Ziua profesorului de franceză în România

Ziua profesorului de franceză în România

Ziua profesorului de franceză în România este marcată la 26 noiembrie. Anul acesta se desfășoară a doua ediție, prin acțiuni în format online în perioada 24-27 noiembrie sub motto-ul „100% virtual, 100% împreună”. Tema ediției actuale este „Noi legături și noi practici: o comunitate consolidată și proiecte pentru mâine”. Organizatori sunt Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Asociația Română a Profesorilor de Franceză (ARPF), Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), Institutul Francez din România (IFR), Delegația Generală Wallonie-Bruxelles, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Programul cuprinde momente remarcabile, cum sunt concursurile „Profesor de franceză, o profesie a viitorului” și „Merci mon Prof d’université”, Ziua porților digitale deschise la Centrul de Reușită Universitară (CRU), întâlnire între studenți, lectori de franceză și AUF, webinarul „Activități dinamizante pentru ora de limbă franceză” cu Christine Perazzo, conferința-dezbatere „Provocările educaționale ale predării limbii franceze” cu  Michel Boiron.

Programul complet

CONCURSURI ȘI CAMPANII DIGITALE

26 noiembrie – decernare premii, concurs-dezbatere pe tema „Profesor de franceză, o profesie a viitorului”. Pentru a pune în valoare profesia de predare a limbii lui Molière, Asociația Română a Profesorilor de Franceză a lansat un concurs-dezbatere, la care au participat atât profesori, cât și studenți. Ceremonia de premiere va avea loc de Ziua profesorului de franceză.

26 octombrie-15 noiembrie – concurs regional de creare a unui quiz prin intermediul aplicației „Kahoot!” „Créer votre Kahoot !” este un concurs de creativitate digitală inițiat de Organizația Internațională a Francofoniei. Timp de aproximativ o lună, profesori de franceză din Europa Centrală și de Est și-au exprimat originalitatea digitală în legătură cu predarea limbii franceze, creând teste originale, distractive și educative. Câștigătorii vor fi anunțați de Ziua profesorului de franceză.

26 octombrie-20 noiembrie – „Merci mon Prof d’université”, un concurs destinat studenților. Acest concurs oferă studenților posibilitatea de a-și demonstra creativitatea prin felul în care mulțumesc profesorului lor de franceză. Competiția presupune crearea unui video de maximum 3 minute.

1 noiembrie-27 noiembrie – campanie digitală „Merci mon prof”. Este vorba despre un proiect care invită utilizatorii rețelelor sociale să-și arate recunoștința față de profesorul lor de franceză făcând o postare care conține hashtagul #Mercimonprof.

23 noiembrie – interviu cu dl Jean-Marc Defays, președintele FIPF. Președintele Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză, dl Jean-Marc Defays, va răspunde întrebărilor asociațiilor naționale a profesorilor de franceză și a experților din domeniu. Evenimentul va fi moderat de către Mihaela Dedeoglu de la RFI România și va fi difuzat pe rețelele sociale pe 23 noiembrie, de la ora 18.00.

23-24 noiembrie – Ziua porților digitale deschise la Centrul de reușită universitară (CRU). Evenimentul se adresează cu precădere studenților, oferind acestora posibilitatea de a afla mai multe despre învățământul superior francofon și despre oportunitățile pe care acesta le oferă.

ATELIERE ȘI WEBINARII

Marți, 24 noiembrie, ora 17.00 – atelier „Muzica franceză și francofonă la ora de limba franceză” cu Michel Boiron. Atelierul se înscrie în optica dinamizării cursurilor de limbă franceză. Acesta se va desfășura în format virtual, pe baza înscrierii în prealabil.

Marți, 24 noiembrie – întâlnire între studenți, lectori de franceză și AUF. Studenții francofoni se vor întâlni și vor discuta cu lectorii de franceză și cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale francofone. Evenimentul va fi marcat de prezența Agenției Universitare a Francofoniei printr-o intervenție a lui Mohamed Ketata, directorul regional al agenţie pentru Europa Centrală și Orientală.

Miercuri, 25 noiembrie, ora 17.00 – webinar „Activități dinamizante pentru ora de limbă franceză” cu Christine Perazzo. În cadrul evenimentului, profesorii vor avea ocazia să descopere tehnici de animare a cursurilor din partea d-nei Christine Perazzo, o expertă în domeniul predării limbii franceze.

Joi, 26 noiembrie, ora 18.00 – conferință-dezbatere „Provocările educaționale ale predării limbii franceze” cu Michel Boiron. Acest webinar își propune să revină asupra problemelor legate de predarea și învățarea limbilor străine în general, cu accent pe limba franceză, pentru a face în final un bilanț  al schimbărilor și al progreselor educaționale asociate situației actuale.

Conferință-dezbatere în jurul experienței Asociației Franceze Bêta-Pi în educație populară. Conferința-dezbatere își propune să descopere experiența franceză a unei asociații care își va împărtăși experiența în „educația populară” și în chestionarea critică, în special prin cultura științifică și tehnică. Această experiență neobișnuită va deschide dezbaterea rezonând cu misiunea profesorului de franceză, provocările tinereții, dar și contextul special cauzat de pandemie.

ALTE ACTIVITĂȚI

Mesajul secretarei generale a francofoniei, SE Louise Mushikiwabo. Secretara generală a francofoniei va adresa un mesaj tuturor profesorilor de franceză din întreaga lume cu ocazia Zilei Internaționale a profesorilor de franceză.

Reduceri la Librăria franceză Kyralina și la Editura Sitka. În perioada 23-27 noiembrie, publicul poate profita de reduceri substanțiale la o serie de edituri.

Emisiuni speciale cu Radio France Internationale România. Platoul RFI va deveni locul în care profesorii de franceză din regiune își vor putea împărtăși experiențe lor.