Salvați Copiii România vă invită miercuri, 21 aprilie 2021, între 11.00 – 12.00, live pe pagina de Facebook Salvați Copiii la o dezbatere cu tema „FOMO (Fear of Missing Out) – Cum gestionăm presiunea de a fi mereu online în rețelele sociale?”. Webinarul este destinat părinților, cadrelor didactice, terapeuților și tuturor persoanelor care încearcă să găsească un echilibru între offline și online și care își doresc să înțeleagă mai bine felul în care dependența de rețelele de socializare afectează viața copiilor. Cu toții sunt așteptați să adreseze întrebări despre acest subiect la adresa ajutor@oradenet.ro sau în direct în zona de comentarii a evenimentului online. Participarea este gratuită și nu necesită înregistrare prealabilă.
Temele de discuție în cadrul webinarului sunt:
Cum funcționează rețelele sociale de fapt? De ce îi atrag așa mult pe tineri? Ce capcane ascund? Care e vârsta potrivită pentru a avea cont pe rețele de socializare? Câte ore pe zi este acceptabil să socializeze online un copil, în funcție de vârstă? Când putem vorbi de o dependență de rețele sociale? Cât de mult sunt afectate rezultatele școlare de această dificultate de concentrare la lecții și la teme? Cum ne convingem copiii că socializarea offline este și ea foarte importantă? Ce efecte au pedepsele precum confiscarea telefonului?
„Pe vremea mea, copiii se jucau toată ziua în parc, alergau, construiau, își foloseau imaginația! Acum stau toată ziua cu ochii în telefon și își trimit emoticoane pe chat în loc să vorbească direct.” Auzim foarte des această replică din partea părinților. Mulți părinți sunt îngrijorați de efectul nociv pe care tehnologia și rețelele de socializare îl manifestă în viața copiilor, conștientizând că această „distracție” aparent inofensivă ar putea să reprezinte un factor de distragere a atenției care a scăpat de sub control.
„4 din 10 copii navighează deseori fără un scop anume, 1 din 3 copii petrece mai puțin timp cu familia sau făcând lucruri pentru școală, iar 1 din 10 copii preferă să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online”, arată un studiu realizat recent de Organizația Salvați Copiii.