Interviu cu prof. univ. dr. Lizica MIHUŢ, preşedintele Consiliului Academic al Universităţii Aurel Vlaicu, din Arad
Universitatea Aurel Vlaicu, din Arad, este o instituţie de învăţământ superior aflată în primul eşalon al universităţilor din România. Pentru această poziţie pledează structura instituţională, programele de studii, corpul profesoral, calitatea educaţiei şi a cercetării ştiinţifice, rezultatele şi performanţele obţinute, competitive la nivel european şi internaţional. Activitatea şi dezvoltarea UAV se desfăşoară în cadrul unei viziuni manageriale moderne, de factură europeană, îndreptată spre viitor, asigurată de un leadership performant. Un rol fundamental în structura şi dinamica UAV îl are Consiliul Academic, organism înfiinţat în baza art. 214 din Legea Educaţiei Naţionale şi a prevederilor Cartei Universităţii, cu atribuţii importante la nivelul instituţiei. Remarcabil este faptul că, în cadrul unui Referendum recent, membrii comunităţii Universităţii Aurel Vlaicu (personal didactic, de cercetare şi nedidactic) şi-au exprimat aprecierea şi susţinerea faţă de Consiliul Academic, faţă de preşedintele şi membrii acestuia într-un procent impresionant: 98,49%. Ceea ce arată că forţa şi statutul Universităţii Aurel Vlaicu în spaţiul învăţământului superior românesc se întemeiază nu numai pe calitate şi excelenţă, ci şi pe unitatea şi solidaritatea membrilor ei în jurul unui ideal comun: o universitate românească de anvergură europeană.
Stimată doamnă preşedinte, prin ce se identifică UAV în spaţiul învăţământului superior românesc? Care sunt principalele elemente de identitate instituţională ale Universităţii?
Înfiinţarea Universităţii Aurel Vlaicu constituie un act de dreptate în sensul că intelectualitatea arădeană şi-a dorit încă din anul 1855 o universitate şi în repetate rânduri în Parlamentul de la Budapesta a pledat pentru o instituţie de învăţământ superior la Arad. Din păcate, doar un Institut de Subingineri a fiinţat din anul 1972, devenit Universitate în 1990.
Universitatea Aurel Vlaicu este o instituţie dinamică, profund angajată în implementarea unui sistem de management al calităţii şi a standardelor europene. Aşa precum relevă Raportul de evaluare EUA, comunitatea academică a Universităţii Aurel Vlaicu este „tânără, competentă şi foarte dedicată” în activitatea educaţională şi de cercetare ştiinţifică, media de vârstă a personalului didactic fiind 41-42 de ani.
Devenirea UAV este puternic legată şi de numele Dumneavoastră. Care sunt coordonatele viziunii Dvs. manageriale pe care a evoluat Universitatea?
Cu toate că am îndeplinit funcţia de rector în perioada 2000-2012, nu aş spune că devenirea Universităţii Aurel Vlaicu este strict legată de numele meu, deoarece profesiunea de credinţă asumată de întreaga comunitate academică este împreună pentru prezent, dar şi pentru viitor. Este adevărat că în anul 2000 Universitatea Aurel Vlaicu avea un patrimoniu de 1700 m², iar în prezent zestrea noastră ca bază materială este de 48.000 m². Dacă în anul 2000, Universitatea Aurel Vlaicu avea 14 specializări de licenţă şi nu avea masterat şi doctorat, în prezent are 38 de programe de studii de licenţă, 26 de programe de master şi şcoală doctorală. Un fapt pe care îl consider remarcabil, deşi uneori contestat, este cel referitor la revenirea în ţară, la invitaţia noastră, a 14 tineri străluciţi cercetători români aflaţi în mari universităţi din Europa şi Australia, care au constituit un puternic factor dinamizator în activitatea de cercetare ştiinţifică.
Vă rog să ne vorbiţi de structura UAV, de specializări şi programe de studii.
Universitatea Aurel Vlaicu, din Arad, este o instituţie de învăţământ superior care cuprinde nouă facultăţi: Facultatea de Teologie, Facultatea de Inginerie Alimentară, Turism şi Protecţia Mediului, Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Sociale, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Ştiinţe Exacte, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Design şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
În cadrul celor nouă facultăţi se desfăşoară programe de studii universitare în următoarele domenii: Teologie (licenţă, master şi doctorat); Filologie (licenţă, master şi doctorat); Ştiinţe administrative (licenţă şi master); Ştiinţe ale comunicării (licenţă); Ingineria produselor alimentare (licenţă şi master); Ingineria mediului (licenţă şi master); Inginerie şi management (licenţă); Inginerie industrială (licenţă şi master); Ingineria sistemelor (licenţă şi master); Ingineria autovehiculelor (licenţă); Ştiinţe ale Educaţiei (licenţă şi master); Asistenţă socială (licenţă şi master); Psihologie (licenţă); Informatică (licenţă şi master); Matematică (licenţă şi master); Finanţe (licenţă şi master); Contabilitate (licenţă şi master); Administrarea afacerilor (licenţă şi master); Management (licenţă şi master); Marketing (licenţă); Arte vizuale (licenţă şi master); Educaţie Fizică şi Sport (licenţă şi master).
Care sunt programele de studii cele mai performante?
Strădania întregii noastre comunităţi academice este de a se implica profund în activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică, dar trebuie să recunoaştem că cele mai performante programe de studii sunt ingineria produselor alimentare, ingineria mediului, filologie, teologie, ştiinţele educaţiei, inginerie industrială, educaţie fizică şi sport.
Ce faceţi pentru a dezvolta calitatea în educaţie, pentru a obţine rezultate performante şi competitive?
Universitatea Aurel Vlaicu s-a dovedit a fi profund implicată în dezvoltarea unei reale calităţi în educaţie, considerând că performanţa individuală a fiecărui cadru didactic conduce la performanţă instituţională. Continua primenire a cursurilor şi notelor de seminar, centrarea învăţământului pe student, considerat partenerul nostru activ şi inovativ, creşterea caracterului aplicativ al disciplinelor de studiu reprezintă doar câteva din preocupările constante şi valoroase ale comunităţii noastre academice.
Care este situaţia în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică în UAV?
În ultimii ani s-a intensificat activitatea de cercetare ştiinţifică şi prin activitatea prestigioasă a Institutului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale, în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea tineri cercetători reveniţi în ţară după stagii doc şi postdoc la institute şi universităţi importante din Europa şi nu numai. Trebuie să precizăm că a crescut vizibilitatea internaţională a universităţii noastre prin participarea la proiecte de cercetare ştiinţifică în parteneriat cu universităţi din SUA, Germania, Austria, Spania, Italia, Franţa, Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Polonia, Slovenia, Ungaria, Rusia.
Ce rol joacă inovaţia şi creativitatea în educaţia academică şi cercetarea ştiinţifică pe care le desfăşuraţi în Universitate?
Precizăm dintr-un început că este de neconceput un proces, deopotrivă educaţional şi de cercetare ştiinţifică, fără contribuţii reale privind inovaţia şi creativitatea. Chiar procesul de predare-învăţare are o componentă fundamentală privind dezvoltarea abilităţilor inovative ale studenţilor, abilităţi care se materializează prin elaborarea unor contribuţii personale susţinute în cadrul sesiunilor ştiinţifice studenţeşti, dar şi prin elaborarea lucrărilor de licenţă, a disertaţiilor şi a tezelor de doctorat. Cât priveşte cercetarea ştiinţifică, studenţii sunt membri activi în colectivele de cercetare ştiinţifică şi în materializarea cerinţelor impuse în cadrul programelor şi proiectelor de cercetare ştiinţifică.
Consideraţi că Universitatea Aurel Vlaicu desfăşoară o activitate de cercetare ştiinţifică de vârf?
Un domeniu de cercetare de excepţie este cel introdus de grupul de spectrometrie de masă biologică condus de prof. dr. Alina-Diana Zamfir, care este şi preşedinta Societăţii Naţionale în domeniu. Cercetarea efectuată de membrii acestui grup este axată `n principal pe dezvoltarea de noi tehnici de spectrometrie de masă (MS), bazate pe sisteme microfluidice pentru analiza biomoleculelor şi aplicarea lor directă în proteomică şi glicomică. O prioritate în cercetare a grupului condus de prof. dr. Alina Zamfir este reprezentată de prima aplicare la nivel mondial în glicomică şi glicoproteomică a sistemelor microfluidice pentru spectrometria de masă. Rezultatele obţinute de Dr. Zamfir au fost concretizate `n peste 80 de articole ştiinţifice `n reviste cu factor de impact ridicat şi au până `n prezent peste 1.100 de citări (indice Hirsch 20). Doar în ultimii cinci ani grupul a publicat: i) peste 45 de articole originale şi de tip review, majoritatea `n reviste cu factor de impact peste 3 apreciate la nivel naţional internaţional, care au colectat până acum peste 600 de citări; ii) 10 capitole de carte la edituri prestigioase, precum Springer – Germania, Elsevier – Olanda şi SUA, Societatea Regală de Chimie a Angliei CRC Press, Humana Press – SUA, Taylor şi Francis – SUA etc.; iii) peste 200 de prelegeri şi prezentări invitate la cele mai importante conferinţe ştiinţifice în domeniu desfăşurate `n lume.
Activitatea ştiinţifică la care v-aţi referit constituie un caz singular în UAV?
Un alt proiect de cercetare ştiinţifică la vârf este reprezentat de dezvoltarea nanodispozitivelor pe bază de acid folic pentru depistarea şi tratarea bolilor inflamatorii cronice. La acest proiect participă 13 parteneri din 8 ţări europene şi a fost câştigat în urma unei riguroase competiţii europene în Programul Cadru de Cercetare 7 al Uniunii Europene şi are ca scop final obţinerea unor compuşi farmaceutici pentru tratamentul bolilor inflamatorii cronice. Cercetarea în discuţie este realizată de colectivul condus de prof. dr. Florentina Munteanu, cu contribuţii deosebite privind biosenzorii pentru aplicaţii în industria produselor alimentare şi protecţia mediului. Trebuie să subliniem că Universitatea Aurel Vlaicu a fost unica universitate din România implicată în acest proiect de cercetare ştiinţifică finanţată de UE prin Programul Cadru 7, cu o cofinanţare din partea Guvernului României, iar coordonatoarea acestuia, prof. univ. dr. Florentina Munteanu, şi colectivul pe care-l conduce au fost deosebit de apreciaţi de prestigioasele institute şi universităţi europene din consorţiu.
De fapt, câte programe şi proiecte de cercetare ştiinţifică derulează UAV în prezent?
Răspunzându-vă la modul sintetic, precizez că Universitatea Aurel Vlaicu are în prezent 16 proiecte câştigate în competiţii internaţionale (din care două FP7), 12 proiecte finanţate prin fonduri structurale şi 18 proiecte câştigate în competiţii naţionale.
Care consideraţi că sunt cele mai notabile realizări ştiinţifice ale Institutului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale?
Prin Institutul Universitar de Inovare, Cercetare şi Dezvoltare în Ştiinţe Tehnice şi Naturale Universitatea Aurel Vlaicu Arad a desfăşurat, de asemenea, proiectul de cercetare ştiinţifică Plante liberiene resurse regenerabile strategice pentru economia europeană, în valoare de 1,7 milioane de euro. Liderul de grup în acest domeniu de cercetare este conf. univ. dr. ing. Cecilia Sîrghie, care este, de asemenea, director al acestui institut. Recent, alţi doi cercetători de mare valoare care au studiat şi lucrat în cercetarea de vârf în străinătate (Estonia) şi au realizări excelente în domeniile chimie, biochimie şi ştiinţa mediului, şi anume Dr. Lucian Copolovici şi Dr. Dana Copolovici, s-au alăturat universităţii noastre ca cercetători. În urmă cu câteva luni a fost câştigat un proiect de mare anvergură, cu o valoare totală de peste 4 milioane de euro, dedicat modernizării masive şi rapide (într-un an) a infrastructurii institutului şi aducerea acesteia la cel mai înalt nivel al tehnologiei existente în prezent în lume pentru domeniile chimie organică, chimie analitică şi biochimie, biologie moleculară, plante tehnice, industrie textilă, ştiinţa mediului şi biomedicina.
Care este relaţia învăţământului şi cercetării cu piaţa muncii, cu angajatorii? Cum legaţi Universitatea de mediul socio-economic?
Universitatea Aurel Vlaicu s-a dezvoltat, mai ales în ultimul deceniu, prin raportare directă la orizontul de aşteptare venit din partea mediului economic, astfel încât implicarea tuturor actorilor socio-economici are un rol foarte important în dezvoltarea programelor de studii, a cercetării şi formării pe tot parcursul vieţii, `n dezvoltarea infrastructurii, dar şi a colaborărilor cu întreprinderile mici şi mijlocii. Subliniem că în planurile de învăţământ au fost incluse discipline cu caracter aplicativ, la propunerea angajatorului.
Care sunt argumentele cele mai puternice pe care le oferiţi absolvenţilor de liceu pentru a veni, ca studenţi, la UAV?
Argumentul forte al Universităţii Aurel Vlaicu este că nu produce şomeri, aşa precum reiese din Barometrul absolvenţilor realizat de către TRENDENCE INSTITUTE, din Berlin, în care 82,5% dintre studenţii repondenţi din UAV sunt optimişti privind viitorul lor în domeniul specializării în care s-au pregătit, în timp ce media europeană este de 67,5%.
Ştim că, de curând, ministrul Educaţiei a vizitat UAV. Ce ne puteţi spune despre această vizită? Cum a apreciat domnia sa realitatea instituţională a Universităţii?
Universitatea noastră a fost vizitată de-a lungul anilor de către nouă miniştri ai `nvăţământului şi recent de către domnul ministru Remus Pricopie.
Este important să subliniez că a fost pentru prima dată când un înalt demnitar nu doar vizitează o jumătate de oră, o oră sau maximum două ore universitatea noastră, ci pe de-o parte a dialogat cu cadrele didactice, studenţii şi liderii Sindicatului Universitaria, răspunzând punctual la întrebările care i-au fost adresate, iar pe de altă parte, a alocat suficient timp spre a cunoaşte la faţa locului baza materială de excepţie a universităţii noastre. Cât despre felul în care a apreciat domnul ministru realitatea instituţională a universităţii, credem că ar fi bine să-i solicitaţi în mod direct un punct de vedere în acest sens.
Ce vă propuneţi, pe agenda dezvoltării Universităţii, pentru viitorul imediat?
Ne propunem consolidarea managementului calităţii, intensificarea activităţii de cercetare ştiinţifică şi de accesare a programelor şi proiectelor prin competiţii naţionale şi internaţionale şi, nu în ultimul rând, noi parteneriate cu ţări non UE, între care deja s-a şi semnat instituţional o colaborare didactică, ştiinţifică şi de mobilităţi ale cadrelor didactice şi ale studenţilor cu Universitatea din Wuxi (China), colaborare care va cunoaşte, sperăm, o dezvoltare de anvergură pentru viitor.
Dacă ar fi să asociaţi numele Universităţii Aurel Vlaicu cu un brand academic, care ar fi acesta?
Brandul nostru academic este chiar AUREL VLAICU, ca simbol al aspiraţiei spre înălţimile ştiinţei şi culturii, iar profesiunea de credinţă a comunităţii academice a UAV este ÎMPREUNĂ pentru prezent! ÎMPREUNĂ pentru viitor!
Interviu realizat de Sorin IVAN