Interviu cu prof. Ion Huţanu, directorul Colegiului Economic Octav Onicescu, din Botoşani
Stimate domnule director, Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, are o vechime de 127 de ani. Vorbim deci despre un colegiu centenar. Ce înseamnă pentru municipiul Botoşani această vechime de peste un secol? Ce loc ocupă astăzi acest colegiu în spaţiul generos al învăţământului botoşănean?
Şcoala noastră, având o vechime de 127 de ani, valorifică tradiţiile învăţământului economic şi comercial din această minunată zonă a României, Moldova de Sus.
La 15 octombrie 1889, la Botoşani, îşi începea cursurile Şcoala Comercială organizată sub patronajul Camerei de Comerţ şi Industrie Botoşani. Secretarul de atunci al Camerei, Lazăr Teodor, licenţiat în ştiinţele comerciale la Institutul Superior de Comerţ din Anvers, înştiinţa în Buletinul Camerei de Comerţ şi Industrie pe industriaşii şi comercianţii români din Botoşani despre înfiinţarea cursurilor. În articol se specifica: „Este cunoscut că astăzi ucenicia trece printr-o criză gravă, a cărei soluţionare urgentă este învăţământul comercial şi tehnic profesional. Organismul comercial actual, cerinţele comerţului de azi diferă cu totul de cele din vechime. Educaţiunea naţională nu e dată încă în aşa mod ca cei fără mijloace ieşiţi din şcoala primară în viaţa practică, ca ucenici mai întâi, să aibă nişte cunoştinţe din a căror aplicaţiune să capete rezultate directe şi imediate”. Ulterior, şcoala a fiinţat ca „Şcoala de adulţi cu caracter public”, „Şcoala Elementară Comercială”, „Şcoala Comercială de băieţi” (1914), „Şcoala Superioară de Comerţ” (1923), „Liceu Comercial de băieţi” (1936-1948), „Şcoala Tehnică de Administraţie Economică” (1948-1953), „Şcoala Medie Tehnică de Statistică” (1963-1965), „Şcoala Comercială de fete”, „Şcoala Tehnică de Comerţ”, „Şcoala profesională Comercială”, „Grup Şcolar Comercial”.
Din 1966 fiinţează ca Liceu Economic, care a funcţionat în diferite localuri. Din 1974, construindu-se clădirea proprie pentru liceu, în strada Bucovina 33 – partea de sud-vest a Municipiului Botoşani, cursurile se ţin în localul actual. În anul 1993, şcoala devine Grup Şcolar Economic şi de Administraţie „Octav Onicescu”, din Botoşani, iar din 2004, Colegiul Economic „Octav Onicescu”, din Botoşani.
Astăzi, şcoala polarizează întregul învăţământ economic botoşănean, funcţionând cu 31 de clase de elevi. Dispune de o bună bază materială, iar cadrele didactice sunt animate de cele mai nobile idealuri, contribuind din plin la formarea personalităţii tinerilor, la pregătirea lor nu numai în domeniul specialităţii, ci şi pentru viaţă. Adolescenţii doritori să se formeze în sfera profesiunilor vitale pentru mersul înainte al societăţii româneşti găsesc în instituţia noastră o ofertă complexă, competentă, temeinică, de instrucţie şi educaţie, care să vină în întâmpinarea dorinţelor şi aşteptărilor fiecăruia.
Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, se prezintă comunităţii locale şi naţionale ca o ALMA MATER, care a crescut şi educat pe parcursul a 127 de ani de existenţă zeci de generaţii de economişti, lucrători comerciali, lucrători în alimentaţia publică, în diverse servicii administrative şi sociale.
Continuatoarea tradiţiilor învăţământului economic şi comercial din }ARA de SUS, şcoala s-a vrut un veritabil izvor de lumină şi de har pentru elevii şi absolvenţii săi. În prezent, colegiul are în componenţă clase de liceu, şcoală de profesional şi şcoală postliceală. Profilurile, specializările şi calificările în care se pregătesc elevii şcolii sunt de mare actualitate, solicitate şi recunoscute pe piaţa muncii naţională şi europeană. Şcoala dispune de spaţiile de învăţământ necesare desfăşurării activităţilor de instruire teoretică şi practică, de o bibliotecă cu peste 18.570 de volume, de internat şi cantină. An de an, elevii şcolii s-au remarcat prin rezultate bune şi foarte bune la concursurile şcolare (olimpiade), la concursurile pe meserii, sportive şi cultural artistice.
Activitatea instructiv-educativă asigură dezvoltarea deplină a personalităţii umane, întărirea respectului pentru drepturile omului şi pentru libertăţile fundamentale, stimularea toleranţei şi prieteniei între toate grupurile de elevi, educarea tineretului în spiritul dragostei faţă de ţară, limbă şi creaţiile naţionale, pregătirea în spiritul responsabilităţii civice, al preţuirii valorilor universale pentru pace, prietenie, respect faţă de mediul natural.
Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, promovând principiile egalităţii de şanse şi formării cetăţenilor activi şi responsabili, asigură elevilor o pregătire teoretică şi practică la dimensiune europeană în scopul dezvoltării carierei, creşterii gradului de ocupabilitate şi autonomie. Misiunea Colegiului Economic Octav Onicescu, din Botoşani, poate fi esenţializată în cuvintele: „Cunoaşterea este putere – nu este destul să ştii, trebuie să şi aplici”.
Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, este o şcoală cu tradiţie în învăţământul botoşănean, care s-a impus prin rezultate remarcabile, atât ale cadrelor didactice, cât şi ale elevilor, în decursul celor 127 ani de existenţă.
Şcoala promovează o educaţie bazată pe management la nivelul tuturor structurilor de conducere, informaţie ştiinţifică de valoare şi încurajează inovaţia, creaţia, lucrul în echipă şi nu în ultimul rând, comunicarea deschisă între „actorii educaţiei”.
Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, este un centru de educaţie (un complex şcolar) care asigură, prin activităţile elevilor, absolvenţilor şi profesorilor săi, reconsiderarea statutului şi rolului economiştilor şi prestatorilor de servicii în contextul economiei de piaţă.
Gândurile noastre despre „veşnicul tânăr colegiu economic” se vor a fi nimic mai mult decât o sinceră reflecţie, aparent patetică, faţă de ceea ce înseamnă azi, prin oameni şi prestigiul său, Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani – o instituţie şcolară de referinţă, cum de referinţă sunt şi gândurile lui Ion Ghica rostite în 1834 la Academia Mihăileană: „Şcoală dragă, în tine mi-e nădejdea”.
Nu se poate vorbi despre performanţă şi calitate în educaţie în lipsa unui corp profesoral de calitate. Cum sunt profesorii de la Colegiul Octav Onicescu?
Cine suntem noi? O familie de cadre didactice şi elevi cu scopuri şi interese precis determinate profesional, social, moral; existăm pentru absolvenţii şcolilor gimnaziale şi liceale din întreaga ţară; corpul profesoral al şcolii cuprinde: 58 de profesori şi profesori de instruire practică, din care 27 cu gradaţie de merit; 3 doctori, 28 cu gr. I, 22 cu gr. II, 3 cu definitivat, 2 stagiari; performanţa şi calitatea în educaţie nu pot fi realizate decât de un corp profesoral de calitate. De aceea, afirm că la Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, au predat/predau profesori de prestigiu atât pentru pregătirea de specialitate, cât şi pentru pregătirea de cultură generală; datele statistice prezentate mai sus reprezintă unul dintre argumentele justificative privind calitatea celor care au asigurat/asigură asistenţă pedagogică elevilor noştri; fiind beneficiarii unor prestaţii pedagogice/didactice excelente, absolvenţii noştri se integrează rapid/optim/eficient în plan socio-profesional, realizând cariere de succes în viaţa economică/socială/afacerilor/mediul universitar.
Din cei 58 de profesori, 38 de profesori sunt de cultură generală, 16 profesori de specialitate şi 4 profesori de instruire practică, 49 sunt titulari, 9 sunt suplinitori. Prin elevii şi personalul său, Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, ce poartă din 1993 numele ilustrului matematician Octav Onicescu, rămâne şi în prezent una din prestigioasele instituţii de învăţământ şi cultură din zona Moldovei şi din ţară. Cei mai mulţi dintre absolvenţii şcolii sunt admişi în învăţământul superior economic, tehnic şi umanist. Cunoştinţele acumulate în perioada studiilor permit integrarea socială a absolvenţilor atât prin angajarea la firme particulare sau cu capital de stat, cât şi dezvoltarea unor afaceri personale. Personalul nedidactic şi didactic auxiliar cuprinde 24 de salariaţi, care lucrează în compartimentele conexe celui didactic (contabilitate, secretariat, administrativ- gospodăresc). O instituţie cu o vechime de peste 127 de ani, care valorifică tradiţiile învăţământului economic şi comercial din }ara de Sus. Colegiul cuprinde trei tipuri de şcoli: liceu, şcoală postliceală şi şcoală profesională; centru de formare profesională („Hermes”) – furnizor de formare profesională a adulţilor.
Ce rol joacă creativitatea, inovaţia în procesul de învăţământ din colegiul dvs.?
Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, este o şcoală cu tradiţie în învăţământul botoşănean, care s-a impus prin rezultate remarcabile atât ale cadrelor didactice, cât şi ale elevilor în decursul celor 127 de ani de existenţă; în ultimii ani ne-am remarcat prin programe culturale şi activităţi metodico-ştiinţifice, dar şi prin rezultate deosebite la concursuri şi olimpiade şcolare; la nivelul şcolii se derulează programe de cooperare europeană şi avem contacte directe cu instituţii de învăţământ din străinătate; elevii desfăşoară o bogată activitate extracurriculară, răsplătită prin diplome de recunoaştere la nivel judeţean şi naţional; relaţiile cu comunitatea, agenţii economici locali sunt benefice pentru şcoală; şcoala promovează o educaţie bazată pe management la nivelul tuturor structurilor de conducere, informaţie ştiinţifică de valoare şi încurajează inovaţia, creaţia, lucrul în echipă şi nu în ultimul rând, comunicarea deschisă între „actorii educaţiei”.
Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, pregăteşte elevii care după absolvire pot urma cursurile învăţământului superior, se pot integra pe piaţa muncii în domeniile comerţ, alimentaţie publică şi turism, servicii administrative sau îşi pot derula afaceri proprii.
Multe elemente inovative se produc în toate activităţile didactice şi extradidactice/extraşcolare. Ne permitem câteva exemplificări:
Firmele de exerciţiu – la care sunt antrenaţi elevii claselor XI-XII. Firma de exerciţiu este bazată pe învăţarea prin practică, simulându-se firme reale, în care toate rolurile manageriale şi de execuţie sunt interpretate de elevi conform uzanţelor legale şi comerciale. Profesorul este consultant şi coordonator al firmei de exerciţiu. Prin activităţile firmei de exerciţiu, elevii dobândesc competenţe-cheie cum ar fi: lucrul în echipă, asumarea de responsabilităţi/decizii, comunicare interpersonală, gândire interdisciplinară… altele.
Absolvenţii care au lucrat în şcoală prin firma de exerciţiu se pot integra rapid pe piaţa muncii sau au posibilitatea iniţierii unor afaceri proprii. Există competiţii judeţene, regionale, naţionale, internaţionale ale firmelor de exerciţiu patronate de ROCT, unde elevii noştri obţin numeroase premii şi trofee.
Alte activităţi predominant promotoare de creativitate şi inovaţie ar fi: cercuri artistice, cercuri DEBATE, programe JUNIOR ACHIEVEMENT, editarea revistei HERMES, cenaclul literar „Floare de colţ”, activităţi culturale: Serbarea de Crăciun, Miss Boboc, Miss Preuniversitaria, Festivalul „Dorule, floare de rouă”, excursii şi drumeţii; serbări şcolare, spectacole de teatru (pregătire, vizionare, analiză), aniversarea unor zile importante din istoria ţării, dezbateri pe diferite teme propuse de elevii şcolii, sesiuni de referate şi comunicări ştiinţifice, activităţi practice social-obşteşti, concursuri sportive; activităţi turistice, parteneriate, proiecte europene, Ansamblul Folcloric „Hermes”, manifestările „Zilele Şcolii”, olimpiade şi concursuri şcolare, sesiuni de referate şi comunicări ştiinţifice, Târgul Liceelor.
Cu ce îi întâmpinaţi la fiecare început de an pe absolvenţii clasei a VIII-a? Ce le oferă Colegiul Onicescu?
Ce oferim beneficiarilor noştri? Bază materială care cuprinde:
18 săli de clasă, 4 laboratoare, 8 cabinete de specialitate, 5 săli de instruire practică; CDI având aproximativ 18.570 de volume din diferite domenii, majoritatea fiind bibliografie şcolară şi de specialitate; internat şi cantină ce pot asigura condiţii de cazare şi masă pentru 100 de elevi; posibilitatea instruirii practice a elevilor şi în cadrul unităţilor de profil; burse de merit, de studiu şi sociale potrivit reglementărilor legale în vigoare; facilităţi privind integrarea socio-profesională a absolvenţilor atât prin angajarea la firme cu capital de stat sau particular, cât şi dezvoltarea unor afaceri personale; petrecerea agreabilă a timpului liber (cercuri, concursuri sportive şi cultural-artistice, activităţi turistice etc.).
Pregătire de cultură generală: înţelegere, apreciere, ajutor, iubire; alternative plăcute de petrecere a timpului liber.
Profesionalizare: calificări în profesii din domeniul economic, administrativ, turism şi alimentaţie publică; posibilitatea instruirii practice şi în cadrul unităţilor de profil; facilităţi privind integrarea socio-profesională a absolvenţilor, atât prin angajarea la firme cu capital de stat sau particular, cât şi prin dezvoltarea unor afaceri personale.
Posibilităţi diverse privind: comunicarea cu cei din jur; alegerea căilor de reuşită în viaţă; autocunoaşterea şi autodepăşirea; deprinderea de a lucra în echipă; libertatea, responsabilitatea şi creativitatea personală; căutarea ineditului şi nobleţea sentimentului de iubire.
Deschiderea internaţională este esenţială astăzi. Cum colaboraţi cu instituţiile de învăţământ din afara ţării, atât preuniversitare, cât şi de învăţământ superior?
Mottoul Uniunii Europene, „Unitate în diversitate”, arată că europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, dornici să-şi deschidă sufletul către culturile, tradiţiile, credinţele şi limbile altor popoare.
Activităţile de formare în spaţiul european au o importanţă deosebită deoarece oferă ocazia dezvoltării competenţelor profesorilor şi elevilor într-un mediu multicultural. Scopul proiectelor este îmbunătăţirea calităţii educaţiei prin tranziţia către o mentalitate europeană. Profesorul nu mai reprezintă doar o sursă de informaţii pentru o anumită disciplină, el trebuie să ofere elevilor veritabile experienţe de învăţare. Prin proiecte, cadrele didactice formează o serie de competenţe, atitudini şi comportamente legate de utilizarea elementelor inovative în procesul de predare-`nvăţare, recunoaşterea diversităţii culturale ca parte a identităţii europene, promovarea circulaţiei bunelor practici. Întâlnirile cu profesori din alte ţări oferă oportunitatea de a explora sistemul lor educaţional. Introducerea elementelor interculturale în procesul de învăţare, diversificarea metodelor de lucru şi aplicarea lor în educaţia formală, nonformală şi informală sunt aspecte care contribuie la realizarea unei educaţii de calitate. Dezvoltarea competenţelor lingvistice facilitează accesul la o gamă largă de informaţii, care asigură obţinerea unui curriculum compatibil cu normele Uniunii Europene.
Indiferent că vorbim de cursuri de formare, plasamente, activităţi de predare, stagii pentru studiu, voluntariat sau parteneriate strategice, oricare dintre acestea conduce la întărirea dimensiunii europene în educaţie.
La Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, se derulează în fiecare an astfel de proiecte. Acestea cresc prestigiul şcolii, creează un mediu mai modern, mai dinamic, mai deschis în a integra bune practici şi metode noi în activităţile de zi cu zi. Pentru elevii noştri, efectele pozitive sunt numeroase. Între acestea se numără stimularea şi dezvoltarea personalităţii, a aptitudinilor de comunicare şi lucru în echipă, a gândirii creative, a gradului de adaptare la situaţii diferite, dezvoltarea capacităţii de investigare şi de valorizare a propriei experienţe, formarea capacităţii de învăţare de-a lungul întregii vieţi, precum şi de integrare socială armonioasă, dezvoltarea competenţelor lingvistice şi digitale, îmbunătăţirea competenţelor în vederea inserţiei profesionale.
Încurajarea atitudinilor nediscriminatorii, dezvoltarea spiritului tolerant, promovarea democraţiei, a egalităţii de şanse, a libertăţii, solidarităţii şi cooperării sunt obiective prioritare ale şcolii noastre, care conduc la formarea cetăţenilor activi şi responsabili.
Din multitudinea de proiecte promovate enumerăm câteva: Senior Expert Service (SES); VIA (vocaţie, interese, autocunoaştere); proiecte Leonardo (mobilităţi cadre didactice şi elevi), proiecte Phare, Erasmus+, parteneriate cu instituţii de învăţământ superior şi mediu din Cernăuţi, Kiev, Kamenitz-Podolski, Ucraina, JOBS.
În cursul lunii februarie 2015, un grup de 12 cadre didactice din Colegiul Economic Octav Onicescu a aplicat în Italia, la Palermo, proiectul Erasmus+ „Strategii didactice formale şi nonformale în industria ospitalităţii”, prilej cu care în organizaţiile de primire CESIE (Centro Studii ed Iniziative Europe), Vocational School „Nautico” Instituto Tehnico Nautico, Instituto Magistrale Statale Regina Margherita, Hotel Del Centro, School Ipscar Borselino, Libera Addio Pizzo (Asociaţia de sprijin pentru antreprenori şi de combatere a corupţiei), Palma Nana (asociaţie care promovează forme de turism alternativ) s-au purtat discuţii pe temele antreprenoriatului, strategiilor formale şi nonformale în industria ospitalităţii, managementului organizării activităţilor hoteliere. S-au realizat ateliere de lucru cu joc de roluri, simularea activităţilor de formare şi dezvoltare a comportamentului de antreprenori în domeniul ospitalităţii.
În cursul anului şcolar 2015-2016 în şcoală s-a derulat proiectul european JOBS „Orientare profesională – instruire în întreprinderi şi şcoli”, finanţat prin programul de cooperare româno-elveţian, promotorii/partenerii fiind Guvernul Elveţiei, Universitatea Pedagogică din Zürich, Ambasada Elveţiei la Bucureşti/Guvernul României, Universitatea Bucureşti şi MENCS România.
Bacalaureatul bate la uşă. Aveţi emoţii, domnule director?
Nu am emoţii. Îmi cunosc elevii (absolvenţii în mod special), colegii şi ştiu că sunt capabili, că pot performa. Rezultatele din anii anteriori ne recomandă şi ne obligă să fim cel puţin la nivelul acestora. S-a lucrat mult pentru examenul de bacalaureat 2016 prin programe suplimentare de pregătire, pregătirea curentă la ore (care începe din clasa a IX-a), programe individuale şi diferenţiate, simulări.
Creionaţi-ne, vă rugăm, portretul absolventului de la Colegiul Economic Octav Onicescu şi, de ce nu, să ne oferiţi câteva motive pentru care absolvenţii de gimnaziu ar trebui să vină la „Octav Onicescu”.
Consider că absolvenţii Colegiului Economic Octav Onicescu, din Botoşani, trebuie să probeze: aptitudini specifice specializărilor oferite de şcoală; capacitate mare de a pune întrebări şi de a formula răspunsuri clare şi precise la problemele profesiei; capacitate de a rezolva probleme interdisciplinare/interprofesionale; predispoziţii privind participarea la diferite forme de perfecţionare; dorinţa de a se pregăti şi profesionaliza în permanenţă; dorinţa de a realiza mai mult după terminarea studiilor prin continuarea unor forme superioare de educaţie/formare profesională; să promoveze comunicarea deschisă, inovaţia, creativitatea, iniţiativa personală şi să participe activ la viaţa comunităţii, a organizaţiei profesionale; dorinţa de a performa profesional; să respecte şi să promoveze imaginea şcolii pe plan local şi naţional; capacitate de autoformare şi autoeducaţie; exigent şi tolerant cu sine şi cu ceilalţi.
Motive pentru care absolvenţii de gimnaziu ar trebui să vină la Onicescu. Multe au fost deja prezentate, dar se pot adăuga şi altele: Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, este o organizaţie şcolară modernă, complexă, compatibilă cu unităţile similare europene, capabilă să ocupe şi să menţină prin întreaga sa activitate un loc fruntaş în sistemul de învăţământ botoşănean, naţional şi european; Colegiul Economic Octav Onicescu din Botoşani, are ca obiective prioritare: obţinerea unor rezultate de calitate în activitatea instructiv-formativă; asigurarea şi valorificarea optimă a resurselor umane; completarea, diversificarea, îmbunătăţirea şi exploatarea raţională a resurselor materiale; profesionalizarea şi eficientizarea activităţii manageriale; programe şi strategii; Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, este principala şcoală cu domeniul de pregătire „Servicii” din judeţul Botoşani şi care asigură nevoile educaţionale în învăţământul profesional şi tehnic din judeţul Botoşani; Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, oferă educaţie de calitate în domeniul serviciilor pentru toţi elevii, indiferent de rasă, sex, convingeri, religie sau etnie; scopul Colegiului Economic Octav Onicescu, din Botoşani, este de a furniza educaţie de calitate în domeniul serviciilor, de a extinde frontierele cunoaşterii şi a sluji interesele educaţionale, economice şi tehnice ale societăţii; procesul de instruire şi condiţiile didactico-materiale pe care le oferă Colegiul Economic Octav Onicescu, conferă calitate înaltă procesului educaţional; Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, asigură pregătire generală şi profesională în domeniul serviciilor la nivelul standardelor europene şi în concordanţă cu evoluţia pieţei muncii din România, într-un climat care să încurajeze elevii să-şi dezvolte potenţialul potrivit aptitudinilor şi obiectivelor traseului lor profesional; Colegiul Economic Octav Onicescu, din Botoşani, îşi propune să pună la dispoziţia comunităţii oportunităţi de educaţie şi instruire de înaltă calitate în domeniul servicii, să fie o şcoala bazată pe valori. Prin acţiuni de mare responsabilitate şi de calitate, vom urmări satisfacerea nevoilor de învăţare, pentru ca absolvenţii să se integreze profesional şi să realizeze activităţi performante, compatibile cu cele din UE.
Valorile promovate de noi: competenţa, performanţa, responsabilitatea, încrederea, creativitatea, onestitatea, inteligenţa socială, implicarea personală, forţa echipei.
Misiunea Colegiului Economic Octav Onicescu, din Botoşani, este să asigure elevilor o pregătire teoretică şi practică la dimensiune europeană, în scopul dezvoltării carierei, creşterii gradului de ocupabilitate şi autonomie, promovând principiile egalităţii de şanse şi formării cetăţenilor activi şi responsabili. Misiunea Colegiului Economic Octav Onicescu, din Botoşani, poate fi esenţializată în cuvintele: „Cunoaşterea este putere – nu este destul să ştii, trebuie să şi aplici”.
În concluzie, se impune să remarcăm că învăţământul economic şi comercial botoşănean a existat, există şi va exista permanent în spaţiul economico-social românesc prin promoţiile de absolvenţi formaţi temeinic, cu pricepere şi dragoste de către profesorii din trecut, prezent şi viitor ai acestui colegiu.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU