La sfârșitul deceniului al doilea din secolul trecut, cuplul de artiști Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck își construiau la Balcic o clădire extraordinară care să servească atât ca locuință într-un peisaj mirific, cât și ca atelier de creație. Cei doi artiști vor amenaja interiorul clădirii intr-o manieră eclectică, punând împreună lucrări antice cu picturi moderne, reușind să transforme interiorul într-o mare lucrare de artă.
Arhitecta Henrieta Delavrancea Gibory (1897-1987), autoarea acestei clădiri iconice, a reușit să mixeze într-o manieră genială elemente artistice din stiluri istorice cu cele ale unei modernități emergente, rezultatul fiind o arhitectură atemporală, ivită organic din falezele de calcar ale Balcicului. Fascinația acestei opere de artă complexe, formată din arhitectură, artă tradițională și modernă, rămâne la fel de puternică și azi după atâtea decenii, atunci când privești fotografiile de epocă sau citești memoriile pictoriței Cecilia Cuțescu-Storck.
Aceasta a fost motivația care l-a determinat pe prof. univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu să considere că re-imaginarea Vilei Storck din Balcic din perioada sa de glorie poate reprezenta pentru studenții programului de masterat în Design de interior și pentru spațiul public din Departamentului de Design al Universității Naționale de Arte București un exercițiu artistic și intelectual necesar înțelegerții istoriei arhitecturii și a amenajărilor interioare de la începutul secolului al XX-lea.
Studenții au realizat reconstrucții 3D după documentația realizată de către prof. univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu împreună cu asist. univ. Mihaela Moțăianu și asist. univ. Cornela Moțăianu și sub coordonarea acestora. Proiectele rezultate sunt de o înaltă calitate artistică și prezintă un exercițiu de re-imaginare a ambientării spațiului Vilei Storck, respectând datele istorice sau propunând noi funcțiuni care să fie în relație de armonie cu designul din trecut.
Expoziția Vila Storck din Balcic/Villa Storck from Balchik, deschisă la Art Gallery Balchik în cadrul celei de-a 16-a ediții a Festivalului international de artă pentru tineret „Via Pontica” 2023, prezintă proiecte realizate între 2021-2023 de către studenții programului de masterat Design de interior și spațiu public din Departamentul de Design al Universității Naționale de Arte București.
Vernisajul expoziției a avut loc în data de 14 septembrie 2023 în prezența unui public deosebit care a fost impresionat de lucările expuse. Deschiderea expoziției a beneficiat de prezența inițiatorului proiectului prof. univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu și a patru dintre studentele expozante, alături de curatoarele expoziției, asist. univ. Mihaela Moțăianu și asist. univ. Cornela Moțăianu.
De asemenea, publicul a beneficiat de participarea excepțională a lui Marius Cătălin Hodea – Virtual Experience Designer care a prezentat diverse reconstrucții ale Vilei Storck în realitate virtuală sub formă de panoramă 360°, oferind vizitatorilor o imagine inedită asupra realizărilor studentelor (https://kuula.co/share/collection/7JB5V?logo=1&info=1&fs=1&vr=0&sd=1&thumbs=1)
Reconstrucțiile 3D au fost realizate de: Anda Mihălăchescu, Andreea Cojocaru, Daria Popa, Georgiana Căuneac, Clarisa Gherghină, Roxana Ciucășel, Sabrina Bihori, Simona Toderaș, Teodora Năftănăilă, Anastasia Popescu, Andreea Sava, Denisa Mohora, Elena Sârbu și Valentina Olteanu.
Vila Storck din Balcic/Villa Storck from Balchik – expoziția curatoriată de asistent universitar Mihaela Moțăianu și asistent universitar Cornela Moțăianu și organizată de Departamentul de Design al Universității Naționale de Arte București – a făcut parte din Festivalul international de artă pentru tineret „Via Pontica” 2023 care s-a desfășurat în perioada 11-17 septembrie 2023, cu sprijinul municipalității orașului Balcic.
Imaginile cu reconstrucțiile 3D prezentate în material au fost realizate de studentele: Roxana Ciucășel, Clarisa Gherghină, Valentina Olteanu și Anastasia Popescu. Posterul expoziției a fost realizat de Cornelia Moțăianu, iar fotografiile, de Mihaela Moțăianu (curator și coordonator proiecte) și de Anđela Petrovski (fotograf oficial al festivalului).
Expoziția poate fi vizitată până pe 14 octombrie 2023 la Art Gallery Balchik din Balcic, Bulgaria, a fost recreată și într-un spațiu virtual, cei interesați putând accesa linkul https://www.artsteps.com/view/650742e9450ec533eade6a6e.