunderea unei adevărate și profunde reforme în învățământ susținută de administrația locală”.
Conferința Extraordinară Aniversară a prilejuit lansarea monografiei „Sindicatul Învățământ Gheorghe Caranica Brăila, un sfert de secol în slujba școlii brăilene și a oamenilor săi”, realizată de prof. Valeriu Partene, președintele SIB. Lucrarea trece în revistă momentele importante din istoria sindicatului, lupta permanentă a acestuia pentru drepturile dascălilor, pentru asigurarea unui statut demn al acestora în societate, pe măsura importanței activității lor.
În finalul manifestării, elevi ai Liceului de Artă Hariclea Darclee au oferit un program muzical emoționant, în memoria poetului național Mihai Eminescu.
Prof. Nicu SURDEANU