Interviu cu prof. Vitalie Buzu, directorul Colegiului National Mihai Viteazul, din Slobozia


Stimate domnule director, conduceţi o instituţie de învăţământ care, deşi tânără (s-a născut în 1952), a devenit destul de repede un reper al calităţii în peisajul educaţional ialomiţean. Vorbiţi-ne, pentru început, despre momentele esenţiale ale devenirii Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Slobozia? 
CNMV Slobozia a împlinit, în 2017, 65 de ani de activitate liceală. Dar instituţia noastră este mai veche, a luat naştere încă din 1929 sub numele de Şcoala Elementară de Comerţ Matei Marinescu, purtând numele ctitorului, un important negustor şi binefecător al oraşului, care a şi donat primul local al şcolii. Se pare că şi atunci şcolile profesionale erau puţin apreciate şi căutate, drept urmare, în 1936, Şcoala de Comerţ se transformă în Şcoala primară  nr. 2 Matei Marinescu, iar în 1948 devine Şcoala elementară nr. 2. În 1952, Şcoala elementară nr. 2 se transformă în Şcoala Medie Mixtă Mircea cel Bătrân. Proaspătul regim comunist nu dorea să se asocieze cu un fost burghez al oraşului, Matei Marinescu, şi aproape un sfert de secol de istorie a şcolii a fost dat uitării. Dar suntem pe cale să recuperăm şi să reintegrăm această perioadă istoriei CNMV Slobozia.
În 1969, şcoala noastră devine Liceul de cultură generală, în 1978 – Liceul de matematică-fizică, 1990 – Liceul Teoretic Slobozia, 1991 – Liceul Teoretic Mihai Viteazul.  Actuala denumire, Colegiul Naţional Mihai Viteazul Slobozia a dobândit-o în anul 2000, ca o recunoaştere a locului său în ierarhia unităţilor de învăţământ de elită din ţară.
Aşadar, CNMV Slobozia se apropie de frumoasa vârstă de 90 de ani.
Ce este astăzi CN M. Viteazul?
CNMV Slobozia este astăzi, aşa cum suntem de multe decenii, cea mai bună şcoală a judeţului Ialomiţa. În fiecare an, CNMV se situează în fruntea clasamentelor judeţene la examenele naţionale, la olimpiadele şi concursurile şcolare, iar absolvenţii noştri reuşesc la cele mai bune facultăţi din ţară şi străinătate.
Care a fost misiunea şcolii la înfiinţare? Care este misiunea ei astăzi?
Şcoala noastră a fost primul liceu din oraş şi, evident, misiunea sa era să ofere o pregătire teoretică de calitate elevilor din localitate şi împrejurimi, o pregătire care trebuia să asigure accesul în învăţământul superior. Şi CNMV şi-a atins ţinta din prima. Acum câţiva ani, am avut bucuria să mă întâlnesc cu absolvenţi din prima generaţie a CNMV, promoţia 1955, din care au făcut parte regretatul critic literar Mihai Ungheanu, prof. univ. Petru Terzi şa. Şi apoi, an de an, CNMV Slobozia a continuat să ofere societăţii cetăţeni responsabili, capabili de performanţă în toate domeniile pe care le-au abordat.
Astăzi, misiunea noastră nu diferă foarte mult. Urmărim ca pregătirea consistentă a elevilor noştri să le faciliteze reuşita în viaţă oriunde în ţară sau străinătate, în orice activitate profesională.
Ce reprezintă performanţa pentru Colegiul Naţional Mihai Viteazul? Vorbiţi-ne despre performanţă şi calitate, despre modul în care se oglindesc ele în activitatea colegiului.
Preocuparea pentru performanţă a fost şi rămâne o constantă în activitatea noastră. În fiecare an, în jur de 150 din  peste  900 de elevi ai şcolii obţin premii şi menţiuni la etapa judeţeană a olimpiadelor şcolare. În jur de 50-60 de elevi se califică la etapa naţională, iar 15-20 de elevi se întorc cu premii naţionale.
În ultimii ani, CNMV Slobozia a fost succesiv gazda unor olimpiade naţionale, cum ar fi TIC, Sesiunea de referate la istorie, Limba rusă.
De asemenea, în semn de apreciere a performanţei, CNMV Slobozia organizează două concursuri naţionale, Concursul Regional de Matematică „Gheorghe Mihoc“, ajuns la a XXIV-a ediţie, şi Concursul Naţional de Creaţie Literară „Mihai Eminescu“, ajuns la a IX-a ediţie.
Care este viziunea dumneavoastră managerială, care este viziunea conducerii Colegiului Mihai Viteazul?
Ne dorim să consolidăm statutul CNMV Slobozia la nivel judeţean şi naţional. Din această perspectivă, ne bucură faptul că rămânem o şcoală atractivă pentru elevii din judeţ şi zonele limitrofe. Ca dovadă sunt mediile mari de admitere şi concurenţa pentru locurile de la CNMV. Pentru a rămâne atractivi, urmărim să încadrăm  în şcoala noastră cei mai buni profesori ai judeţului şi să dezvoltăm baza materială a şcolii, să o aducem la nivelul pe care îl merită elevii şi profesorii noştri.
Nu se poate face învăţământ de calitate fără un corp profesoral de calitate. Vorbiţi-ne despre cadrele didactice de la CNMV.
Avem un corp profesoral foarte bun, experimentat, călit în numeroase competiţii şcolare şi implicat în majoritatea activităţilor de perfecţionare. Nu există catedră la CNMV Slobozia fără rezultate notabile la olimpiade sau examene. Îmi doresc însă o întinerire a colectivului, pentru că există profesori tineri foarte buni în judeţ, şi le doresc tuturor cadrelor didactice interesate de performanţă, cu dragoste pentru şcoală şi meseria de dascăl să reuşească la concursurile de titularizare pentru posturile de la  CNMV Slobozia.
Cum sunt elevii de la CNMV? Ne puteţi face un portret al absolventului?
Elevii CNMV sunt probabil extratereştri. Ei sunt inteligenţi şi foarte buni la carte, pricepuţi şi la disciplinele realiste, şi la cele umaniste, şi la tehnologiile noi, sunt talentaţi la diverse sporturi, scriu poezie, fac teatru, nu ratează nicio competiţie, iar în timpul liber se implică în diverse acţiuni de voluntariat. După mulţi ani de muncă la CNMV, încă sunt impresionat de entuziasmul şi dragostea de carte a elevilor noştri.
Care sunt legăturile colegiului cu învăţământul european? Vorbiţi-ne despre proiecte, parteneriate, schimburi de experienţă, recunoaştere la nivel naţional şi internaţional.
În 2016, am obţinut titlul de Şcoală Europeană pentru activităţile cu valenţe europene. În fiecare an, avem tot mai mulţi absolvenţi care merg să-şi continue studiile la mari universităţi europene. De-a lungul anilor, am avut mai multe proiecte interesante la nivel european.
Tocmai am început un proiect internaţional de dezbateri în limba engleză, finanţat de o societate comercială locală. Două grupe de debate organizează on-line antrenamente şi competiţii cu grupe similare din Israel, având drept coordonatori profesori de la Londra. Elevii implicaţi şi profesorii din şcoală sunt încântaţi de proiect.
De ce bază materială dispune astăzi CN Mihai Viteazul?
CNMV Slobozia dispune de o bază materială bine închegată, care cuprinde patru corpuri de clădire cu 32 de săli de clasă, trei laboratoare de informatică, două laboratoare de fizică, câte un laborator de biologie, chimie şi multimedia. De asemenea, avem sală de sport, cea mai mare bibliotecă şcolară din judeţ, internat, cantină, sală de festivităţi şa. În ultimii 10 ani, toate aceste spaţii au fost modernizate şi dotate conform standardelor mileniului III. Ultima achiziţie importantă a şcolii a fost făcută la sfârşitul anului 2017, când toate sălile au fost dotate cu televizoare Smart, conectate la internet.
Domnule director, în câteva cuvinte: de ce vin elevii la CNMV? De ar trebui să vină?
Elevii vin şi trebuie să vină pentru atmosfera de la CNMV Slobozia, în care predomină interesul pentru carte, pentru reuşita în viaţă, există o relaţie bazată pe respect între elevi şi cadre didactice, se desfăşoară numeroase activităţi interesante pentru elevi: teatru francofon, staţie radio administrată de elevi, revista şcolară ANIMUS (cu apariţie semestrială), cerc de lectură ANIMUS, club de dezbateri, consiliu de elevi responsabil, numeroase echipe sportive la baschet, handbal, atletism, fotbal, şah şa.
Cum vedeţi Colegiul Naţional M. Viteazul în viitor?
Îmi doresc o şcoală apreciată la adevărata valoare de comunitatea locală. Îmi doresc investiţii în baza materială a CNMV pe măsura rezultatelor noastre. Îmi doresc să menţinem CNMV la vârful ierarhiei judeţene. Văd CNMV Slobozia concurând de la egal la egal cu cele mai bune licee şi colegii din ţară şi Europa.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU       

Distribuie acest articol!