Vaccinarea și testarea profesorilor – deocamdată, în fază de discuții

Referitor la testarea cadrelor didactice – pe banii lor sau ai direcțiilor de sănătate publică? – ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a schițat un excurs prin modul de rezolvare a situației similare pentru diverse categorii profesionale și a conchis în sensul că pentru salariații din sistemul educațional mai e de discutat: „Ministerul Sănătății vine cu o propunere de proiect de lege pentru testarea personalului medical. Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul muncii, probabil că în acest proces de testare vor fi incluși şi cei care muncesc în centrele rezidențiale. De asemenea, vor fi incluși, din discuțiile pe care le-am avut cu Departamentul pentru Situații de Urgenţă, şi pompierii şi angajații din sistemul de urgență. Până acum, acestea sunt persoanele pentru care proiectul de lege referitor la testarea din banii proprii sau din fondul de sporuri, în funcție de cum își reglementează fiecare dintre ministere modul de testare a personalului nevaccinat, va deveni obligatorie. Legat de testarea profesorilor, Ministerul Educației va trebui, împreună cu ceilalți reprezentanți ai guvernului, să vină cu un punct de vedere”.

Cu privire la măsurile preventive pentru deschiderea anului școlar, ministrul sănătății a anunțat: „În primul rând, în acest moment, suntem la faza de discuții, împreună cu ceilalți reprezentanți ai guvernului. Este vorba – și repet acest lucru – de măsuri de prevenție atunci când observăm că cifrele pandemice cresc trebuie să ne respectăm obiectivele prioritare (sic!). Acelea sunt – închiderea cât mai târzie sau dacă se poate deloc a școlilor, pentru că educația este o prioritate; eliminarea sau reducerea cât de mult posibil a restricțiilor pentru persoanele vaccinate. Nu considerăm că persoanele vaccinate ar trebui să aibă restricționat dreptul de a merge la restaurant sau la cumpărături sau în altă parte. Al treilea principiu este a nu închide economia. Acestea sunt cele trei linii mari după care ne ghidăm atunci când luăm în considerare posibile măsuri de prevenție, măsuri de prevenție care vor fi aplicate în funcție de evoluția epidemiei, în funcție de gradul de ocupare al (sic!) spitalelor. Ce este demn de menționat, că încă lumea are timp să se vaccineze și că vaccinarea va aduce beneficii, atât pentru propria persoană, cât și pentru cel de lângă noi, care nu va mai fi internat în spital cu o formă ușoară sau severă de Covid, dar care va putea şi avea acces în spitale, dacă acestea nu vor mai fi supraîncărcate cu pacienții infectați cu Covid”.

Ministrul sănătății a accentuat interesul de a menține școala în activitate cu prezență în clase cât mai mult, respectând în același timp toate măsurile de precauție: „(…) măsuri de prevenție care nu vrem să afecteze copiii și prezența față în față la școală, nu vrem să ducă la închiderea anumitor sectoare economice și nu vrem să afecteze persoanele vaccinate, dar dacă ele sunt necesare, vor fi aplicate acelor activități care, pentru nevaccinați, reprezintă un risc crescut. Așa cum știm deja, după un an și jumătate de pandemie, acele activități sunt cele care presupun aglomerații în spații închise”.

Foto: Guvernul României

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol!