World Vision România: 96% dintre cadrele didactice își doresc să fie consultate cu privire la luarea unor decizii în domeniul educației școlare

World Vision România a realizat un sondaj ale cărui rezultate le-a făcut publice joi, 7 iulie. Astfel, potrivit comunicatului transmis presei, 96% dintre cadrele didactice chestionate își doresc să fie consultate prin chestionare referitor la  luarea unor decizii în domeniul educației școlare – 75% în mare măsură, 21% în măsură medie. Pentru a răspunde acestei nevoi, organizația a anunțat că a lansat proiectul „Inspectoratul Școlar Civic”. Prin intermediul acestuia, World Vision intenționează să creeze prima platformă de consultare online integrată pentru profesori, elevi și părinți, din țara noastră. De asemenea, vor fi organizate 120 de webinarii pentru formarea profesorilor și elevilor pe teme școlare și civice.

Astfel, unm prim pas în acest proiect îl reprezintă acest pruim chestionar online de consultare, completat de 375 dintre cei 570 de profesori care s-au înscris în prima săptămână după lansare.

Potrivit răspunsurilor oferite de cadrele didactice participante la chestionar, „principalele obstacole care îi împiedică să obțină performanțe mai ridicate cu elevii sunt programa încărcată (46%) sau inadaptată (20%), obligațiile birocratice (35%) sau sprijinul scăzut la nivel de minister – decizii și modificări dese și bulversante  (24%), dotările digitale insuficiente la nivelul unităților de învățământ (30%), nu în ultimul rânds, lipsa unui mediu stimulant, fapt recunoscut de dascăli, în proporție de  30%.

Cadrele didactice subliniază, de asemenea, lipsa de implicare a părinților (25%), precum și problemele socio-economice ale familiilor elevilor (25%)”, se precizează în comunicatul transmis de World Vision România.

În plus, dacă ar avea prilejul să transmită un mesaj către factorii de decizie la nivel național sau județean, 27 de procente din cadrele didactice înscrise în proiect ar solicita, mai presus de orice, „mai puține schimbări”.

„Așa cum detaliază respondenții, informează World Vision în comunicatul de presă,
atunci când aceste schimbări sunt totuși necesare, ar trebui să aibă în vedere o consultare largă a profesorilor, să fie anunțate și explicate din timp, să aibă la bază studii de impact și o analiză a consecințelor administrative ale acestora, pentru a evita blocaje în activitatea școlilor.

În al doilea rând, 19% dintre respondenți ar solicita factorilor de decizie să cunoască mai bine realitățile din teren, să experimenteze direct contextele dificile cu care școlile se confruntă. În plus, din mesajele transmise de cadrele didactice factorilor de decizie, rezultă nevoia de transparență, înțelegere, colaborare, mentorat și empatie din partea decidenților, mai ales la nivel județean (33% dintre respondenți)”.

World Vision România anunță că platforma online de consultare a cadrelor didactice, elevilor și părinților va rămâne la dispoziția organizațiilor partenere și a Ministerului Educației pentru fundamentarea deciziilor și politicilor educaționale viitoare.

Distribuie acest articol!