Un model de bune practici la școala online

FLORIN ANTONESCU

Școala desfășurată la distanță în forma online oferă un bilanț din perspectiva organizaţiei Junior Achievement România pentru educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate şi viaţă activă şi dezvoltarea abilităţilor pentru viaţă.   

La forma de pregătire astfel organizată de Junior Achievement România în perioada 25 martie-25 iunie 2020, au participat peste 6.500 de elevi, studenți și profesori din 400+ localități din întreaga țară. Activitățile s-au desfășurat sub forma a peste 100 de webinare susținute de echipa JA, de alumni și profesioniști din comunitatea de afaceri exponenți ai unor companii precum Citi România, Metropolitan Life, Raiffeisen Bank, FedEx, HP România, KPMG, EY, Accenture, NN România, AstraZeneca, ExxonMobil, Kruk România, Johnson & Johnson, OMV Petrom, Waters, Marsh. Domeniile abordate prin cursurile online au fost: educație antreprenorială, dezvoltarea abilităților pentru viață și STEM, educație financiară și economică, orientare profesională, educație pentru sănătate. Sub aspect vedere tehnic, JA a pus la dispoziție instrumentele necesare, prin platforma JA Inspire®. Forma de desfășurare a cuprins simulări, materiale video, teste și exerciții, aplicații, studii de caz, sesiuni speciale de consultanță pentru cadrele didactice, sprijinite astfel să susțină activități în clasa online.

Valoarea adaugată a școlii online derulate de JA poate fi sintetizată prin „interactivitatea conținutului și posibilitatea de a înțelege și reține mai ușor noi concepte, prin exemple; posibilitatea de a interacționa cu participanți din diferite zone ale țării și de a afla din experiența profesională a comunității de afaceri; interfața prietenoasă și ușor de folosit a platformei și a aplicației pentru webinar; posibilitatea de a participa la mai multe sesiuni online pe teme diferite, cu un conținut adaptat intereselor, nevoilor de învățare, concomitent cu orarul școlar”.

Organizatorii au reținut și transmit câteva concluzii ale participanților, elevi și profesori:

  • „Foarte util, cu exemple practice, conectate realității.”
  • „O prezentare interesantă, cu teme ce pot fi valorificate și ulterior. Elevii că au fost încântați!”
  • „Activitatea a fost un model de bune practici pentru noi ca profesori și eficientă pentru elevi.”pentru noi ca profesori și eficientă pentru elevi.”
  • „Consider că informațiile aflate îmi vor fi de folos pe viitor.”
  • „Am fost plăcut surprinsă să observ interesul elevilor de a interacționa, le-au plăcut activitățile, subiectele fiind de actualitate.”
  • „Sesiunea a fost foarte utilă. Pe lângă câteva noțiuni noi, am reușit să aprofundez și unele deja cunoscute.”
  • „A fost o activitate din care am deprins informații interesante și am învățat mai multe dintr-un domeniu nou, despre care nu prea aveam o impresie încă.”
  • „Am reușit să înțeleg mai bine cum funcționează social media marketing și ce presupune gestionarea datelor.”
  • „Activitatea la care am participat mi-a creat stârnit curiozitatea și m-a convins că îmi doresc o carieră în domeniul medicinei pe viitor.”