Universitatea din București, investiție în cămine din campusul Măgurele

Universitatea din București, investiție în cămine din campusul MăgureleUniversitatea din București (UB) anunță că „va investi, până la finalul lunii septembrie 2025, peste 6,5 milioane de euro (32.783.325,60 de lei) pentru reabilitarea și creșterea performanței energetice a căminelor G3 și G4 din campusul studențesc Măgurele, județul Ilfov. Investiția, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, va conduce la crearea a 154 de noi locuri de cazare, permițând Universității din București să asigure studenților o infrastructură universitară modernizată”.

UB precizează că „obiectivul investiției este reprezentat de dezvoltarea rezilienței campusurilor universitare prin crearea unor spații de cazare moderne, dotate cu săli de lectură și de petrecere a timpului liber, cu respectarea standardelor de siguranță și calitate și adaptate nevoilor studenților cu dizabilități. De asemenea, proiectul va conduce la reducerea nivelului anual al gazelor cu efect de seră și la diminuarea consumului anual de energie. Astfel, prin lucrările de reabilitare și creștere a performanței energetice pentru căminele studențești G3 și G4 din campusul studențesc Măgurele se estimează reducerea consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii, precum și reducerea cantităților emisiilor de CO₂.

40% dintre locurile de cazare modernizate, alocate studenților proveniți din medii defavorizate

În spațiile modernizate vor fi cazați, cu prioritate, studenți ai Universității din București proveniți din medii socioeconomice defavorizate, cu dizabilități, minorități etnice sau din familii monoparentale. Reabilitarea celor două cămine situate în campusul studențesc Măgurele, județul Ilfov, se încadrează în strategia de dezvoltare a Universității din București cu privire la realizarea obiectivului de modernizare a bazei materiale existente și extinderea acesteia prin reabilitarea și creșterea numărului de locuri de cazare pentru studenți.

Proiectul e-PNRR 295827334 este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul apelului Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil, pilonul VI – Politici pentru noua generație, componenta 15 – Educație, investiția 17 – Asigurarea infrastructurii universitare (cămine, cantine, spații de recreere și lectură). Perioada de implementare a proiectului este 19 iulie 2024-30 septembrie 2025, iar valoarea totală a proiectului, inclusiv finanțarea, este de 32.783.325,60 lei, dintre care valoarea eligibilă din PNRR este de 13.473.450”.