Recent a fost făcută o propunere legislativă potrivit căreia elevii din România ar putea avea vacanțe decalate, în funcție de clasă și de zona geografică pentru a dezvolta industria turismului.
Conform propunerii, noul calendar școlar pe care l-ar avea copiii ar presupune ca elevii din învățământul primar, respectiv clasele 0-IV, dar și anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a să înceapă cursurile din prima zi de luni a lunii septembrie, iar celelalte clase, respectiv a V-a, a IX-a, a X-a, a XI-a să vină la școală din a treia zi de luni a lui septembrie.
O altă modificare ar fi că elevii din fiecare regiune geografică a țării ar intra în vacanța dintre semestre în perioade diferite. Durata acesteia este o săptămână de care elevii ar beneficia pe rând, fără a se suprapune. Argumentele pentru care această decizie ar fi benefică sunt, potrivit lui Alin Apostol, unul dintre inițiatori, că “stimulează creșterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier și a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar și aglomerația din stațiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susținerea educației printr-o succesiune a datei de debut al anului școlar în septembrie”
Ca această modificare să se poată realiza, ar fi nevoie de modificarea Legii Educației naționale nr. 1/2011. Această propunere a fost comentată și de vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din România, Eugen Ilea, care este de părere că “nu se poate aplica (modificarea calendarului școlar) la noi. Această propunere nu cred că va trece nici de Cameră și nici de Senat. Ce face un părinte care are 2-3 copii în diferiți ani de studiu?”
Nici elevii nu înțeleg utilitatea schimbării, după cum a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor: “Din păcate, nu există niciun fel de rațiune din punct de vedere educațional. Este privită problema strict din punctul de vedere al turismului. Va fi destul de greu de coordonat la nivel național o mișcare de genul acesta și ar fi, cum să spun, ultima piesă din puzzle-ul acesta haotic al structurii anului școlar. Vacanțele decalate pe regiuni nu este principala problemă pe care o are acum sistemul de învățământ. Cred că trebuie să ne uităm la impactul pe care-l au vacanțele asupra procesului de învățare al elevilor și să ne străduim ca acestea să fie poziționate astfel încât să nu dea peste cap acest proces, cum a fost cu aceste două săptămâni în plus de vacanță care au fost adăugate acum și care vor scoate cu siguranță foarte mulți elevi din ritm. Apoi, trebuie să ne gândim și la organizarea examenelor naționale, dacă vor fi afectate și cum”.
Detalii: Adevărul