Prin intermediul unei scrisori deschise adresate mai multor organisme internaționale, Rețeaua Universităţilor de la Marea Neagră (RUMN) îşi exprimă solidaritatea cu comunitatea academică din Ucraina şi cu toţi cetăţenii acestei ţări. Scrisoarea este adresată Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), Asociaţiei Universităţilor Europene, Organizaţiei Naţiunilor Unite, UNESCO, misiunilor diplomatice acreditate în România, Consiliului Europei şi Parlamentul European.
„În semn de solidaritate cu universităţile din Ucraina, cu comunitatea academică şi studenţii din această ţară, care se confruntă cu consecinţele dramatice ale unei agresiuni militare, se arată în comunicatul remis presei de către Secretariatul Naţional Român al RUMN, membrii Troicii Prezidenţiale a Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră (RUMN), respectiv doamna profesor Karin Markides, preşedinte în exerciţiu al RUMN, prof. Pericles Mitkas, preşedinte RUMN pentru mandatul 2018-2020, şi prof. Marian Preda, preşedinte RUMN pentru mandatul 2022-2024, au formulat o scrisoare de solidaritate care s-a transmis prin canalele oficiale către comunitatea academică, factori de decizie şi reprezentanţi ai societăţii civile din întreaga lume.”
În textul scrisorii, reprezentanții universităților de la Marea Neagră îşi exprimă îngrijorarea față de evoluția războiului din Ucraina. De aceea, semnatarii scrisorii își exprimă solidaritatea cu comunitatea academică din Ucraina, cu profesorii, studenţii şi personalul din universităţi şi cu toţi cetăţenii ucraineni care se află în pericol.
„Condamnăm ferm agresiunea militară şi facem apel la încetarea imediată a ostilităţilor şi întreprinderea tuturor acţiunilor necesare pentru a restaura un dialog paşnic în regiune. În aceste zile, mai mult ca oricând, trebuie să identificăm ceea ce avem în comun şi nu ceea ce ne desparte. Dialogul, respectul reciproc şi colaborarea reprezintă valorile esenţiale pentru restabilirea păcii în regiunea noastră”, se mai precizează în scrisoarea deschisă. (Sursa: AGERPRES)