Vergil Chițac, primarul Municipiului Constanța: „Vrem să fim exemplu de bune practici și de soluții performante pentru învățământul dual“

Constanța este nu numai un fel de capitală a vacanțelor (pentru că, oricât s-ar schimba lumea inclusiv cu tendințele ei estivale, Litoralul rămâne de referință, măcar pentru comparații), ci este și un centru educațional și cultural solid și radiant, cum este și un centru economic și academic forte. De aceea, la început de an școlar și de an universitar, o ilustrare a relației dintre administrația publică locală și mediul educațional poate avea Constanța ca exemplu, cu atât mai mult cu cât primarul Municipiului, Vergil Chițac, este om al mării și om de educație, profesor universitar doctor inginer, ofițer, rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanța în perioada 2010-2016.

Domnule primar, cum s-a pregătit Constanța pentru noul an școlar, din perspectiva Primăriei?

Educația este baza pe care clădim viitorul comunității orașului nostru și niciun efort nu este prea mare pentru a construi și consolida o relație bună a elevilor cu procesul de instruire. În acest sens, am îmbinat măsurile concrete de întreținere, consolidare, modernizare și dotare a unităților de învățământ din oraș cu cele de stimulare a elevilor și a profesorilor, precum și cu cele de susținere a prezenței și a participării elevilor la procesul educațional propriu-zis. Copiii sunt o prioritate pentru mine și de aceea am mărit bugetul dedicat lor. Pentru învățământ am alocat de la bugetul local 22.640.000 lei și, prin finanțare complementară, încă 7.049.036,52 lei pentru întreținerea, consolidarea, mo-dernizarea și dotarea grădinițelor, școlilor și liceelor din Municipiul Constanța. De asemenea, cu ajutorul finanțării europene, derulăm în prezent 11 proiecte. Reabilităm termic trei școli gimnaziale și trei licee, reabilităm, modernizăm și dotăm două grădinițe, o școală gimnazială și două licee. Proiectele au termene de execuție și de finalizare a lucrărilor într-un orizont de timp de la câteva luni până la doi ani. Aceste investiții reprezintă doar începutul unui amplu proces de modernizare a infrastructurii educaționale din orașul nostru, ele nefăcând parte din finanțarea de bază pe care unitățile de învățământ o primesc de la bugetul local. Prin proiectele mai sus amintite și prin cele ce vor urma, ne asigurăm că tinerii Constanței se bucură de toate condițiile pentru a performa.

Constanța citește – bibliotecă online și rechizite pentru toți preșcolarii și elevii

Asigurării condițiilor de infrastructură ce preocupări de conținut i se adaugă din perspectiva disponibilităților și atribuțiilor Primăriei, cu beneficiu în educație și formare?

Anul acesta, am demarat programul „Constanța citește“, inițiativă ce își propune să susțină elevii prin acțiuni și proiecte menite să îi motiveze în procesul educației, să le păstreze viu interesul pentru școală și pentru frecventarea cursurilor, să le dezvolte plăcerea pentru citit și studiu. Primele acțiuni din programul „Constanța citește“ vizează asigurarea de rechizite și bibliotecă online gratuite pentru toți preșcolarii și elevii de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a din Constanța. Primăria Constanța, prin Direcția Generală de Asis-tență Socială și Protecția Copilului Constanța, a distribuit pachete-cadou – fiecare copil primește o cutie frumos personalizată, plină cu toate cele necesare pentru un an școlar încununat de succes: ghiozdan, penar, cărți pentru lecturi școlare și lecturi suplimentare, caiete, ustensile de scris și alte rechizite și produse de papetărie necesare desfășurării activităților creative și instructive de la clasă (de la plastilină, foarfece, hârtie creponată, acuarele pentru cei mici, la seturi geometrice și alte obiecte specifice pentru elevii mai mari). Primăria Constanța va asigura accesul elevilor la o bibliotecă online cu peste 2.500 de cărți digitale în format audiobook, videobook sau e-book: atlase și enciclopedii National Geographic, Dorling Kindersley, video-bookuri Disney, materiale educaționale Macmillan Education, Oxford University Press, Harvard University Press, teste Mensa și STEM, manuale și auxiliare aprobate de Ministerul Educației, lecturi școlare, ficțiune, cele mai noi și mai căutate cărți ale momentului, literatură clasică, bestselleruri. Biblioteca le va oferi elevilor o experiență plăcută și modernă de interacțiune cu cărțile și va reprezenta și o adevărată bază de documentare școlară și de îmbogățire a cunoștințelor generale. Biblioteca online va putea fi accesată prin telefon, tabletă, laptop sau calculator desktop, pe baza unor coduri unice de acces. Acestea vor fi transmise părinților prin intermediul cadrelor didactice responsabile (educatori, învățători și profesori diriginți).

de Florin Antonescu
Marcela Gheorghiu

Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 22 / octombrie 2021

Distribuie acest articol!