UNICEF trage un semnal de alarmă: un sfert de milliard de elevi, la nivel mondial, nu au acces la internet! 

Aproximativ 70% dintre copiii din întreaga lume – cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani – nu au acces la internet, spune raportul How Many Children and Youth Have Internet Access at Home?”, realizat de UNICEF și Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, pe baza datelor colectate din 85 de state ale lumii.

Bilanțul este unul îngrijorător, deoarece, din cauza pademiei de coronavirus, un sfert de miliard de elevi ar trebui să continue școala în regim online, iar UNICEF avertizează că lipsa accesului la internet îi va costa viitorul pe cei din următoarea generație”. Același raport mai indică faptul că 759 de milioane de tineri (63%) – cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani – nu au acces la internet acasă.

De asemenea, din concluziile raportului „How Many Children and Youth Have Internet Access at Home?” rezultă că decalajul digital care s-a creat la nivel mondial agravează inegalitățile deja existente în lume, între state și comunități.

Astfel, în vreme ce în zonele urbane procentul elevilor care nu au acces la internet acasă este de cca 60%, în zonele rurale trei sferturi dintre copiii cu vârstă școlară se află în această situație, procentul cel mai ridicat înregistrându-se în Africa subsahariană şi în Asia de Sud, zone în care nouă din zece copii nu au posibilitatea să urmeze cursurile online.

„Faptul că atât de mulţi copii şi tineri nu au internet acasă reprezintă mai mult decât un decalaj digital – este o falie digitală. Lipsa de conectivitate nu limitează doar capacitatea copiilor şi tinerilor de a se conecta online. Îi împiedică să concureze în economia modernă. Îi izolează de lume. Iar în cazul închiderii şcolilor, ca în situaţia cu care se confruntă în prezent milioane de persoane din cauza Covid, le îngreunează accesul la educaţie. Spus mai direct, lipsa accesului la internet îi va costa viitorul pe cei din următoarea generaţie”, spune, potrivit Realitatea Plus, directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

Distribuie acest articol!