Universitatea din București a devenit membră cu drepturi depline a echipei de coordonare a unuia dintre cele șase proiecte selectate de Comisia Europeană în vederea definirii viitoarelor Diplome Europene conform rezultatelor selecției de proiecte. Potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în țara noastră, anunțul întărește rolul și importanța pe care Universitatea din București, singura universitate comprehensivă din România co-organizatoare a unui astfel de proiect, și Alianța Europeană „CIVIS – Europe’s Civic University Alliance” îl joacă în dezvoltarea politicilor educaționale la nivel european, ca parte a proiectului major de inovare și dezvoltare a unui Spațiu European al Educației.
Cu o durată de implementare de 12 luni, „SMARTT – Screening, mapping, analyzing, recommending, transferring and transforming HE international programmes”, proiectul din care face parte și Universitatea din București, se bazează pe cooperarea dintre universitățile membre ale Alianței CIVIS și ale altor alianțe europene atașate ca parteneri asociați în proiect (EUTOPIA, NeuroTech și UNITA).
SMARIT are în centru programul „South European Studies (EUROSUD)”, un program comun de nivel masteral derulat de patru dintre universitățile CIVIS, precum și alte peste 50 de programe de studii și parteneriate educaționale derulate de către universitățile implicate în proiecte.
Astfel, prin obținerea unei calificări europene recunoscute în mod automat, acest proces complex va asigura studenților o intrare mai facilă pe o piață europeană a forței de muncă și le va înlesni mobilitatea atât în plan educațional, prin accesarea mai ușoară a unor programe de studii, cât și în plan profesional, printr-o mai mare diversitate a locurilor de muncă oferite.
Printre partenerii asociați din cadrul proiectului se numără Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Prin intermediul SMARIT sunt vizate recomandări și propuneri cu privire la dezvoltarea și implementarea Diplomei Europene, pornind de la demersul de testare și pilotare a unei „etichete” aplicate programelor de studii incluse în proces. Nu în ultimul rând, echipa de proiect va lucra împreună cu Comisia Europeană în vederea definitivării elementelor de conținut și a componentelor strategice și tehnice necesare pentru lansarea oficială a Diplomei Europene, eveniment ce va avea loc în anul 2024.
Astfel, proiectul își propune să evalueze, să testeze și să faciliteze implementarea Diplomei Europene comune, prin cooperare transnațională la nivel european și nu numai: Diploma Europeană va reprezenta un certificat de excelență atașat calificării studenților absolvenți de programe comune de studii derulate prin cooperarea dintre mai multe instituții de învățământ superior, pe baza unui set de criterii stabilite la nivel European și va fi, în același timp, un pas important în vederea lansării unor programe europene de studii.