Angajații din educație amenință Guvernul cu proteste de amploare

Angajații din educație amenință Guvernul cu proteste de amploareProfesorii sunt nemulțumiți și amenință cu proteste de amploare care vor debuta în luna septembrie, înainte de deschiderea noului an școlar. Cu toate că a trecut o săptămână de la protestul din Piața Victoriei, la care au participat peste 1.200 de angajați din aproape toate județele țării și Municipiul București, niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor, spun aceștia, situație care reprezintă un semnal de alarmă pentru întregul personal din educație, deoarece denotă lipsa implicării guvernamentale, indiferență, batjocură sau rea-credință (…) o manifestare a disprețului față de toți salariații din învățământ și față de sistemul educațional, în general”.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” condamnă atitudinea membrilor Executivului condus de Nicolae Ciucă care au refuzat o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în Piața Victoriei.

„Cu toate că a trecut deja o săptămână de la protestul din Piața Victoriei, la care au participat peste 1.200 de salariați din aproape toate județele țării și Municipiul București, niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situație este un semnal pentru întreg personalul din educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură sau rea-credință! Este, de asemenea o manifestare a disprețului față de toți salariații din învățământ și față de sistemul educațional, în general. Suntem conștienți că situația economică a României este dificilă, însă acesta nu este un argument pentru a ne ignora și pentru a refuza dialogul”, se spune în comunicatul de presă.

Salariații din învățământ, care au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, au sperat că reprezentanții Guvernului vor face efortul de a aplica integral Legea salarizării, așa cum au promis în urma protestelor din luna ianuarie 2022, „însă constatăm că, de fapt, altele sunt prioritățile Executivului și ale Parlamentului României”.

Dascălii acuză coaliția de guvernare că, în ciuda promisiunilor privind majorările salariale, angajații din educație vor primi, în realitate, începând cu data de 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferența rămasă de acordat, ceea ce însemnă, în medie, 65 de lei net pentru fiecare salariat. „Această sumă reprezintă o altă formă de umilire a personalului din educație! Opinia publică trebuie să știe că aplicarea integrală Legii salarizării nu ar acoperi nici măcar jumătate din rata inflației reală, motiv pentru care, cu legitimitate, salariații din învățământ solicită Guvernului României ca, pe lângă aplicarea integrală a Legii 153/2017,  să aplice și o indexare a salariilor, așa cum procedează guvernele din țările unde există interes ca populația să fie protejată, astfel încât să fie acoperită creșterea alarmantă a prețurilor!”, mai scrie în comunicatul de presă.

Reprezentanții profesorilor atrag atenția și asupra faptului că ținând cont de actualul nivel al veniturilor și de majorarea substanțială a prețurilor la toate produsele de consum, la care se adaugă și scumpirea utilităților, se constată o prăbușire a puterii de cumpărare.

„În acest context, ne întrebăm cum au reușit membrii Guvernului și ai Parlamentului să identifice fonduri pentru a acorda unor funcționari publici sporuri de complexitate? Cum se poate în cazul unora, iar când vine vorba de învățământ, de peste 10 ani, nu se găsește o soluție să se acorde sporurile pentru condițiile de muncă, salariații din educație fiind singurii bugetari care nu le primesc?!

Îi amintim domnului Prim-ministru și liderilor partidelor politice aflate la guvernare că, prin toate aceste decizii, nu fac altceva decât să „amaneteze“ soarta sistemului de învățământ din România și să sacrifice educația fiecărui copil!

În condițiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanții Guvernului nu vor invita federațiile sindicale la masa negocierilor și nu vor găsi soluții la cerințele minimale prezentate, în luna septembrie vor fi declanșate ample acțiuni de protest”, se mai spune în comunicatul semnat de liderii celor trei federații sindicale din învățământ, Simion Hancescu (FSLI), Marius Nistor (FSE „Spiru Haret”) și Anton Hadăr (FNS „Alma Mater”).