USAMV Cluj-Napoca: cercetări de ultimă oră privind pesta porcină

Cercetări desfășurate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca arată că pesta porcină africană este posibil să fie transmisă de insecte. Un studiu de durată realizat de profesori și cercetători clujeni a dus la descoperirea că peste 70% din insectele hematofage (care se hrănesc pe porci) recoltate în ferme comerciale afectate de pesta porcină africană (PPA) aveau material genetic al virusului PPA și că dinamica abundenței acestor insecte ar putea explica numărul crescut de cazuri în lunile de vară.

Prof. dr. Andrei Mihalca, din Departamentul parazitologie și boli parazitare, coordonatorul proiectului de cercetare, oferă o imagine asupra modului de abordare: „Acest proiect a fost o adevărată provocare pentru noi și a implicat o sincronizare perfecta cu diferite instituții. Cum apărea o suspiciune de focar de pestă porcină africană, ANSVSA informa USAMV Cluj-Napoca printr-un mail. În câteva minute începeam organizarea deplasării”.

Dr. Alexandru Supeanu, responsabil al proiectului din partea ANSVSA și punct de contact (Focal point) EFSA în România: „Pentru a înțelege amploarea pe care PPA o are în România, doar în perioada de implementare a acestui proiect, respectiv martie 2020-ianuarie 2021, au fost confirmate 1.030 focare PPA la porci domestici, cu 186.647 animale afectate și 1.578 cazuri PPA la porcii mistreți. Este foarte important să respectăm câteva reguli simple în ceea ce privește economia acestei boli – să ne schimbăm hainele și încălțările când intrăm în adăpostul porcilor; să nu permitem contactul porcilor cu alți porci străini sau cu mistreți; să evităm hrănirea porcilor cu lături, din moment ce virusul PPA rezistă în carnea congelată, afumată și sărată; să nu încurajăm transportul ilegal de animale și, nu în ultimul rând, este foarte important să anunțăm medicul veterinar despre orice suspiciune de boală a animalelor”.

Detalii: www.economica.net

Distribuie acest articol!