Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 21 iunie-30 iunie 2024, ediția 31, cu tema „Prietenie”, include și o componentă educativă de nivel înalt, reprezentată de Platforma de Cercetare Doctorală şi de Festivalul Universităţilor de Teatru. Se reunesc astfel universităţi de prestigiu din mai multe țări.
Constantin Chiriac, preşedintele festivalului: „De foarte mulţi ani construim la Sibiu nu numai un festival dedicat publicului larg, ci şi un mediu de întâlnire între profesionişti din domeniul artelor spectacolului. Vrem să avem alături de noi tineri talentați, care să capete experiență din aceste schimburi interculturale. Platforma de Cercetare Doctorală în Artele spectacolului, împreună cu Festivalul Universităţilor de Teatru şi Management Cultural şi seria de ateliere și masterclassuri sunt o ocazie unică pentru toţi cei care vor să se perfecţioneze în domeniul artelor spectacolului, e un prilej de a interacţiona cu cele mai mari nume care vin la Sibiu.”
Platforma de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului şi Management Cultural
Platforma internațională de prezentare a unor doctorate de profil este caracterizată ca „un spațiu excelent pentru dialog și schimburi universitare între tineri cercetători, membrii comunităților academice și publicul larg, care se derulează în fiecare an, începând cu 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Scopul principal al Platformei este promovarea colaborării inter-instituționale și a educației artistice, în contextul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Pentru aceasta au fost stabilite parteneriate de colaborare pentru studiile de doctorat în artele spectacolului și management cultural împreună cu 47 de universități de prestigiu din 19 ţări, printre care SUA, Marea Britanie, China, Japonia, Thailanda, Filipine, Elveţia sau Germania”.
Tema ediţiei din acest an este „Teatralitate Vizuală/Vizualitate Performativă: Afinitățile elective şi metaforele unei prietenii imaginare”. Dezbaterile sunt găzduite de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS).
Festivalul Universităţilor de Teatru şi Management Cultural
Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural este recunoscut drept „cea mai importantă manifestare de gen din Europa, care propune publicului spectacolele de referință ale școlilor de teatru din întreaga lume.
Spectacolele studenților sunt supuse unui proces de selecție, realizat de către un board de experți internaționali, profesori în universități de prestigiu, precum și de Consiliul Departamentului de Artă Teatrală din ULBS, astfel încât mediul universitar românesc și publicul larg să poată beneficia de experiența unor produse artistice realizate și reprezentate public la un nivel de excelență.
Participă universităţile: Beijing Dance Academy (China) cu spectacolul Elogiul Frumuseții, duminică, 30 iunie, la Centrul Cultural Ion Besoiu
The Guildford School of Acting, University of Surrey (UK) cu spectacolul Basmele Grimm, sâmbătă, 29 iunie, la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, sala parter
Cihangir Atölye Sahnesi (Turcia), cu spectacolul Slugă la doi stăpâni alla turca, duminică, 30 iunie, orele 16 și 21, la Teatrul pentru Copii și Tineret Gong, sala parter
Muzic and Arts University of the City of Vienna, cu spectacolul Eulenspiegel Till Freedom, duminică, 23 iunie, la Sala CAVAS a ULBS
Liverpool Institute of Performing Arts (UK) cu spectacolul The Backs(l)ide, miercuri, 26 iunie, la Sala CAVAS a ULBS
Institute of the Arts Barcelona (Spania) cu spectacolul How to explain the history of comunism to metal patients, sâmbătă, 23 iunie, la Sala CAVAS a ULBS
University of Michigan cu spectacolul Prometheus. Biginnings.,sâmbătă, 23 iunie, la Sala CAVAS a ULBS.
Universitatea de Arte din Târgu Mureş cu spectacolul Alice, duminică, 30 iunie, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu)
Universitatea din Craiova cu spectacolul Nişte fete, vineri, 21 iunie, la Sala CAVAS a ULBS
UNATC cu spectacolul Double fiesta, sâmbătă, 29 iunie, la Facultatea de Litere şi Arte
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu spectacolul gen.snowflake, joi, 27 iunie, la Sala CAVAS a ULBS
Universitatea de Vest din Timişoara cu spectacolul Gaiţele, luni, 24 iunie, la Sala CAVAS a ULBS
Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi cu spectacolul A XI-a poruncă, marţi, 25 iunie, la Sala CAVAS a ULBS
Universitatea Hyperion din Bucureşti cu spectacolul Grand Hotel Danemarca, joi, 27 iunie, la Sala CAVAS a ULBS
ULBS, universitatea gazdă, va susţine un număr de patru spectacole pe parcursul celor 10 zile de festival
Detalii: sibfest.ro