Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“ Bacău, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Universitatea Vasile Alecsandri, Bacău, a organizat, în perioada 1-5 octombrie 2018, a doua ediție a „Zilelor școlii băcăuane. Excelență în educație și formare“. Manifestarea a cuprins conferințe, seminarii și mese rotunde, la care au participat profesori universitari din București, Iași, Timișoara și Bacău, precum și reprezentanți ai unor instituții publice, alături de cadre didactice și elevi din sistemul preuniversitar băcăuan.
Programul a debutat luni, 1 octombrie, de la ora 10.00, în Sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bacău, cu o activitate destinată bibliotecarilor din județ și desfășurată sub genericul „Formarea continuă a bibliotecarilor școlari – oportunități și perspective“.
Marți, 2 octombrie, de la ora 13.00, în Sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bacău, a avut loc seminarul „Educarea și formarea viitorilor lideri – oportunități transatlantice“. Cu această ocazie, dna Eliza Chirilă, director executiv al American Councils for International Education, a prezentat oportunitățile oferite liceenilor prin bursa FLEX (Future Leaders Exchange), care presupune un an de studiu gratuit într-un liceu american. Despre această experiență din punctul de vedere al unui fost bursier FLEX a vorbit Ana Ghineț, absolvent al acestui program. La activitate au fost invitați profesori de limba engleză cu normă de predare la nivel liceal și elevi de clasele IX-X.
Pentru miecuri, 4 octombrie, a fost programată conferința „Istorie și manipulare. Un prezent continuu“. Pe această temă atât de actuală au susținut comunicări prof. univ. dr. Constantin Hlihor de la Universitatea din București, prof. dr. Doru Dumitrescu de la Colegiul Național Spiru Haret, București, conf. univ. dr. Brîndușa-Mariana Amălăncei de la Universitatea Vasile Alecsandri, Bacău, și Răzvan Bibire, jurnalist. Conferința s-a desfășurat în Aula Universității Vasile Alecsandri, Bacău, cu începere de la ora 14.00.
Ziua de joi, 4 octombrie, a fost destinată în special cadrelor didactice de geografie și profesorilor din învățământul primar. Începând cu ora 14.00, în Aula Universității Vasile Alecsandri, Bacău, a avut loc conferința „Geografii, în slujba Marii Uniri“, moderată de directorul CCD, prof. univ. dr. Gabriel Leahu. Oaspeți de seamă au susținut comunicări: prof. univ. dr. Corneliu Iatu, de la Universitatea Al. I. Cuza, Iași, prof. univ. dr. Nicolae Popa, de la Universitatea de Vest din Timișoara, conf. univ. dr. Marius Cristian Neacșu, de la Academia de Studii Economice București, precum și secretarul general al Societății Române de Geografie, dr. Costin Diaconescu.
Pentru vineri, 5 octombrie, au fost programate trei evenimente de amploare. La Colegiul Național Vasile Alecsandri, la ora 10,00 s-a desfășurat masa rotundă cu tema „Școala românească în spațiul istoric al României Mari“, moderată de profesorii Călin Boambă și Mitică Pricopie. Au participat, alături de cadrele didactice din cadrul Colegiului Național și invitați din Republica Moldova și Ucraina.
În Aula Universității Vasile Alecsandri, Bacău, a început la ora 12.00 conferința „Ideea de unitate la români. Trecut, prezent, viitor“, care s-a adresat prioritar cadrelor didactice de istorie și profesorilor din învățământul primar, moderată de directorul CCD, prof. univ. dr. Gabriel Leahu. Aceștia au avut ocazia să-i reîntâlnească pe prof. univ. dr. Alexandru Florin Platon, de la Universitatea Al. I. Cuza, Iași, și conf. univ. dr. Ioan Dănilă, de la Universitatea Vasile Alecsandri, Bacău, cărora li s-a alăturat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, de la Universitatea Al. I. Cuza, Iași. La conferință a participat și prof. Radu Jugureanu din partea SIVECO România, care a prezentat aplicația „Enciclopedia România 1918-1918 – oameni, momente și imagini“.
Tot vineri, 5 octombrie, de la ora 12.00, dar în Sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Bacău, a debutat seminarul „Provocările erei informaționale. Siguranța copiilor pe internet“, moderat de prof. Camelia Popa, inspector activități extrașcolare, ISJ Bacău. Au susținut prezentări vizând tematica abordată: subcomisar Oana Năforniță de la Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, inspector principal Dragoș Huiban și subinspector Sorin Fieraru de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, inspector Daniela Aniței de la Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane Bacău, comisar Radu Năforniță de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, precum și Narcis Jitaru, manager al Centrului de informare Europe Direct „Valea Trotușului“ Comănești. La activitate au participat consilieri școlari, învățători, diriginți, cadre didactice auxiliare.
Această a doua ediție a „Zilelor Școlii Băcăuane“ a fost organizată la inițiativa Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“, Bacău, și se dorește a fi un eveniment anual care să coalizeze toți actorii importanți din sistemul educativ băcăuan, atât preuniversitar, cât și universitar. Totodată, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru“ își reafirmă dorința de a reprezenta un centru de excelență în formare, prin organizarea de activități științifice și culturale dedicate tuturor cadrelor didactice din județ.
Gabriel LEAHU, director CCD Bacău