Universități din România dedicate bunăstării studențilorUniversitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) coordonează, prin UBBMed în România, consorțiul „Wellbeing Academy”, coordonat la nivel international de Harvard Medical School, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății. La invitația UBB, consorțiul a fost extins la 14 universități din România, care au constituit o alianță dedicată sănătății mintale și bunăstării studenților (în ordinea confirmării participării): Universitatea din București, Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila din București, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicina și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad.
UBB precizează că „universitățile vor fi implicate în cadrul unei noi etape de analiză de nevoi legate de sănătatea mintală a studenților pe parcursul a trei ani universitari. Scopul acestei analize ample de nevoi derulată la nivel global este de a identifica problemele de sănătate mintală a studenților începând cu intrarea în facultate până la absolvire. Studenții care s-au alăturat în acest an acestor comunități academice vor fi invitați să completeze un instrument de evaluare a sănătății mintale dezvoltat de Harvard Medical School, iar respondenții vor fi monitorizați anual până la absolvire”.
Prof. univ. dr. Oana David, directorul Clinicii UBB, coordonatorul proiectului în țară: „UBB, în cadrul programului UBBMed, prin Clinica Universitară Babeș-Bolyai PsyTech, a decis în acest an să lărgească alianța națională dedicată sănătății mintale a studenților de la 4 la 14 universități, gândite să reprezinte acum toate regiunile țării, care au fost invitate să ia parte la proiect. Le mulțumesc că au acceptat invitația, înțelegând astfel atât relevanța științifică majoră a unui astfel de demers, cât și responsabilitatea pentru bunăstarea propriilor studenți. Acest demers face parte din cadrul proiectului World Mental Health International Student Initiative, coordonat la nivel internațional de Harvard Medical School și Organizația Mondială a Sănătății, iar la nivel national, de UBB. La nivel internațional, consorțiul World Mental Health International College Student Initiative este format din universități de prestigiu din 18 țări de pe diferite continente.”
UBB anunță că „a desfășurat deja o primă etapă a analizei de nevoi în perioada 2021-2023, iar datele colectate în această etapă sunt în curs de procesare la Universitatea Harvard și de publicare. Aceste date vor servi ca punct de pornire în dezvoltarea unor strategii și programe de prevenție și intervenție validate științific pentru studenții din cadrul universităților românești, în scopul optimizării sănătății lor mintale cu impact asupra reducerii eșecului/abandonului academic”.

Distribuie acest articol!