Un proiect de lege îi obligă pe profesori și educatori să ia măsuri dacă văd că elevii sunt victime ale violenței

Un proiect de lege îi obligă pe profesori și educatori să ia măsuri dacă văd că elevii sunt victime ale violențeiUn proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că angajații din unitățile de învățământ preuniversitar care observă semne sau comportamente ale copiilor în baza cărora au suspiciuni că aceștia sunt victime ale violenței în afara școlii sunt obligați să ia măsuri, să anunțe, după caz, fie familia copilului, fie autoritățile, dacă familia este cea suspectată de exercitarea actelor de violență.

Concret proiectul legislativ precizează că, urmare a observării unor semne de violență asupra copilului sau a altor modificări îngrijorătoare de comportament, „orice membru al personalului unității de învățământ preuniversitar (UIP) poate suspecta existența unei forme de violență asupra copilului în afara mediului școlar. Este recomandat ca suspiciunea să fie discutată în mod discret cu profesorul diriginte, pentru a afla dacă semnele au fost observate și de alți membri ai personalului UIP. Personalul școlii informează directorul UIP cu privire la suspiciunea de violență asupra copilului, în afara mediului școlar”.

Printre semnele și simptomele de violență în afara spațiului școlar se numără tulburările de comportament, de alimentație, automarginalizarea, agitația sau apatia extremă, ticuri precum clipit sau rosul unghiilor, dificultățile în comunicare, scăderea randamentului școlar, vânătăi, leziuni, arsuri, fracturi, prezența sarcinii la adolescentele care nu declară cine e tatăl, murdăria, carențele alimentare, lipsa dezvoltării limbajului și abilităților specifice vârstei.

În situația în care nu există suspiciuni împotriva părinților sau, după caz, a reprezentanților legali, de violență asupra copilului, conducerea școlii este obligată – potrivit proiectului de lege – să îi informeze pe aceștia.

Dacă, însă, există suspiciuni împotriva părinților sau a reprezentanților legali de violență asupra copilului, personalul de conducere sesizează direct 119, structurile de poliție și, în cazul traficului de minori, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

În cazul în care există suspiciunea săvârșirii unei infracțiuni, personalul de conducere sesizează verbal și în regim de urgență serviciul unic de urgență 112 sau dispeceratul de poliție. De asemenea, dacă există suspiciunea unei situații de trafic de minori, directorul UIP notifică ANITP, prin formularul prevăzut în anexa nr. 2 la HG nr. 88/2023 sau prin apelare la Telverde 0 800 800 678.