Miercuri, 28 mai, odată cu testarea la Limba română a elevilor de clasa a IV-a, au debutat, în premieră, evaluările naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Sensul acestor evaluări îl reprezintă, deopotrivă, analizarea corectă a sistemului de învățământ și începutul creșterii performanței școlii românești. În condițiile în care prima evaluare națională a elevilor, de la intrarea lor în sistemul de învățământ, se face abia la finalul clasei a VIII-a, introducerea acestor evaluări, prevăzute de Legea Educației Naționale, oferă un tablou foarte clar legat de nivelul de pregătire al elevilor în diferite momente. Fiind vorba despre o testare la nivel național, datele obținute permit realizarea de diagnoze și comparații mult mai fidele în raport cu cele realizate în urma evaluărilor individuale de la clasă. După aplicarea testelor, vor exista date transversale care vor permite identificarea din timp a problemelor și corectarea lor particularizată, astfel încât, la finalul clasei a VIII-a, performanțele să se îmbunătățească.
Evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a urmează modelul testelor internaționale. Ele introduc, de fapt, un sistem de pregătire a elevilor, obișnuindu-i cu examenul de la finalul ciclului gimnazial. Testele aplicate au un grad ridicat de interdisciplinaritate și nu pun accent pe memorare și reproducere, ci pe capacitatea elevului de a utiliza și corela informațiile pe care le-a acumulat până la un anumit moment. De asemenea, ele orientează școala românească pe drumul corect al modernizării și al adaptării la nevoile societății contemporane.
Evaluările nu au ca finalitate o notă în catalog, deoarece nu acesta este scopul lor. Ele oferă profesorilor, elevilor și părinților informații concludente despre nivelul de pregătire și despre ceea ce trebuie îmbunătățit. La nivel național, va exista un raport, similar raportului PISA, cu evaluări pe fiecare competență, pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, care va sta la baza măsurilor ce va trebui să fie adoptate în vederea remedierii deficiențelor. Oficialii de la Ministerul Educației sunt de părere că este pentru prima dată când se acționează în mod riguros, sistematic și profesionist pentru creșterea performanței sistemului de educație.
Potrivit ministrului Remus Pricopie, „evaluările urmăresc să identifice evoluția de ansamblu a elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru a putea oferi date substanțiale, care vor permite o analiză a sistemului de învățământ preuniversitar (pe segmentele menționate). Competențele pe care elevii trebuie deja să le fi acumulat sunt conform nivelului specific vârstei – competențe de scris-citit, folosirea corectă a limbii române și a limbii materne, competențe de comunicare în limba română și limba maternă, competențe în domeniul matematicii și al științelor naturii, subiectele fiind elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) și având un nivel mediu de dificultate. „Testele au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale (tip IEA – PIRLS, pentru clasa a II-a, tip IEA – TIMSS, pentru clasa a IV-a, tip PISA, pentru clasa a VI-a)”, a precizat ministrul Educației. Testele elaborate pentru clasa a IV-a vizează: evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română, evaluarea competențelor de matematică, iar pentru elevii aparținând minorităților naționale, care studiază în limba maternă, se administrează și un test de evaluare a înțelegerii textului scris în limba maternă. Testele elaborate pentru clasa a II-a vizează evaluarea competențelor de scris-citit în limba română, evaluarea competențelor de matematică, iar testele elaborate pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile clasei a II-a în limba maternă vizează: evaluarea competențelor de receptare-producere a mesajelor citit-scrise în limba română, evaluarea competențelor de receptare-producere a mesajelor citit-scrise în limba maternă, evaluarea competențelor de matematică. Evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se vor încheia pe 6 iunie cu clasa a VI-a – Matematică și Științe ale naturii. (M.G.)