Vocaţie şi performanţă

0

Pianiştii Ana Boldea şi Marius Boldea, masteranzi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, îndrumaţi, în recitalurile lor de duo pianistic, de doamna conf. univ. dr. Manuela Giosa, șef disciplină Muzică de cameră, au demonstrat rafinament, reliefarea adecvată a contrastelor, dinamism şi surprinderea subtilă a nuanţelor, recitalurile celor doi pianişti fiind receptate cu mult interes de publicul meloman. Luna mai a acestui an a fost, pentru Ana şi Marius Boldea, o lună încărcată de evenimente muzicale importante şi de satisfacţii. Concertele lunii mai s-au derulat, pentru cei doi pianişti, sub semnul performanţei şi al valorii. În 13 mai, ei au susţinut un concert la Ambasada Elveţiei, eveniment organizat în colaborare cu Societatea Muzicală. În 14 mai, au luat parte la un concert important la Ateneul Roman, în cadrul Reuniunii oficiale Asia – Europe Meeting, concert la care au participat profesori, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Data de 22 mai a fost momentul desfăşurării unui concert simfonic, alături de Orchestra Universitaria a UNMB, dirijor Alexandru Ganea, unde tinerii pianişti Ana şi Marius Boldea au interpretat Concertul pentru două piane şi orchestră în re minor, de Francis Poulenc. În data de 24 mai, cei doi pianişti au susţinut un concert la Banca Națională a României, iar în 28 mai au susţinut un recital la Ateneul Roman, în cadrul evenimentului Aerodays TANDEM 2019-2020. Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde studiază, ca masteranzi, cei doi pianişti, este o instituţie academică prestigioasă şi reprezentativă, ancorată atât în valorile tradiţiei, cât şi în orizontul înnoitor al contemporaneităţii, aşa cum remarca rectorul universităţii, prof. univ. dr. Diana Moş: „Tradiţia a mai mult de un veac şi jumătate de muzică ne inspiră cu valorile trecutului. Motorul din ce în ce mai turat al tehnologiilor de ultimă oră propulsează aspiraţiile generaţiilor de astăzi şi de mâine către zone încă neexplorate. Dar menirea muzicii rămâne, în esenţă, aceeaşi, dintotdeauna: să aducă bucurie în sufletele ascultătorilor şi să-i călăuzească spre adevărul interior, de dincolo de aparenţe, aşa cum numai arta, şi mai ales muzica, poate să o facă“.

Ana Boldea (născută Bădică, în 8 noiembrie 1993, la Constanţa) a studiat pianul la Colegiul Naţional de Artă Regina Maria din Constanţa şi la Liceul de Muzică Dinu Lipatti din Bucureşti. În paralel, a participat la cursuri de măiestrie pianistică sub îndrumarea unor profesori reputaţi (maestrul Walter Krafft din Munchen şi Csiky Boldizsar, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj). Pe parcursul studiilor pianistice a participat la recitaluri la Iaşi, Sibiu, Craiova, Târgu Mureş, Bucureşti şi München. A obţinut numeroase premii de interpretare pianistică la concursuri naţionale şi internaţionale. Între anii 2013-2017, este studentă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa conf. univ. dr. Toma Popovici), activând şi la disciplinele Acompaniament şi Muzică de cameră cu prof. univ. dr. Viorica Rădoi şi prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu. Participă la numeroase recitaluri, concerte şi festivaluri de pian. Din anul 2014, formează un duo cu pianistul Marius Boldea (student la clasa prof. univ. dr. Viniciu Moroianu), cu care concertează frecvent la Casa de Cultură „Friedrich Schiller“ din Bucureşti. În anul 2016 obţine premiul I la Concursul Internaţional de pian „Pro Piano“ – secţiunea Pian la patru mâini. În prezent, Ana Boldea este masterandă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi susţine lunar recitaluri în Bucureşti, precum şi în alte oraşe ale ţării. A debutat la Ateneul Român în 21 noiembrie 2017, interpretând alături de Marius Boldea integrala Dansurilor ungare de Johannes Brahms la patru mâini.

Marius Boldea (născut în 9 mai 1994, la Târgu Mureş) a absolvit, în 2013, Liceul de Artă din oraşul natal (clasa prof. Codruţa Condruţ), după care, între 2013-2017, a fost student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (admis pe primul loc), clasa de pian prof. univ. dr. Viniciu Moroianu. S-a afirmat din clasele gimnaziale, participând, în perioada 2002-2011, la opt ediţii ale Festivalului „Johann Sebastian Bach“ din Cluj-Napoca, unde a obţinut de fiecare dată distincţii, Diplome de excelenţă şi Premiul I. A obţinut distincţii şi premii la competiţiile naţionale de la Târgovişte (2005, 2009) şi  Suceava („Lira de aur“, 2011 şi 2012). A participat la Festivalurile internaţionale „Pro Piano“ şi „Remember Enescu“ de la Cluj-Napoca (2012), Baja-Ungaria („Franz Liszt“, 2011), precum şi la „Turnirul scriitorilor“ de la Sighişoara (2014). Marius Boldea a susţinut recitaluri în Baja – Ungaria (2010), în stagiunile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, precum şi la Primăria Sighişoara (2011, 2012), la Filarmonica de Stat din Târgu Mureş (2013), la Muzeul Literaturii Române (2013) şi la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (2014). Este colaborator permanent al Casei de Cultură „Friedrich Schiller“ din Bucureşti. A interpretat, ca solist, Concertul nr. 3 de Ludwig van Beethoven (Filarmonica de Stat, Târgu Mureş, 2013) şi Concertul nr. 14 de Mozart (Târgu Jiu, 2014). A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Horia Mihail (Târgu Mureş, 2007), Imre Rohman şi Viniciu Moroianu („Academia Sighişoara“, 2012, 2013), precum şi la Tel Aviv (2013) şi Budapesta (Gergely Boganyi şi Gyula Kiss, 2010). Concertează, în mai multe rânduri, alături de profesorul său, pianistul Viniciu Moroianu. Este finalist al Concursului internaţional de duo Suzana Szörenyi, alături de pianista Ana Boldea, obţinând premiul I la Concursul Internațional de pian „Pro Piano“ – secţiunea Pian la patru mâini şi este finalist în cadrul concursului naţional Mihail Jora. De asemenea, a participat la Concursul internaţional Jeunesses, Europa fest, unde, din 61 de participanți, din 35 de ţări, s-a situat pe un onorant loc IV, devenind semifinalist. În anul 2017, debutează la Ateneul Român, unde susţine un recital amplu cu lucrări ale compozitorilor Mozart, Brahms, Debussy şi Enescu. În prezent, Marius Boldea este masterand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, susţinând concerte şi recitaluri naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Concertul în la minor de Edvard Grieg, interpretat alături de Filarmonica Oltenia din Craiova, în 27 octombrie 2017. În 21 noiembrie 2017, susţine un recital la Ateneul Român, alături de pianista Ana Badică, interpretând integrala Dansurilor Ungare de Johannes Brahms, la patru mâini, lucrare rar interpretată ciclic.

Prin întreaga lor activitate pianistică bogată şi apreciată desfăşurată până acum, prin talentul şi dăruirea pe care le dovedesc, Ana Boldea şi Marius Boldea se afirmă cu consecvenţă ca pianişti înzestraţi cu vocaţie şi cu perspective certe de performanţă interpretativă.

Cătălin MUREŞAN