Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, locul I în competiția mașinilor inteligente

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, locul I în competiția mașinilor inteligente

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin echipa Back on Track, este câștigătoarea competiției tehnice internaționale studențești Bosch Future Mobility Challenge organizate de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Premiul este în valoare de 4.500 euro. Pe podium se află de asemenea echipele The Pelicans, Universitatea Politehnica din București (3000 euro) și 4Team, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1500 euro).

A fost a treia ediție a unei competiții captivante, adresate „echipelor de studenți (la nivel de licență sau masterat) interesați să dezvolte algoritmi de conducere autonomă pentru vehicule la scara 1:10”. În fiecare an, concursul înseamnă 6 luni de creație, inovare și trecere prin etape eliminatorii. Anul acesta, s-au înscris 42 de echipe din 5 țări. În final, 18 dintre ele – din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria – au fost invitate la etapa de calificări, desfășurate de data aceasta exclusiv în format digital.

Cronica succintă a întrecerii reține că „soluțiile inteligente dezvoltate de către studenți pentru machetele de mașini la scara 1:10 au fost supuse unor provocări tehnice precum detectarea semnelor de circulație (prioritate, parcare, stop, trecere pietoni), obstacolelor statice (un alt vehicul oprit pe bandă) și dinamice (pieton în mișcare), dar și efectuarea de manevre corespunzătoare acestor indicatori (acordarea de prioritate, urcarea pe rampă, ocolirea obstacolelor, oprirea la culoarea roșie a semaforului sau efectuarea manevrelor de parcare, etc.). Datorită formatului digital al competiției, soluțiile studenților au fost adaptate la o nouă arhitectură pentru sistemul GPS, bazat pe informații video”.

Concurenții au fost evaluați de juriul compusă din prof. dr. ing. Sergiu Nedevschi (Universitatea Technică din Cluj-Napoca), prof. dr. Anca Andreica (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), Frank Wolf (directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj), Cătălin Golban (șeful departamentului de sisteme video la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj).

În ansamblu, „membrii juriului s-au declarat impresionați nu doar de know-how-ul tehnic al studenților, ci și de entuziasmul și perseverența lor de a continua să lucreze la proiectele lor în ciuda acestui context de nesiguranță, schimbări neașteptate, cu distanțarea socială care îngreunează munca în echipă și probabil cea mai dificilă dintre toate, participarea online la finala concursului”.

Frank Wolf, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj și membru al juriului tehnic, subliniază: „Mă bucur să văd că acești tineri nu și-au pierdut entuziasmul de a lucra în acest context nefavorabil pentru munca în echipă, și au reușit să ne surprindă cu soluții tehnice inedite și prezentări bine structurate. Performanța și entuziasmul lor ne confirmă că, în ciuda tuturor incertitudinilor și schimbărilor pe care le-am trăit cu toții în ultima vreme, pasiunea noastră pentru a construi un viitor mai bun ne motivează și ne ajută să depășim orice obstacol. Felicitări echipelor câștigătoare, și felicitări tuturor studenților care au fost perseverenți și și-au găsit motivația pentru a-și urma pasiunea în aceste vremuri dificile”.

Ionuț Muntean, manager de proiect pentru Bosch Future Mobility Challenge, spune la rândul său: „În ciuda tuturor provocărilor pe care le-am întâmpinat datorită pandemiei globale de Coronavirus, concursul de anul acesta a fost unul de succes. Mulțumim tuturor studenților pentru efortul enorm și perseverența de a ajunge în etapa finală a competiției și felicitări pentru rezultatele extraordinare. Sunt convins că anul viitor vom reuși să avem o competiție și mai complexă, plină de noi provocări, de aceea îi îndemn pe toți studenții pasionați de dezvoltarea algoritmilor și software pentru conducerea autonomă să se înscrie la ediția următoare a Bosch Future Mobility Challenge. Înscrierile sunt deschise până în 8 noiembrie și așteptăm atât echipe noi, cât și echipele care au participat deja în anii precedenți”.

Start pentru ediția 2021

Pentru ediția 2021, înscrierile se fac până la 8 noiembrie 2020 pe pagina de web dedicată competiției: www.boschfuturemobility.com, cu precizarea că  „pe lângă circulația în trafic urban cu treceri de pieton și semafoare, evitarea obstacolelor statice și a parcării, cerințe clasice deja în această competiție, vor fi introduse și alte provocări tehnice precum noi situații de trafic cum sunt circulația pe autostrăzi și drumuri naționale. O altă schimbare o constituie introducerea unui nou premiu în valoare de 1000 euro pentru o echipa finalistă, la prima participare. Restul premiilor rămân identice cu cele ale ediției actuale”.

Inovare de cel mai înalt nivelTop of Form

Recunoscut pentru performanțele în cercetare și prin colaborarea permanentă cu mediul universitar, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj „acordă o importanță deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă generație. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din rețeaua globală Bosch, dar și cu fabrica locală din Jucu, inginerii din Cluj dezvoltă produse cu competențe înalte în software, hardware, ingineria fiabilității şi mecanică. Tehnologia pentru conducerea autonomă, conectată, Internetul lucrurilor, industria conectată (Industria 4.0) şi vehiculele electrice, sunt doar câteva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj”.