Ministerul Educației a publicat Regulamentul specific de organizare a Olimpiadei de Geografie, la care pot participa elevi din învățământul de stat, particular și confesional, indiferent de forma de învățământ cu frecvență (zi/seral)/frecvență redusă.
Participarea la această olimpiadă școlară este opțională și individuală, iar probele de concurs se desfășoară pe clase: a VIII-a, a IX-a, a X-a a XI-a, a XII-a/XIII-a. Elevii, indiferent de an de studiu, pot participa numai la olimpiada organizată la nivelul clasei din care fac parte. De menționat faptul că la toate etapele de concurs se susține o proba scrisă, cu o durată de 3 ore.
La etapa naţională se susțin două probe: proba teoretică – cu o pondere de 75% în punctajul final și proba practică – cu o pondere de 25% în punctajul final. Durata probei teoretice este de 3 (trei) ore. Proba practică are două componente: proba practică de teren, cu o durată stabilită în funcție de traseul și de punctele de observație stabilite de Comisia Centrală și de județul organizator, dar care nu poate să depășească 8 ore; proba practică scrisă, care se desfășoară după proba practică de teren și are o durată de 90 minute.
Etapa județeană/a sectoarelor municipiului București este unică și va avea loc în data de 04 martie și se va susține, ca și în cazul etapei de la nivelul unității de învățământ și a celei locale, o singură probă – teoretică – cu o durată de trei ore. Cei care se vor califica la această etapă vor participa la etapa națională, care va ave aloc la Pitești, județul Argeș, în perioada 09-14 aprilie 2023.
Pentru etapa națională a olimpiadei de geografie se atribuie câte un loc pentru fiecare an de studiu fiecărui inspectorat școlar județean și pentru fiecare sector al Inspectoratului Școlar al Municipiului București. De menționat faptul că punctajul minim obținut la etapa județeană/sectoarelor municipiului București este de 75 de puncte.
Conform Regulamentului specific de organizare a Olimpiadei de Geografie, la etapa judeţeană/a sectoarelor municipiului Bucureşti subiectele și baremele de evaluare vor fi elaborate de grupul de lucru pentru subiecte al Comisiei centrale a competiției naționale aprobat de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar. Grupul de lucru este coordonat științific de reprezentantul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPE) sau de reprezentantul Ministerului Eduației (ME) cu atribuții specifice referitoare la elaborarea subiectelor și baremelor de olimpiadă pentru etapa județeană/a sectoarelor municipiului București.
La etapa națională a olimpiadei, subiectele și baremele de evaluare sunt elaborate de grupul de lucru pentru subiecte al Comisiei centrale a competiției naționale constituit în acest sens și coordonat de inspectorul general din ME, președintele executiv al acestei comisii și de reprezentantul CNPEE. Grupul de lucru va asigura și traducerea subiectelor în limba maternă a elevilor participanți care aparțin diferitelor minorități. Comisia centrală a competiției naționale va verifica corectitudinea subiectelor întocmite și a baremelor de evaluare în ziua premergătoare zilei probei de concurs. În acest sens, se constituie câte o subcomisie, pentru fiecare an de studiu.
În vederea selecționării lotului reprezentativ care va participa la olimpiada internațională de geografie și la olimpiada europeană de geografie se organizează probe de baraj (o probă scrisă de specialitate în limba engleză).Pot participa la proba de baraj toți elevii care au obținut punctajul final, cel puțin 90 de puncte și care îndeplinesc condițiile de vârstă solicitate de Regulamentul Olimpiadei Internaționale de Geografie și al Olimpiadei Europene de Geografie.
Programa Olimpiadei de Geografie și Regulamentul complet al acesteia este disponibil AICI!
Cristian Tănase