UNICEF și companii de transport pregătesc livrarea vaccinurilor anti Covid-19

UNICEF și companii de transport pregătesc livrarea vaccinurilor anti Covid-19
Foto: UNICEF

Pregătirile pentru livrarea vaccinurilor împotriva Covid-19 au început. UNICEF, în calitate de cel mai mare cumpărător de vaccinuri din lume, Organizația Panamericană a Sănătății (OPAS) și Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) anunță că au informat principalele companii aeriene de la nivel global „cu privire la capacitatea necesară conform estimărilor și au discutat despre modul prin care vor fi transportate aproape 2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 în 2021”. Concomitent, pe cale maritimă vor fi de transportat un miliard de seringi.

Anterior, UNICEF a organizat o reuniune online la care au participat peste 350 de parteneri logistici, inclusiv transportatori aerieni de marfă, companii maritime și asociații logistice globale.

Etleva Kadilli, director al Diviziei de Aprovizionare a UNICEF, subliniază: „Odată cu continuarea demersurilor privind crearea unor vaccinuri împotriva Covid-19, UNICEF împreună cu companiile aeriene, operatorii de mărfuri, companiile maritime și alte asociații logistice își intensifică eforturile pentru livrarea cât mai rapidă și mai sigură a vaccinurilor vitale. Prin această colaborare importantă, ne vom asigura că există capacitatea de transport necesară acestei uriașe operațiuni istorice. Avem nevoie de implicarea tuturor pe măsură ce ne pregătim de livrarea dozelor de vaccin împotriva Covid-19, a seringilor și a altor echipamente individuale de protecție care să protejeze personalul din prima linie din lumea întreagă. Protejând aceste persoane, protejăm, practic, milioane de copii care depind de serviciile medicale pe care le oferă acestea”.

Mecanism de acces echitabil pentru toate țările

Mecanismul de acțiune globală îl reprezintă Acceleratorul de Acces la Instrumente împotriva Covid-19 (AIC), definit ca „o colaborare fără precedent la nivel global, menită să accelereze crearea, producerea și accesul echitabil la teste, tratamente și vaccinuri împotriva Covid-19. În cadrul Acceleratorului, pilonul referitor la vaccinuri este mecanismul COVAX, care vizează „accelerarea creării și fabricării vaccinurilor împotriva Covid-19 și garantarea unui acces corect și echitabil fiecărei țări din lume”.

UNICEF informează că „depune eforturi pentru a achiziționa și a livra vaccinuri de la producătorii care au încheiate acorduri cu Mecanismul COVAX. În colaborare cu OPAS, UNICEF va coordona procesul de achiziție și livrare pentru 92 de țări cu venituri mici și venituri medii inferioare, într-un mod cât mai rapid și mai sigur”.