Universitatea din București: protejarea și conservarea martorilor fizici ai Revoluției din 1989

Universitatea din București a prezentat studiile tehnice și soluțiile propuse de specialiști pentru protejarea și conservarea martorilor fizici ai Revoluției române din 1989 de pe Palatul UB și pentru restaurarea și consolidarea clădirii emblematice din centrul Capitalei, evidențiată de rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, ca fiind „cea mai mare clădire de educație și cultură din țară”.

În sala de lectură a Facultății de Litere, s-au reunit reprezentanți ai Universității din București și ai constructorilor, revoluționari, membri ai societății civile și jurnaliști pentru a discuta detalii legate de proiectul. Universitatea din București subliniază că proiectul pentru consolidare și restaurare „include o serie de activități și lucrări dedicate conservării și punerii în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară, prin amenajarea unui spațiu muzeal, dar și o serie de activități care vor conduce la crearea unui muzeu al Revoluției române din 1989 în camera adiacentă Balconului Universității”.

Referitor la martorii fizici ai Revoluției de pe zidurile Universității, au fost  prezentate fotografii cu mărturii și inscripții din perioada 1989-1990, s-au oferit explicații și s-au făcut exemplificări la fața locului, „prilej cu care s-au identificat următoarele situații, în ceea ce privește: (1) existența unor zone lizibile, unde există inscripții clar documentate, (2) existența unor zone în care ar putea exista inscripții, identificate pe fotografiile istorice, care necesită în continuare investigații, (3) existența unor zone cu straturi succesive de vopsea, care ar putea ascunde alte înscrisuri și, (4) nu în ultimul rând, urme de proiectile din timpul Revoluției.

Astfel, pornind de la studiul paramentului fațadelor exterioare, proiectul pentru consolidarea și restaurarea Palatului Universității din București vizează și punerea în valoare și conservarea, acolo unde soluțiile tehnice permit, a martorilor fizici ai Revoluției, inclusiv, în unele cazuri, prin executarea și amplasarea unor elemente grafice cu identitate vizuală specifică, în zona fațadei adiacente Balconului Universității”.

Prof. univ. dr. Marian Preda: „Clădirile noastre istorice ne reprezintă identitatea și stau mărturie pentru rolul esențial pe care Universitatea l-a avut, încă de la înființare, în societatea românească. Prezervarea acestei istorii lungi și valoroase este, astăzi, dependentă de protejarea, renovarea și consolidarea clădirilor care sunt parte a acestei istorii. De aceea, toți actorii implicați în acest proces, specialiștii din grupurile de lucru, reprezentanți ai asociaților de revoluționari și ai asociaților de profil și arhitecți, se află într-un dialog continuu și lucrează susținut la identificarea și aplicarea celor mai bune soluții.”

În privința șantierului clădirii, s-a anunțat că partea în care funcționează Facultatea de Istorie va fi refăcută până la începutul anului universitar 2025-2026, așa că facultatea va reveni la locul ei. Mai departe, vor fi mutate, pe rând, la intervale de câte un an, facultățile de Matematică și Informatică, apoi, de Litere și de Limbi și Literaturi Străine și, la urmă, de Geologie și de Geografie. Pe măsura încheierii lucrărilor, fiecare facultate va reveni în spațiul ei.

 

Detalii: Documentarul foto integral „Universitatea din București. Inscripții și urme de gloanțe fațade 1989-1990” poate fi descărcat de aici. De asemenea, în dosarul de aici pot fi consultate o serie de propuneri de conservare și punere în valoare a martorilor Revoluției rezultate în urma studiului paramentului fațadelor exterioare ale Palatului UB.

 

Distribuie acest articol!