Viitorul Europei Federale resuscitat

Ceremoniile aniversare desfăşurate în zilele de 24 şi 25 martie la Roma au avut un larg ecou mediatic, atât în ţară, cât şi în restul Uniunii Europene. Ele au fost prilejuite de împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, piatra funduară a construcţiei europene, cam şubrezită în ultimii ani. Festivismului afişat şi mediatizat al reuniunilor şi discursurilor şefilor de stat sau ai principalelor instituţii europene le-a fost complementar un fenomen de amploare, trecut cu vederea sau chiar ignorat de presă, şi anume întâlniri, conferinţe, dezbateri sau marşuri ale multor asociaţii şi membri ai societăţii civile, ale cetăţenilor europeni. Cele mai multe dintre ele sunt aderente ale Mişcării Europene, care, cu această ocazie, a lansat un manifest pentru Europa federală, intitulat CHANGING COURSE TO EUROPE, în care se susţine necesitatea construirii unui nou curs pentru Europa („We need a European democracy, where sovereignty belongs to the men and women that will elect a Federal Government responsible towards the European Parliament“).
Asociaţia Europeană a Profesorilor (AEDE, înfiinţată la Paris în 1956), membră a Mişcării Europene, s-a integrat manifestărilor de la Roma şi a organizat o reuniune a comitetului său, care a adoptat o declaraţie de susţinere a idealurilor federale europene, în care „reafirmă ca linie de conduită constantă angajamentul pentru un învăţământ obiectiv destinat formării de cetăţeni liberi într-un cadru democratic al unei Uniuni Europene Federale“. Toţi cei prezenţi la reuniune au participat cu entuziasm la conferinţe şi la marşul de susţinere a consolidării Uniunii Europene. Din delegaţia secţiunii române a asociaţiei (AEDER) au făcut parte profesorii Vasile Nicoară – vicepreşedintele comitetului european, Anişor Pârvu – preşedintele secţiunii române şi Elvira Tocalachis – secretar general adjunct al comitetului european.
Reuniunea Comitetului European al AEDE consideră că evenimentele recente legate de situaţia imigrarii în spaţiul european, de fenomenul grav al terorismului şi de emergenţa unui climat de neîncredere al cetăţenilor faţă de Uniunea Europeană, necesită cu urgenţa reformarea Tratatelor uniunii pentru a permite avansarea cât mai repede posibil spre o Europă democratică şi federală, care să dispună de instrumentele necesare înfruntării crizei sistemice pe care o trăim la nivel mondial.
Prof. dr. Vasile Nicoară