Vaccinarea sau nevaccinarea anti-covid a dus la o schimbare radicală a atitudinii elevilor în fața colegilor lor, generând un fenomen extrem de grav, care ia amploare pe măsură ce presiunea autorităților pentru imunizare este din ce în ce mai mare: bullying-ul din cauza vaccinării.
Referitor la acest fenomen extrem de îngrijorător, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), Silviu Morcan, a declarat că singura metodă prin care România poate avea un număr mare de copii vaccinați este să împrumute de la alte țări, modele adaptate vârstei lor.
Concret, nu avem programe de informare în masă adaptate copiilor și, în ciuda faptului că, până în prezent, doar 30% dintre elevi s-au imunizat, asistăm, deja, la nașterea fenomenului de bullying pe motiv de vaccinare, în școli.
De asemenea, conform chestionarului întocmit de CNE referitor la campaniile de informare din școli cu privire la vaccinare, acestea sunt insuficiente.
Concluziile aplicării chestionarului au fost făcute publice într-o conferință organizată de Salvați Copiii, cadru în care elevii au vorbit despre fenomenul de bullying în comunitatea școlară, în contextul vaccinări.
„Undeva la 36% ne-au afirmat că în școala lor au avut loc astfel de campanii. Sunt și opinii care indică vaccinarea sau nevaccinarea ca motiv al apariției cazurilor de bullying în comunitatea școlară, mai ales în relația dintre elevi”, a declarat Silviu Morcan, potrivit unui post tv de știri.
De asemenea, Radu Szekely, consilier în Ministerul Educației, susține că în al treilea an școlar pe care îl petrecem în pandemie, autoritățile din Educație abia acum își imaginează cum ar trebui să arate materialele de infomare pentru elevi.
„Pentru copii și tineri cred că se pot face materiale adaptate, simple, un personaj erou care salvează lumea cu vaccinul, sau poate chiar vaccinul e un superman, personaj erou care salvează planeta”, a spus acesta.
Pe de altă parte, studenții recunoasc că subiectul vaccinării nu arde în facultăți precum în școli. „Se vorbește, dar se acceptă atât vaccinații, cât și nevaccinații, se fac cursuri atât online, cât și offline, nu suntem restricționați. Probabil că în școlile mici e bullying din cauza informațiilor pe care le dau părinții: fie că unii și-au făcut vaccin, fie că alții nu și l-au făcut. Mi se pare normal să se respecte decizia fiecăruia, poate sunt probleme de sănătate și nu se pot vaccina. Atitudinea de respingere a oricărei măsuri propuse de autorități nu ajută pe nimeni”, a spus, cu același prilej, și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Discursul ăsta în care sunt oameni care spun: vreau să meargă copilul meu la școală fizic, să fie protejat, dar eu nu vreau să mă vaccinez, să-mi testez copilul, dar să fie sigur. Nu se poate așa ceva. Acum scade natural, dar lucurile se vor relua peste câteva luni dacă nu reușim să convingem lumea să se vaccineze”, a mai adăugat el.